https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/brazilie-oznamila-ze-nebude-v-roce-2019-hostit-klimaticky-summit
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Brazílie oznámila, že nebude v roce 2019 hostit klimatický summit

29.11.2018 00:20 | PRAHA (ČTK)
Brazílie včera oznámila, že v roce 2019 nebude hostit klimatický summit COP25. / Ilustrační foto
Brazílie včera oznámila, že v roce 2019 nebude hostit klimatický summit COP25. / Ilustrační foto
Licence | Volné dílo (public domain)
Foto | COP PARIS / Flickr.com
Brazílie včera oznámila, že v roce 2019 nebude hostit klimatický summit COP25. Informovala o tom agentura AFP s odvoláním na brazilské ministerstvo zahraničí. Do prezidentského úřadu usedne nedávno zvolený krajně pravicový politik Jair Bolsonaro, který proslul mimo jiné i pro své kontroverzní názory na ekologii.
 

"Vzhledem k rozpočtovým omezením... a přechodnému procesu kvůli nástupu nového kabinetu, který se funkce ujme 1. ledna 2019, je brazilská vláda nucena stáhnout svou nabídku, že bude hostit (klimatický summit) COP25," uvedlo včera v komuniké brazilské ministerstvo zahraničí.

Brazilské ministerstvo s oznámením přišlo jen několik dní po začátku klimatického summitu COP24 v polském městě Katovice. Další globální konference o klimatu se měla konat v listopadu 2019 a Brazílie byla jediným kandidátem, který ji měl hostit.

Bolsonaro před měsícem jmenoval šéfem brazilské diplomacie Ernesta Araúja. Ten se netají obdivem k americkému prezidentovi Donaldu Trumpovi a v úterý v deníku Gazeta do Povo odsoudil "klimatický alarmismus".

"Je to politováníhodné, ale nikoli překvapující, že brazilská vláda stáhla svou nabídku COP25 hostit... Postavil se proti tomu patrně tým zvoleného prezidenta, který už několikrát vyhlásil válku strategii udržitelného vývoje," uvedla v komuniké organizace Observatório do Clima, síť neziskových organizací se sídlem v Brazílii.

Budoucí brazilský prezident už během své kampaně dále sliboval, že sloučí ministerstvo zemědělství s resortem ekologie.

Bolsonaro se také nechal slyšet, že Brazílie, kde se nachází 60 procent Amazonského pralesa - "plic planety", by za určitých podmínek mohla odstoupit od pařížské klimatické dohody z roku 2015.

Smlouva má prostřednictvím omezení emisí skleníkových plynů udržet zvyšování teploty výrazně pod dvěma stupni Celsia v porovnání s teplotou v předindustriálním období.

Minulý rok od smlouvy odstoupily Spojené státy. Trump zrušil americké závazky s odůvodněním, že pařížská smlouva poškozuje rozvoj amerického průmyslu a znevýhodňuje USA oproti dalším zemím, jako jsou Čína nebo Indie.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (7)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

VK

Václav Kain

29.11.2018 07:15
Naprosto rozumné a správné rozhodnutí.Žeňte ty ekoteroristy.Nejsou nic jiného než sprostí vyděrači.
Odpovědět

Jan Šimůnek

29.11.2018 09:20
Ano, je to naprosto správné rozhodnutí. Ti lidé se zdiskreditovali takovým způsobem, že i kdyby náhodou něco z toho, co hlásají, byla pravda, tak jim to nikdo rozumný nebude věřit.
Odpovědět
JS

Jiří Svoboda

29.11.2018 11:24 Reaguje na Jan Šimůnek
Ano, tito lide se velmi zdiskreditovali napojenim na zabednene nenazrance. To vsak nijak nesouvisi s odpovedi na otazku, jak moc je soucasna klimaticka zmena antropogenniho puvodu a jak je pro budoucnost neprijemna/nebezpecna. Pokud je antropogenniho puvodu a nebezpecna, je ji treba efektivne resit. Jak, prave o tom se na sumitech nechce diskutovat a proto jsou takove sumity k nicemu.
Odpovědět

29.11.2018 22:00 Reaguje na Jiří Svoboda
S vašim tvrzením souhlasím.

Zároveň je potřeba si uvědomit, že Brazílie má největší rozlohu deštných lesů na světě, a je otázkou, kolik z nich padne díky volnému trhu a díky politice prezidenta Bolsonara. (tato poznámka se vztahuje i k předchozím 2 komentářům).
Odpovědět
JM

Josef Mozek

29.11.2018 13:42
Úřednické vyžírky přišly o exotický výlet. Teď horečně hledají náhradu.
Odpovědět

Jan Šimůnek

30.11.2018 08:43
@Jiří Svoboda
Kdyby to byla pravda, nemuseli by lhát. Elementary, dear Watson!

@
Amazonie byla ještě za Kolumba kulturní krajinou s četnými lidskými osadami a poli kolem nich. To se zhroutilo poté, co se tam (asi přes říši Inků) dostaly neštovice. Než se tam dostali první Evropané (při hledání El Dorada), zarostlo to celé !miliony let starým" pralesem.
Není úplně jasné, zda jsou současní amazonští indiáni zdivočelí potomci těch vesničanů, nebo obyvatelé ostrůvků pralesa (které asi v té zemědělské krajině byly), kteří expandovali spolu s tím pralesem.
Odpovědět
JS

Jiří Svoboda

30.11.2018 20:10 Reaguje na Jan Šimůnek
Nevím zda lhát je tu správný výraz. Spíše bych řekl zveličují, dělají nedobře podložené závěry či nechtějí slyšet protiargumenty. Ale přesně to děláte sám taky.
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist