https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/bbc-ryby-bolest-citi-rikaji-vedci
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

BBC: Ryby bolest cítí, říkají vědci

2.5.2003 15:39 | PRAHA/EDINBURGH (EcoMonitor)
Britští vědci říkají, že nalezli přesvědčivé důkazy o tom, že ryby mají perceptory bolesti. Dosud se předpokládalo, že jen ptáci a savci cítí bolest, ryby podle vědců na tyto podněty nereagují. Vědci však objevili místa v mozku pstruha duhového, která odpovídají na bolestivé podněty. Zjistili také, že ryby vystavené ohrožení vykazují pozorovatelné reakce.
 

Dr. Lynne Sneddon jeden z výzkumníků Roslin Institutu univerzity v Edinburgu říká:"Velmi výrazné změny fyziologické i změny v chování, které jsme u pstruhů pozorovali, jsou srovnatelné s reakcemi u vyšších savců."

Vědci zkoušeli chemické, tepelné a mechanické stimuly na hlavy uspaných ryb a zkoumali jejich nervovou aktivitu. Dr. Sneddon popisuje výsledky: "Našli jsme 58 receptorů umístěných na hlavě a v obličejové části pstruhů, které reagovali alespoň na jeden druh podnětů. Z nich 22 bylo klasifikováno jako nervové zakončení, které reaguje na mechanický tlak a na teploty vyšší než 40 stupňů. Osmnáct receptorů také reagovalo na chemické podráždění a mohou být označeny jako více-smyslové. Přitom tato nervové zakončení reagující na více různých podnětů jsou známá u obojživelníků, ptáků, savců i u člověka, ale ještě nikdy nebyla prokázána u ryb. I když například práh bolestivosti u mechanického poškození je nižší než u lidské kůže, pravděpodobně díky tomu, že povrch těla ryb je daleko náchylnější k poškození.

Jenom samotná existence nervů přenášejících bolest ještě nedokazuje, že zvířata skutečně cítí bolest, protože reakce na podráždění může být pouhý reflex. Chceme-li důkaz, musíme přesvědčivě demonstrovat, že chování živočichů je ovlivněno možným nebezpečím bolesti a že tyto změny v chování nejsou pudové. Proto byl pstruhům vstříknut do rtů včelí jed, nebo kyselina octová, zatímco kontrolní skupina dostala solný roztok nebo byla ponechána jen tak. "Zvláštní reakce vykázaly pouze ryby, které dostaly včelí jed nebo ocet. Pstruzi v nádržích se začali jakoby třást. To je stejný druh pohybu jaký vykazují při stresu vyšší obratlovci. Také se snažili třít si ústa o štěrkové dno a o stěny akvárií. To rozhodně nevypadá jako pudová reakce," dodává doktor Sneddon.

Podle článku Alexe Kirbyho na BBC Online News z 30. dubna 2003.


reklama

 
Hugo Charvát

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist