https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/bbc-levna-kava-ohrozuje-zivot-v-divocine
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

BBC: Levná káva ohrožuje život v divočině

30.4.2003 18:30 | NEW YORK (EcoMonitor)
Podle nových výzkumů zájem o dobrou kávu na Západě ohrožuje přirozené prostředí divoce žijících zvířat. Ochránci životního prostředí tvrdí, že pěstování kávových bobů, využívaných hlavně do instantní kávy, může být příčinou vymírání tygrů, lvů, orangutanů a nosorožců na Sumatře.
 

Studie newyorské Společnosti pro ochranu divoce žijících živočichů (WCS) říká, že rozlehlé oblasti Indonéské nížiny jsou káceny aby uvolnily cestu kávovým plantážím. Na Sumatře, v provincii Lampung, ustoupilo kávě 28 % země v letech 1996-2001. Okolo 70 % produkce kávy pochází ze srdce Indonésie, národního parku Bukit Barsian Selatan, který až do nedávna byl nedobytnou pevností tygrů, slonů a nosorožců. Teď jejich populace klesá, ruku v ruce s tím, jak se zmenšuje jejich lesní domov. Dr. Tim O´Brien vedoucí výzkumu říká: "Když nezasáhneme brzy, náš další šálek kávy bude mít nepříjemnou příchuť vraždy."

Současné kácení má jednoznačnou souvislost s cenami, které platí farmářům obchodníci s kávou. Ceny jsou zase ovlivněny celosvětovou poptávkou po kávě. Mezi lety 1962 až 1989 byla produkce kávy regulována Mezinárodní organizací výrobců kávy (ICO) se silnou podporou Spojených států. Počátkem devadesátých let Amerika opustila organizaci a produkce kávy výrazně akcelerovala, především ve Vietnamu a Indonésii. Cena kávy prudce poklesla a krize byla na světě. Přitom káva je po ropě nejvíce dováženým produktem z rozvojových zemí a Spojené státy nevětším dovozcem. Američané spotřebovali za rok 2001 4,2 kilogramu kávy. Ve stejném roce Velká Británe dovezla z Indonésie 10 000 tun levných bobů. Z důvodů poklesu cen plánuje Indonésie rozšířit pěstování v Lumpungu jako součást svého programu rozvoje venkova.

Kritici se obávají, že tento krok ještě více ohrozí přirozené prostředí velkých savců. Volají po návratu regulací a znovu obnovení americké účasti v ICO, která by prosazovala pěstování kvalitnější kávy, což by zastavilo nekonečné rozšiřování plantáží. Kvalitní odrůdy kávy potřebují stín a vyrostou jen mezi křovinami nebo stromy. Odolné druhy rostou na plném slunci a je jednoduší je sklízet, proto růstu farem nic nebrání.

Podle článku BBC Online News z 27. dubna 2003.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist