https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/breclav-pujci-pul-hektaru-pozemku-hnuti-brontosaurus-vznikne-na-nem-luzni-park
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Břeclav půjčí půl hektaru pozemků Hnutí Brontosaurus, vznikne na něm lužní park

18.2.2022 13:18 | BŘECLAV (ČTK)
Hnutí Brontosaurus by území chtělo zbavit invazních druhů a obnovit jeho luční porosty, vytvořit systém tůní a mokřadů pro zadržení vody. Vzniknout by měla i naučná stezka a haťový chodník. Ilustrační foto
Hnutí Brontosaurus by území chtělo zbavit invazních druhů a obnovit jeho luční porosty, vytvořit systém tůní a mokřadů pro zadržení vody. Vzniknout by měla i naučná stezka a haťový chodník. Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Břeclavští radní schválili zápůjčku půlhektarového území Hnutí Brontosaurus. Pozemek u ramene řeky Dyje se má stát součástí plánovaného Lužního parku Krče o rozloze 4,5 hektaru, další pozemky hnutí vykupuje od majitelů, řekl ČTK Martin Václavík, předseda Ardea Břeclav, břeclavského základního článku Hnutí Brontosaurus.
 

"Celé území je rozděleno do malých proužků, které mají většinou různé majitele. S necelou desítkou majitelů nyní jednáme o odkupu, včetně zápůjček máme domluveno nebo rozjednáno asi 1,25 hektaru," uvedl Václavík. Vyjednávání o odkupu komplikuje situace u části pozemků, kde je těžké majitele dohledat, protože se například odstěhovali.

Území, na kterém by park měl vzniknout, je součástí Přírodního parku Niva Dyje. Jde o pozůstatek lužního lesa, na kterém už několik let nikdo nehospodaří, zarůstá invazními druhy rostlin a ztrácí tak původní druhovou pestrost. Hnutí Brontosaurus by území chtělo zbavit invazních druhů a obnovit jeho luční porosty, vytvořit systém tůní a mokřadů pro zadržení vody. Vzniknout by měla i naučná stezka a haťový chodník.

"Brontosauři nás požádali, zda bychom jim půjčili pozemky pro lužní park, na kterém chtějí realizovat opatření blízká přírodě, výřez náletových dřevin a naučnou stezku. Rada města tento záměr přijala velmi pozitivně, výpůjčku schválila. Na realizaci se těšíme, obnova pozapomenutých míst patří k našim prioritám," uvedl břeclavský místostarosta Jakub Matuška (Mladí a neklidní).

Výpůjčka městských pozemků je na 10 let, práce na odstraňování invazních druhů by mohly začít už letos v létě.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist