https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/brazilii-trapi-mesic-pred-zacatkem-leta-rekordni-vedra-hori-mokrady-v-pantanalu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Brazílii trápí měsíc před začátkem léta rekordní vedra, hoří mokřady v Pantanalu

16.11.2023 10:53 | BRASÍLIA (ČTK)
Pantanal, největší mokřad světa.
Pantanal, největší mokřad světa.
Téměř 3000 měst po celé Brazílii, která se v těchto dnech potýká s bezprecedentní vlnou veder, vyhlásilo nejvyšší stupeň varování před vysokými teplotami. Informoval o tom zpravodajský server BBC s odkazem na meteorologickou službu. Na začátku listopadu také prudce stoupl počet požárů v brazilském Pantanalu, největším mokřadu světa, napsala agentura Reuters s odvoláním na Národní ústav pro výzkum vesmíru (INPE).
 

V neděli bylo v Riu de Janeiro naměřeno 42,5 stupně Celsia, což je listopadový rekord, uvedly tamní úřady. V úterý podle nich dosahovala pocitová teplota ve městě kvůli vysoké vlhkosti vzduchu 58,5 stupně. Průměrná odpolední teplota v São Paulu téhož dne činila 37,3 stupně, uvedl brazilský meteorologický ústav Inmet.

"Jsem vyčerpaný, je to těžké," řekl dvaadvacetiletý Riquelme da Silva reportérovi agentury AFP na ulici São Paula. "Když přijdu domů, dám si studenou sprchu, jinak nemůžu ani vstát, jak jsem unavený. Špatně se mi i spí."

Vedra, která v Brazílii postihla více než 100 milionů lidí, mají trvat nejméně do pátku. Meteorologové vydali pro velkou část země červenou výstrahu, což znamená, že teploty se mohou déle než pět dní udržet pět stupňů nad dlouhodobým průměrem. Mohou tak vážně ohrozit lidské zdraví.

Vlna rekordních veder, která udeřila více než měsíc před začátkem léta na jižní polokouli a kterou odborníci přičítají jevu El Niňo a změně klimatu, zároveň v Brazílii zvedla na rekordní hodnoty spotřebu elektrické energie s tím, jak se lidé snaží ochladit pomocí klimatizací či větráků.

V pondělí odpoledne okamžitá celková spotřeba elektřiny země poprvé překonala 100 gigawattů a ve 14:17 tamního času (18:17 SEČ) dosáhla rekordních 100,95 gigawattu. Předchozí maximum 97,7 gigawattu Brazílie zaznamenala jen před necelými dvěma měsíci, uvedla agentura Reuters s odkazem na data státního provozovatele rozvodné sítě ONS.

Brazilská vesmírná agentura INPE na základě svých údajů od začátku listopadu zaznamenala už 2387 jednotlivých požárů v močálovitém regionu Pantanal. To již představuje nejvyšší počet za tento měsíc od začátku měření v roce 1998, více než dvojnásobek oproti celému říjnu a více než polovinu všech požárů pozorovaných od začátku roku. Jen za neděli INPE zaznamenala 706 aktivních požárů.

Analýza meteorologického ústavu Inmet z minulého týdne ukázala, že průměrná teplota v Brazílii se každý měsíc od července do října držela nejméně jeden stupeň Celsia nad dlouhodobým průměrem.

Extrémní počasí je v důsledku změny klimatu na mnoha místech světa stále častější a intenzivnější. Také vlny veder jsou podle vědců mnohde čím dál delší a silnější a předpokládá se, že tento trend neustane, dokud bude lidstvo vypouštět do atmosféry skleníkové plyny, psala už v září BBC. Kromě toho se Země nyní nachází ve fázi jevu El Niño, během níž obvykle stoupají globální teploty.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

SV

Slavomil Vinkler

16.11.2023 15:43
Nemají hrochy a slony, co by prohlubovali laguny.
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist