https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/brabec-smlouva-o-turowu-je-v-podstate-hotova-spory-jsou-o-delce-trvani-smlouvy
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Brabec: Smlouva o Turówu je v podstatě hotová, spory jsou o délce trvání smlouvy

1.10.2021 11:02 | PRAHA (ČTK)
Smlouva Česka a Polska, řešící fungování polského dolu Turów a jeho dopady na české obce, je v podstatě hotová. K dohodě ale zástupci obou zemí ani ve čtvrtek večer zatím nedospěli, řekl český ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO). Hlavním rozporem je podle něj odlišný názor Česka a Polska na délku trvání smlouvy o Turówu. Polský ministr ochrany ovzduší a životního prostředí Michal Kurtyka po jednání prohlásil, že Polsko předneslo "velmi dobrou nabídku", která ale narazila na eskalaci požadavků české strany. Podle Brabce jsou česká i polská strana připravené dále jednat.
 

Důl Turów u česko-polské hranice podle Česka mimo jiné ohrožuje zásoby pitné vody v českých obcích. Polská strana navzdory květnovému předběžnému rozhodnutí Soudního dvora Evropské unie odmítá přerušit těžbu, protože by to podle Polska mělo negativní dopady na energetickou bezpečnost země. Představitelé Polska v minulých dnech uváděli, že navrhují třeba finanční podporu obyvatelům českých obcí. "Naše nabídka, velmi dobrá nabídka, nebyla přijata," řekl dnes Kurtyka.

Polsko podle ministra Kurtyky předneslo velmi konkrétní nabídku pro obyvatele Libereckého kraje v oblasti vodohospodářské infrastruktury, územní spolupráce a monitoringu. Polská nabídka ale podle něj narazila na stupňování požadavků české strany, což vedlo k tomu, že nebyla přijata. Poškodí to česko-polské vztahy, spolupráci ve Visegrádské skupině a hlavně občany na obou stranách hranice, dodal Kurtyka.

Česko a Polsko mají podle českého ministra Brabce velmi rozdílný pohled na dobu trvání smlouvy. "Ta dohoda by měla dát dlouhodobý rámec vztahům mezi Polskem a Českou republikou ohledně řešení problematiky dolu Turów," řekl. Rozdíl v názoru na délku smlouvy je podle Brabce v řádu let, ale blíže nechtěl postoje obou stran upřesnit. "My nechceme couvnout. Ta linie je daná tím, jak chceme, aby ta smlouva dlouho trvala. Zůstává ale faktem, že v současné době je ta smlouva v podstatě hotova. Je i právně vyladěna," dodal.

"Během uplynulých hodin se nám podařilo velice se přiblížit k dohodě," řekl i náměstek polského ministra zahraničí Pawel Jabloński. "Bohužel v posledních hodinách se česká strana v reakci na naši nabídku začala chovat zcela iracionálně, odtrženě od skutečnosti. Jako by cílem bylo přerušení rozhovorů. Týkalo se to očekávání, zcela odtrženého od mezinárodní praxe, aby v dohodě byla klauzule, která by znemožňovala její vypovězení po mnoho let. To je naprosto neslýchané v mezinárodní praxi," prohlásil. Podle Brabce ale tento sporný bod byl znám polské straně už měsíce a nebyl předtím rozporován.

Česko i Polsko jsou podle Brabce nadále připravené o situaci kolem Turówa jednat. Polská delegace ve čtvrtek večer po jednání ale z Česka odjela, takže dnes jednání s velkou pravděpodobností pokračovat nebude. "Doufáme, že budeme s to se po nějaké době zase setkat," dodal Jabloński. Podle agentury PAP tím naznačil, že polská nabídka zůstává na stole a že je možný návrat k jednání.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (3)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

VK

Václav Kain

1.10.2021 15:24
I když je to poslušný ministr který splní Babišovo přání ještě dřív než bylo vyřčeno,Tak ale není vůbec kompetentní vyjednávat s Polskem.
Odpovědět
rl

rýpal lesní

1.10.2021 15:30
Tihle by prodali i svoji babičku. <rýpal lesní>
Odpovědět
RP

Radim Polášek

2.10.2021 08:00
Je velká škoda, že ten problém poláci neřešili předem, dokud ty vrstvy nebyly odtěženy. Tehdy, když v těch propustných vrstvách ještě ta spodní voda neproudila, stačilo na hranicích dolu udělat řadu vrtů a utěsnit propustné podloží cementovou nebo i bentonitovou injektáží. V případě bentonitu by to dokonce bylo teoreticky bez neekologického přepravování materiálů, protože bentonit se často těží z jílovitých vrstev přímo z nadloží hnědouhelných vrstev.
Nyní, když když odtěžená hloubka je 100 nebo 200 metrů, je ta proudící voda pod velkým hydrostaickým tlakem, (každých 10 metrů vody dává tlak cca 1 baru, takže na dně dolu má ta voda tlak srovnatelný s tlakem vody ve vodovodní řadu)a to utěsnění těch propustných vrstev tak bude technicky velmi náročné a velmi drahé.
Jinak tento spor přirozeně hraje do noty zeleným, eurohujerům, vítačům a podobným, protože má potenciál rozhádat nebo aspoň oslabit Visegrad. A Visegrad je blok, který je často v opozici proti Bruseli a často dokáže ty bruselské nápady, které jsou často totální nesmysly vyslovně škodící lidem v EU, neutralizovat.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist