https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/bbc-mocaly-v-iraku-vysychaji
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

BBC: Močály v Iráku vysychají

25.3.2003 15:14 | PRAHA/BAGDÁD (EcoMonitor)
Organizace spojených národů upozorňuje na narůstající ekologickou katastrofu v zemi, kterou právě křižují tanky. Informuje o tom dnes internetový server BBC.
 

Poslední satelitní snímky odhalily, že již pouze méně než 7% mokřadů v Mezopotámii zůstává nedotčeno. Jedná se o území, kde se slévají řeky Tigris a Eufrat, místo o kterém se mluvilo jako o rajské zahradě. V roce 2000 bylo odhadem 90% přírodních mokřin odvodněno díky vybudováným hrázím na horních tocích obou řek. Průzkumy Programu pro životní prostředí OSN (UNEP) dokazují, že území bažin tvořící hranici s Iránem jsou zcela vysušené. Vědci se obávají úplného odvodnění do pěti let, pakliže nedojde k zásahu. Zánik území s mokřinami, přinese obrovské problémy jak obyvatelům, tak divoce žijícím zvířatům.

K vysoušení nedochází kvůli klimatickým změnám, ale díky zásahům lidí a po zralé úvaze. Saddám Husajn se rozhodl takto bojovat se svými politickými odpůrci a lidmi z bažin, aby získal pevné cesty pro útočící tanky během Irácko-Iránského konfliktu. Na druhé straně vznikly další hráze na území Turecka a Sýrie, které regulují množství vody přitékající do Iráku. Mezinárodní problémy může ještě zhoršit kontroverzní plán Turecka "Ilsu", který počítá s vybudováním dalších vodních děl na horním toku Tigridu. UNEP doufá, že se mu mokřiny v Iráku podaří oživit. Nepůjde to bez úzké spolupráci se zeměmi celého regionu Eufratu a Tigridu. Na Světovém fóru o vodě výkonný ředitel UNEP Klaus Toepfer prohlásil: "Nesmíme ani zapomínat na dramatické ničení iráckých bažin v posledních desetiletích. Je to příklad toho, že vodní ekosystém je skutečně záležitostí globální."

Podle článku"Iraq marshes vanishing" Tima Hirshe zveřejněném na serveru BBC 22.3.2003.


reklama

 
Hugo Charvát

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist