https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/brazilie-chce-aby-ji-ostatni-staty-platily-za-snizeni-emisi
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Brazílie chce, aby jí ostatní státy platily za snížení emisí

11.12.2020 15:55 | BRASÍLIA (ČTK)
"Od roku 2021 bude Brazílie požadovat alespoň 10 miliard amerických dolarů (217 miliard korun) ročně, aby mohla reagovat na mnohé výzvy, kterým čelí, včetně zachování původní vegetace svých různorodých biomů," uvedla brazilská vláda v dopise adresovaném OSN.
"Od roku 2021 bude Brazílie požadovat alespoň 10 miliard amerických dolarů (217 miliard korun) ročně, aby mohla reagovat na mnohé výzvy, kterým čelí, včetně zachování původní vegetace svých různorodých biomů," uvedla brazilská vláda v dopise adresovaném OSN.
Brazilský ministr životního prostředí Ricardo Salles požaduje, aby rozvinuté státy Brazílii ročně vyplácely miliardy dolarů za to, že bude chránit svoji přírodu a slíbí, že do roku 2060 dosáhne uhlíkové neutrality. Oznámení ministra, které přichází krátce před klíčovým klimatickým summitem pořádaným tento víkend OSN, Británií a Francií se ale mnoha vlivným environmentálním skupinám nelíbí, informuje deník Financial Times.
 

"Od roku 2021 bude Brazílie požadovat alespoň 10 miliard amerických dolarů (217 miliard korun) ročně, aby mohla reagovat na mnohé výzvy, kterým čelí, včetně zachování původní vegetace svých různorodých biomů," uvedla brazilská vláda v dopise adresovaném OSN. "Další rozhodnutí o brazilské dlouhodobé strategii (o uhlíkových emisích), zejména pak stanovení konečného data (...), bude vycházet také z obdržených financí," doplnila vláda.

Bohatší státy se Pařížskou dohodu o klimatických změnách v roce 2015 zavázaly, že ročně vyberou 100 miliard dolarů pro chudší země, aby se mohly rozvíjet v souladu s ekologickými principy a upravit svůj klimatický dopad. Také Brazílie do roku 2019 obdržela každoročně desítky milionů dolarů z Fondu pro Amazonii, nicméně tyto platby byly pozastaveny kvůli tomu, že za administrativy prezidenta Jaira Bolsonara odlesňování pralesa prudce narostlo, připomněla agentura Reuters.

Ministr Salles otevřeně hovoří o záměru otevřít amazonský prales a další chráněná území komerčním aktivitám. Dlouhodobě také prosazuje, aby hodnota přírodních zdrojů byla propojena s peněžním systémem. Kromě toho se podílí na vládním programu, jehož cílem je, aby se na ochraně amazonského pralesa finančně podílely soukromé společnosti tak, že jeho části "adoptují".

Sallesovo směřování se nelíbí bývalé ministryni životního prostředí Marině Silvaové. Na nově oznámeném závazku neutralizovat emise do roku 2060 podle ní není nic dobrého, protože země nedokáže zastavit odlesňování a ničí úřady dohlížející na ochranu přírody.

Také Fabiana Alvesová, koordinátorka Greenpeace je k oznámení skeptická. "Plán brazilské vlády dosáhnout emisní neutrality do roku 2060 počítá s desetiletým zpožděním oproti většině jiných zemí s výjimkou Číny," uvedla Alvesová. "Kromě toho, že vláda přichází s nedostatečnými cíli, tak dává najevo, že o ambicióznějších cílech bude přemýšlet jen v případě, že za to zaplatí cizinci," doplnila Alvesová.

Údaje zveřejněné minulý měsíc brazilským Národním ústavem pro výzkum vesmíru (INPE) ukázaly, že tempo odlesnění brazilského amazonského deštného pralesa dosáhlo v letošním roce 12letého maxima a zasáhlo přibližně 11.000 kilometrů čtverečních. Značný podíl na tom mají nelegální těžaři dřeva a zlata a pastevci dobytka. Brazílie se dříve na základě Pařížské dohody zavázala, že do roku 2030 zastaví nelegální odlesňování, což je cíl, který se již nyní zdá nedosažitelný, podotýká Financial Times.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (4)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Katka Pazderů

Katka Pazderů

12.12.2020 07:03
To je konečně přístup k věci! Zaplaťte, a my se rozhodneme, jestli si zničíme nebo nezničíme základní zdroj obživy.

Člověče, s Tebou je to opravdu nahnuté. Komu není pomoci, ten ať vyhyne!
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

12.12.2020 18:59 Reaguje na Katka Pazderů
A já si myslel, že takové jednání je normální pouze v Čechách...
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

13.12.2020 18:44
Mi se to kácení pralesů taky nelíbí, ale oni nás dohánějí v tom, co jsme
spáchali před staletími, kdy jsme vymýtili lesy na pole, louky, města,
továrny, parkoviště atd. Z jejich hlediska je to nadsázka nebo možná i
vážně myšlený požadavek. Vy jste si přírodu zničili a požadujete po nás
její zachování na úkor našeho rozvoje na vaši úroveň. Takže je to celkem
logický požadavek na kompenzaci zastavení rozvoje jejich zemědělství,
které mimochodem produkuje potraviny pro vyspělé země, po kterých ty
kompenzace požadují. Nic nenormálního a nelegitimního. Není to naopak
od nás nelegitimní a pokrytecké chtít bez kompenzací zastavit jejich
rozvoj?
Odpovědět
MJ

Marcela Jezberová

14.12.2020 09:19 Reaguje na Břetislav Machaček
Souhlas. Evropa si vlastní produkcí potravin pro přežrané obyvatelstvo nechce "ničit" svoje území. Takže potraviny + suroviny tahá i z Brazílie, čímž sice podporuje brazilskou ekonomiku, ale také podporuje ničení brazilských pralesů. Takže proč by Brazílie neměla požadovat za tak důležitou službu, jakou je využívání jejího území, od EU příspěvek na udržitelnost pralesů. Až si nenažraní Evropané budou schopní svá břicha (a nejen břicha, to se týká i drahých kovů, dřeva, olejů atd.) dostatečně nacpat z vlastních zdrojů, budou mít právo třetí země ohledně využívání jejich půdy kritizovat. Vypadá to, že zatím tedy budou nejen kritizovat, ale i platit.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist