https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/bbc-vedci-varuji-pred-nasledky-valky-v-iraku
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

BBC: Vědci varují před následky války v Iráku

27.3.2003 14:57 | PRAHA/BAGDÁD (EcoMonitor)
Apelovat na všechny strany zúčastněné na konfliktu v Iráku chce 38 světových vědců. Členové výboru Světového svazu ochrany přírody (IUCN), zastupující sedmdesát států světa, chápou válku jako tragické selhání, za které zaplatí všichni. Měli bychom se teď zastavit a dobře si rozmyslet co se může stát, protože škody na životním prostředí ovlivní budoucnost celého regionu. Chceme odvrátit humanitární i přírodní tragédii, kterou s sebou každá válka nutně nese, prohlašuje IUCN.
 

Podle těchto vědců první protokol ženevské konvence zapovídá používání takových válečných prostředků, které dlouhodobě těžce poškozují životní prostředí. V roce 1991 došlo k rozsáhlému poškození životního prostředí, které daleko přesáhlo rámec samotného konfliktu. Opakování války naruší dlouhodobě ekosystémy řek, bažin, mokřadů, moře i pouští. Ničení přírody během ozbrojených střetů povede k narušení přírodní rovnováhy, na které jsou závislé miliony lidských životů. I když armády nakonec opustí místo konfliktu, škoda, kterou způsobují moderní zbraně na lidech i prostředí, je tak vysoká, že snaha uvést vše do původního stavu bude neskutečně drahá a bude trvat desetiletí.

"Zůstat ve chvíli narůstajícího napětí stát stranou a pokusit se pohlédnout na problém zvenčí je těžké, ale nic jiného nepomůže. Naším cílem je dosáhnout trvale udržitelného rozvoje celé společnosti, jak ekonomiky tak sociální i právní spravedlnosti při zachování přírodních zdrojů. A to nejde, když zuří válka", řekl pro internetové zpravodajství BBC Dr. Jeff McNeely z IUCN. Největší nebezpečí představuje použití biologických zbraní, které zasahují stejně tak člověka jako zvířata. Například během irácko-iránské války vznikla epidemie dobytčího moru v obou znepřátelených státech a dodnes nikdo neví, zda byl použit jako biologická zbraň. Těm se říká "atomová bomba chudých" a jejich použití v boji demonstruje, jak jsou efektivní. Doktor McNeely uzavírá: "Válka je lidská tragédie. Bojovníci by měli mít více času - na přemýšlení."

Podle článku Alexe Kirbyho pro BBC online 25.3.2003.


reklama

 
Hugo Charvát

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist