https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/brazilska-amazonie-podle-vedcu-prestava-zadrzovat-oxid-uhlicity
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Brazilská Amazonie podle vědců přestává zadržovat oxid uhličitý

15.7.2021 13:29 | BRASÍLIA (ČTK)
Za nepříznivý vývoj mohou podle vědců lidské aktivity. "Mýcení a ničení pralesa snižuje schopnost Amazonie zadržovat oxid uhličitý," uvádějí autoři studie. Prales také oslabuje růst teplot.
Za nepříznivý vývoj mohou podle vědců lidské aktivity. "Mýcení a ničení pralesa snižuje schopnost Amazonie zadržovat oxid uhličitý," uvádějí autoři studie. Prales také oslabuje růst teplot.
Brazilská Amazonie přestává zadržovat oxid uhličitý a v brzké době hrozí, že začne vypouštět tohoto plynu více, než kolik ho v určité době pohltí. K těmto závěrům došel tým vědců, jejichž studii ve středu zveřejnil časopis Nature. Za nepříznivou bilanci, která podle nich už v některých částech Amazonie nastala, stojí změny klimatu, odlesňování a další lidské aktivity, uvedla agentura AFP.
 

V brazilské Amazonii se rozkládá prales, který patří podle odborníků k největším přírodním úložištím oxidu uhličitého (CO2) na světě. Podle několik set místních měření v různých oblastech pralesa v letech 2010 až 2018 vědci došli k závěru, že východní Amazonie už teď vypouští více oxidu uhličitého, než kolik ho zadrží. Saldo je nepříznivé hlavně v měsících, kdy panuje sucho. Severozápadní Amazonie je podle vědců zatím v rovnováze, protože v oblasti jsou příznivější meteorologické podmínky a panuje tam větší vlhkost.

Za nepříznivý vývoj mohou podle vědců lidské aktivity. "Mýcení a ničení pralesa snižuje schopnost Amazonie zadržovat oxid uhličitý," uvádějí autoři studie. Poukazují především na kácení pralesa ze strany zemědělců, kteří chtějí získat nové pastviny. Prales také oslabuje růst teplot. Souběh všech těchto okolností "zpochybňuje schopnost tropických pralesů v budoucnosti pohlcovat velké objemy oxidu uhličitého," poznamenal Scott Denning z Coloradské univerzity.

Podle Denninga je studie ojedinělá také z toho důvodu, že sledovat údaje o zadržování a vypouštění CO2 je v případě pralesů velice těžké. Mnohé oblasti jsou totiž pro badatele obtížně přístupné a optimální není ani měření za pomoci satelitů. A to kvůli časté oblačnosti, která panuje nad regionem.

Ekologický význam amazonského pralesa si uvědomuje i brazilská vláda. Na konci loňského roku přišla s návrhem, aby jí ostatní státy za udržování pralesa a jeho schopnosti pohlcovat CO2 platily alespoň deset miliard dolarů (zhruba 220 miliard Kč) ročně. Rétoriku v posledních měsících změnil i brazilský prezident Jair Bolsonaro, který se dříve vyjadřoval na podporu většího využití ekonomických zdrojů Amazonie.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (15)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

MU

Michal Ukropec

15.7.2021 12:33
Úplně zbytečný článek. Ve jménu snižování emisí CO2 si ekologistické organizace v EU prosadily dotace na vykácení Amazonského pralesa a jeho spálení v teplárnách a elektrárnách zejména v Holandsku a Německu. Tímto se " nevyprodukuje ani gram CO2, neboť i doprava přes Antlantik se nezapočítává. Ať žije Greta a její klimatisti! S ekologismem na věčné časy a nikdy jinak!
Odpovědět
va

vaber

15.7.2021 14:03
selský rozum i zákon o zachování hmoty říká,že pokud se CO2 likviduje musí se někde uhlík ukládat, trvale, když nepřibýbá biomasa není žádné zadržování CO2, když bude množství biomasy klesat díky tomu, že se biomasa rozloží nebo spálí ,CO2 se vrátí do atmosféry,
trvalá likvidace CO2 by byla jen tehdy když bude člověk dřevo ukládat nějak aby neshnilo ,tedy nerozložilo se zpět na CO2,
na uhlí se dnes v pralese nic nemění a veškerá biomasa se opět rozloží zpět na CO2 ,co ti vědci řeší ?
Odpovědět
MU

Michal Ukropec

15.7.2021 14:16 Reaguje na vaber
Klimaalarmismus. Je to moderní, ekologické, cool a siply clever. Ukládání CO2 řeší hlavně mořské řasy, když klesnou na dno moře, kde nedochází k rozkladu.
Odpovědět
MZ

Miloš Zahradník

16.7.2021 08:37 Reaguje na vaber
S tim uhlim je to zajimave. Maji geologove zhruba predstavu, s jakou intensitou se v ruznych obdobich geologicke historie v globalnim rozsahu ukladalo uhli napr. i ve srovnani s dneskem?
Odpovědět
va

vaber

16.7.2021 08:59 Reaguje na Miloš Zahradník
o vzniku uhlí jsou nějaké představy i když nemusí být zcela přesné, ale o ropě se jen spekuluje a o vzniku se neví prakticky nic,
i když odborníci budou tvrdit že ví vše naprosto přesně,
planeta se změnila a dnes se nikde žádné ložisko uhlí netvoří, nebo snad někdo o nějakém ví?
Odpovědět
Sl

Slovan

15.7.2021 15:22
Tady nejde o CO2, tady jde především o ztrátu biodiverzity a místa, které je jedinečné a stále divoké. Jsou místa, která nesmíme ztratit a ten boj o ně prohrát.
První úkol je jasný - Bolsonaro a jeho banda musí pryč!
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

15.7.2021 18:28 Reaguje na Slovan
Hlavně se má pěstovat krmivo pro dobytek a chovat dobytek v Evropě
a nedovážet z Amazońie obojí plus ještě to dříví do elektráren.
Nebude Bolsonaro, bude někdo jiný a bude dělat totéž, když se mu
nabízí výhodný vývoz zemědělských komodit a palivového dříví. Ať
si Evropská komise srovná v hlavě, co vlastně dělá pro záchranu
těch pralesů v praxi. řekl bych prd a podporuje jejich ničení,
když topení brazilským dřívím považuje za ekologické stejně jako
pěstování biomasy u nás na polích pro přímé spalování a nebo do
bioplynek. Podmínky ke drancování pralesů nastavily vyspělé země
a brečí na hrobě, který pralesům vykopaly samy.
Odpovědět
Sl

Slovan

16.7.2021 00:04 Reaguje na Břetislav Machaček
To odlesňování se podařilo radikálně snížit a vývoz potravin tím nijak netrpěl. Pak přišel Bolsonaro a banda kolem něj a výsledek vidíme všichni dnes. To je fakt. Nikdo jiný za tu smutnou situaci nemůže tak jako on - kdyby chtěl, opět nastartuje kvalitní politiku ochrany životního prostředí. Jenže on nechce. Snad ho Lula nebo někdo jiný za rok s přehledem porazí.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

16.7.2021 08:37 Reaguje na Slovan
Já až takovou naději do výměny brazilského prezidenta navkládám, pokud bude mít Brazílie na
ty komodity odbyt a které se už staly pro část
světa téměř nezbytné. Neberu vám ale optimizmus
a můžeme si o tom podiskutovat za pár let.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

16.7.2021 09:01 Reaguje na Břetislav Machaček
Možná by to spíše, než výměnu Bolsonara, chtělo výměnu vedení Eurosojuzu.
Odpovědět
Sl

Slovan

17.7.2021 16:50 Reaguje na Břetislav Machaček
Uvidíte sám.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

16.7.2021 09:00 Reaguje na Slovan
Ono to možná dost souvisí i s růstem populace na zemi. Je více lidí, je větší spotřeba dřeva na topení, výrobu nábytku, papíru a bůhvíčehoještě. Výsledkem je že se více drancuje prales a nechává se holá pláň. Ona sice časem zaroste takzvaným sekundárním pralesem, ten ale nemá takovou biodiverzitu a tím i hodnotu jako prales primární. Kromě toho než ten sekundární prales vyroste, dochází k masivnímu splachování vrchních vrstev zeminy a na holé jalové půdě toho moc neroste. No a samozřejmě tomu napomáhá i to, že do EU se mohou dovážet z Jižní Ameriky i ty komodity, které bychom si tady mohli vyprodukovat sami, ovšem za cenu zhoršení životního prostředí. Takže je dovážíme a pokrytecky necháváme ničit životní prostředí v Amazonii.
Odpovědět
Sl

Slovan

17.7.2021 16:46 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Tohle neberu.
To zrychlující tempo odlesňování v brazilské části Amazonie nastalo v momentě, kdy Bolsonaro nastoupil k moci, zredukoval zákony na ochranu ŽP jak to šlo a lidem dal pocit, že si mohou tvořit další půdu pro své podnikání zákon nezákon. Častokrát to zaznělo přímo z té jeho křivácké pusy. Nechápu, jak tu jeho "politiku" může vůbec někdo obhajovat.
Krom toho - pokud už chcete obvinovat někoho z venčí, pak prosím Čínu.
Odpovědět
MZ

Miloš Zahradník

16.7.2021 08:41 Reaguje na Slovan
Kdo podle Vas ma mit pravo ovlivnovat/ridit prubeh voleb resp. bojovat
(co tim minite? zasah velmoci, organizaci vojenskeho prevratu atd.) v Brazilii?
Odpovědět
Sl

Slovan

17.7.2021 16:49 Reaguje na Miloš Zahradník
Tohle si za rok vyřeší samotní Brazilci, nebojte. Tentokrát už totiž Lulovi nezakážou kandidovat a ten ho smete.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist