https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/bez-uhli-a-jen-obnovitelne-zdroje.takovou-chteji-budoucnost-mladi-nemci
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Bez uhlí a jen obnovitelné zdroje. Takovou chtějí budoucnost mladí Němci

9.4.2019 12:20 | BERLÍN (ČTK)
Německo by podle aktivistů mělo do roku 2030 skončit s uhlím. Ilustrační snímek.
Německo by podle aktivistů mělo do roku 2030 skončit s uhlím. Ilustrační snímek.
Foto | Martin Mach / Ekolist.cz
Zástupci hnutí Fridays For Future, v jehož rámci pravidelně stávkují žáci a studenti za důslednější boj proti klimatickým změnám, chtějí, aby Německo do roku 2030 přestalo používat uhelnou energii a o pět let později čerpalo veškerou energii jen z obnovitelných zdrojů. Své požadavky na spolkovou vládu včera zástupci hnutí představili v Berlíně.
 

V rámci iniciativy na ochranu životního prostředí protestují každý pátek místo školy tisíce až desetitisíce žáků a studentů po celém světě. Demonstrace, které odstartovala mladá švédská aktivistka Greta Thunbergová, mají výraznou odezvu i v Německu. Staly se i předmětem vášnivých debat politiků. Studenty nepřímo podpořila kancléřka Angela Merkelová, naopak řada jiných politiků tvrdí, že ani kvůli takovému tématu není možné zanedbávat povinnou školní docházku.

I když už protesty trvají několik měsíců, až do včerejška žádné konkrétní požadavky převážně mladí aktivisté nepředstavili. V seznamu bodů, který podle svých slov vytvořili ve spolupráci s experty, žáci a studenti požadují například uzavření čtvrtiny německých uhelných elektráren do konce tohoto roku či vysoké zdanění produkce oxidu uhličitého (CO2).

"Cena za emise skleníkových plynů se musí rychle vyrovnat nákladům, které jimi nám a příštím generacím vznikají," uvedl jeden z aktivistů Linus Steinmetz.

Seznamem požadavků reagovali aktivisté na opakované výzvy politiků, aby řekli, jaká konkrétní opatření prosazují. Jakým způsobem politici cílů dosáhnou, je podle žáků a studentů na nich. Mělo by se tak ale každopádně stát sociálně snesitelným způsobem.

Aktivisté, kteří tiskovou konferenci uspořádali před kostrami vyhynulých dinosaurů v berlínském přírodovědném muzeu, považují za nutné dodržet cíle stanovené pařížskou dohodou o ochraně klimatu. Zejména je podle nich důležité udržet míru oteplování co nejblíže k 1,5 stupni Celsia na konci století.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (11)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

JS

Jiří Svoboda

9.4.2019 15:15
Proč požadavek na vysoké zdanění CO2 nezaznívá již deset let na summitech o klimatu?

Jinak se lze požadavkům studentů jen smát: do roku 2035 čerpat energii jen z obnovitelných zdrojů a všeho dosáhnout sociálně snesitelným způsobem. Zajímavé by bylo zjistit, s jakými experty tyto požadavky studenti vytvořili.
Odpovědět

Jan Šimůnek

9.4.2019 17:52 Reaguje na Jiří Svoboda
1. Není prokázáno, že by uhlík škodil
2. Při zachování současných ekodaní a ekopoplatků by to bylo sociálně neúnosné a jejich zrušení blokují zástupy šmejdů, kteří jsou z nich živi.
Odpovědět
ig

9.4.2019 15:22
A nejen mladí Němci. Taková budoucnost by se líbila i mně :-) Bohužel na rozdíl od těch Němců netuším jak toho dosáhnout, aby to fungovalo i v reálu, nejen na papíře :-)
Odpovědět

Jan Šimůnek

9.4.2019 17:51
Taky by mohli chtít perpetuum mobile do každé domácnosti. Je to požadavek asi na stejné úrovni smysluplnosti.
Odpovědět
PD

Petr Dvořák

10.4.2019 07:36 Reaguje na Jan Šimůnek
Jen s tím nepatrným rozdílem, že zdanění emisí CO2 není ve sporu s fundamentálními zákony fyziky.
Odpovědět

Jan Šimůnek

12.4.2019 06:04 Reaguje na Petr Dvořák
Proti zdanění CO2 zase hovoří ekonomické zákony.
Odpovědět
PD

Petr Dvořák

12.4.2019 07:38 Reaguje na Jan Šimůnek
Zajímavé, když se zrovna s nějakým ekonomem shodnete (protože co ekonom, to názor), tak se Vám humanitní vědy hodí.
Odpovědět

Jan Šimůnek

13.4.2019 11:39 Reaguje na Petr Dvořák
Ekonomie není humanitní obor, protože pracuje s objektivními fakty a používá přitom exaktní metody.
Odpovědět
PD

Petr Dvořák

12.4.2019 11:26 Reaguje na Jan Šimůnek
http://www.realclimate.org/index.php/archives/2019/04/first-successful-model-simulation-of-the-past-3-million-years-of-climate-change/
Odpovědět
VK

Václav Kain

10.4.2019 09:52
K těmto naprosto zdegenerovaným mladým lidem by se ještě mohli přidat dálší šílenci a to jsou vegani.Jsou zblblí ze škol a v podstatě žijí v přepychu a tak touží po změně.Ale kdyby se ta změna měla realizovat podle nich,tak bychom byli svědky jak rychle by je jejich nadšení opouštělo.
Odpovědět

Jan Šimůnek

13.4.2019 11:41 Reaguje na Václav Kain
Týden v převýchovném táboře soudruha ekologa Pol-Pota by je poučily. Alespoň ty, co by to přežili.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist