https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/bbc-mistni-potraviny-jsou-casto-ekologictejsi-nez-biopotraviny-rikaji-vedci
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

BBC: Místní potraviny jsou často „ekologičtější“ než biopotraviny, říkají vědci

4.3.2005 13:27 | PRAHA/LONDÝN (EcoMonitor)
Nakupováním potravin pocházejících z blízkého okolí lidé chrání životní prostředí, vypočítali britští vědci. Naopak dovoz jídla z velkých vzdáleností způsobuje životnímu prostředí vážné škody. Původ potravin z Británie však nestačí, jídlo musí pocházet přímo z vašeho okolí, varuje britské občany BBC News.
 

Vinice v Provence ve Francii.
Foto: Hugo Charvát/Ekolist

Vědci uznávají, že nedostatečné označení výrobků v obchodech spotřebitelům výběr těch správných potravin nijak neusnadňuje. „Každý z nás se podílí na politice tím, že jí. Tato základní činnost má dopad na farmy, krajinu a trh s potravinami,“ říká profesor Jules Pretty z britské University of Essex. „Vzdálenosti, které jídlo urazí, mají mnohem horší dopad na životní prostředí, než jsme si kdy mysleli. Je třeba povzbudit místní produkci a spotřebu potravin.“

Profesor Jules Pretty a jeho kolega, Tim Lang z londýnské City University, složitě odhadovali „cenu za poškození životního prostředí“ pro každou etapu procesu produkce potravin. Tato cena odráží například náklady na odstraňování znečištění nebo ztráty ze zisku způsobené erozí půdy. Autoři vypočítali, že pokud by veškeré potraviny, které spotřebujeme, pocházely ze zdroje vzdáleného maximálně 20 kilometrů, environmentální náklady by klesly ze současných více než 2,3 miliard liber na méně než 230 milionů. Roční „ekologická úspora“ by tedy činila 2,1 miliardy liber. Dále dokázali, že i biozemědělství může výrazně napomoci. Pokud by všechny farmy ve Velké Británii hospodařily podle zásad biozemědělství, stát by na environmentálních nákladech ušetřil ročně 1,1 miliard liber.

„Potřebujeme sofistikované politické rozhodnutí,“ říká profesor Pretty. „Mohli bychom tyto náklady na poškození životního prostředí zahrnout do cen potravin, což by na chování lidí vliv mělo. Mohlo by to být efektivní ekonomicky, ze sociálního pohledu jsou tu však určité nedostatky, protože bohatých lidí by se toto opatření dotýkalo mnohem méně.“ Vědci tedy místo toho navrhují mírnější variantu. Spotřebitelé by měli učinit etické rozhodnutí o jídle, které kupují, a supermarkety by měly otevřeně informovat zákazníky, odkud potraviny pocházejí.

Podle článku BBC Online News 02. 03. 2005.


reklama

 
Hanka Hermová

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist