https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/bbc-toxiny-ohrozuji-potravu-obyvatel-gronska
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

BBC: Toxiny ohrožují potravu obyvatel Grónska

3.4.2003 13:46 | GRÓNSKO (EcoMonitor)
Výzkumy prokázaly „neakceptovatelné hodnoty“ průmyslově vyrobených toxických látek v těle obyvatel grónského ostrova - Inuitů. Není pochyb o tom, že nebezpečné látky v lidském organizmu pocházejí z masa ledních medvědů, tuleňů a velryb, tedy potravy, která byla ještě před nedávnem označována jako nejzdravější na zemi.
 

Podle zprávy Artic Monitoring and Assessment Programme (Amap) budou obyvatelé Grónska nuceni změnit své stravovací návyky, aby se vyhnuli možným zdravotním rizikům, jako je např. genetické poškození nebo snížení plodnosti. „V centrální části východního Grónska jsme prokázali u sta procent obyvatel hodnoty vyšší, než o jakých mluvíme jako o hraničních“, řekl BBC Online News Dr. Henning Sloth Pedersen přednosta Nemocnice Královny Ingrid v hlavním městě Nuuk. Třicet procent z nich vykázalo takové hodnoty, že je nutné, aby výrazně omezili přísun kontaminovaných potravin, kterými je právě tradiční strava. Průmyslové odpady jako PCB, v kombinaci s ostatními znečisťujícími látkami, které se ze Severního moře dostávají do životního prostředí, představují skutečné zdravotní rizika jak pro člověka tak pro zvířata.

Toxiny, které se shromažďují v tělech zvířat, zejména mořských savců, doputují v potravinovém řetězci až k člověku. Tradiční strava ostrovany ale dosud chránila před dopady civilizačních chorob, jako je onemocnění srdce, cukrovka nebo obezita. V této souvislosti můžeme hovořit o „Arktickém dilematu“, protože když se budou obyvatelé chránit před působením toxinů, musejí přejít na západní stravovací návyky. To ale způsobí výskyt dalších onemocnění, které se v Arktidě velice rychle rozšíří. Před dvaceti pěti lety zde např. neexistovalo onemocnění cukrovkou a dnes je na třikrát vyšší úrovni než v Dánsku.

150 000 domorodých obyvatel přitom ohrožují nebezpečné látky, které ničí jejich prostředí zvenčí. Sami žádné neprodukují. Jestliže však budou muset přestat s lovem mořských živočichů, bude významně ohrožena jejich vlastní kultura.

Podle článku Larse Bevangera uveřejněného na BBC News Online 1.4. 2003.


reklama

 
Hugo Charvát

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist