https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/britanie-rusi-zakaz-tezby-plynu-a-ropy-z-bridlicovych-lozisek-pomoci-frakovani
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Británie ruší zákaz těžby plynu a ropy z břidlicových ložisek pomocí frakování

22.9.2022 14:45 | LONDÝN (ČTK)
Zákaz frakování Británie zavedla v roce 2019 kvůli riziku seizmických otřesů. Zrušení zákazu již začátkem tohoto měsíce avizovala britská premiérka Liz Trussová v rámci svých plánů na řešení energetické krize.
Zákaz frakování Británie zavedla v roce 2019 kvůli riziku seizmických otřesů. Zrušení zákazu již začátkem tohoto měsíce avizovala britská premiérka Liz Trussová v rámci svých plánů na řešení energetické krize.
Britská vláda dnes oficiálně zrušila zákaz takzvaného frakování, tedy hydraulického štěpení, které se používá k těžbě plynu a ropy z břidlicových ložisek. Vláda chce tímto krokem přispět k zabezpečení dodávek energií v době, kdy se energetický trh potýká s negativními dopady války na Ukrajině, uvedla agentura Reuters.
 

Britský ministr hospodářství a energetiky Jacob Rees-Mogg uvedl, že vzhledem k invazi ruských vojsk na Ukrajinu je posilování energetické bezpečnosti Británie absolutní prioritou. Dodal, že Británie se do roku 2040 hodlá stát čistým vývozcem energií.

Zákaz frakování Británie zavedla v roce 2019 kvůli riziku seizmických otřesů. Zrušení zákazu již začátkem tohoto měsíce avizovala britská premiérka Liz Trussová v rámci svých plánů na řešení energetické krize.

Podle odborníků nicméně zrušení zákazu frakování ke zmírnění cen energií během nadcházející zimy nijak nepřispěje, protože rozvoj tohoto odvětví zabere řadu let a není jisté, zda lze touto metodou v Británii dosáhnout výraznějšího objemu těžby.

Při frakování se do hlubokých hornin vhání pod tlakem voda s pískem a chemikáliemi, což horninu rozbíjí a z trhlin pak proudí potrubím zpět ropa či plyn. Technologie má řadu odpůrců, kteří poukazují hlavně na ekologická rizika takovéto těžby.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (14)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

SV

Slavomil Vinkler

22.9.2022 19:23
Než to rozjedou, dva tři roky.
Odpovědět

Viktor Šedivý

22.9.2022 20:12 Reaguje na Slavomil Vinkler
Kdybychom my měli šanci na nějaké rozumné řešení UŽ za dva tři roky.
:-(
Odpovědět
sv

24.9.2022 16:29 Reaguje na Viktor Šedivý
Rozumné řešení je známo roky. Říká se mu diverzifikace dovozu. Jen bylo třeba, aby minulá diletantská a flákačská vláda v tomto směru udělala aspoň něco.
Odpovědět
va

vaber

23.9.2022 08:31
taková těžba je něco jako težba uranu kyselinou, pěkný hnus,
ale kapitalisti si mnou ruce a to je důležité víc než ekologie
Odpovědět
sv

s v

23.9.2022 17:10 Reaguje na vaber
Bláboly rusácké podržtašky, která vesele ignoruje děsivou devastaci Sibiře v rusácké a čínské režii ale na "kapitalisty, kteří si mnou ruce", tato podržtaška z prstu vycucanou špínu vždy ráda nakydá, přičemž o technologiích těžby z břidlic evidentně ví naprosto kulové.
Realita je samozřejmě jiná: https://www.osel.cz/6125-gasland-recenze-hororu-o-tezbe-zemniho-plynu.html
Odpovědět
va

vaber

24.9.2022 09:12 Reaguje na s v

Příspěvek byl kvůli porušení pravidel diskuze smazán.

Odpovědět
sv

24.9.2022 16:24 Reaguje na vaber
Takovou míru sebekritiky bych od tebe milovníku puťkových půlek nečekal. Na zelené kritizující jádro kydáš špínu ale když jde o konkurenci plynu vyděrače a masového vraha puťky tak jak to, že ti samí mají najednou pravdu a nejedná se zelenou hysterii?
Odpovědět
va

vaber

25.9.2022 09:06 Reaguje na
kydám špínu?
to bych musel být primitiv jak ty,
z tvých příspěvků je to jasně vidět,
asi jsi nikdy moje příšpěvky nečetl
Odpovědět
sv

s v

25.9.2022 12:27 Reaguje na vaber
Takže ve skutečnosti jsi zelený milovník oze parodií na elektrárny, primitive. No takový coming out bych od tebe nečekal. V tom případě chápu, proč vypouštíš zelené vylhané nesmysly na téma těžby z břidlic. Nevězíš mezi puťkovýma půlkama ale mezi půlkama grety a von der leyenové.
Odpovědět
JO

Jarka O.

26.9.2022 15:42 Reaguje na s v
Přece bys nevěřil težarum. Přečet sis příspěvek geologa pod článkem? Konkurenceschopná a eko ta těžba není. Jak ho chceš dopravovat, jak čistit, to není levné. Metan a spousta jiných plynů jsou ve vode rozpustné málo, ale v té hloubce a tlacích se něco rozpustí, i zreaguje. Podobně jako při geotermii jde z těch vrtu na povrch roztok chemikálií, a co s tím? Lepší by bylo mít slušné smlouvy s tím, kdo má těžbu plynu zavedenou. Nebo těžit jiné suroviny, uran, thorium ...
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

23.9.2022 08:32
Stejně to všechno skončí návratem k jádru, protože bez jádra, stejně jako v kuchyni bez soli, to prostě nejde.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

23.9.2022 09:53 Reaguje na Miroslav Vinkler
Jistě, Francie je zářný příklad.
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

23.9.2022 10:10 Reaguje na Pavel Hanzl
Jistě, je, i když pod tlakem EU na zrušení šetřili na údržbě tak jako Němci, co je stejně kvůli údržbě nemohou provozovat.
V matematice se říká CBD (což bylo dokázati).
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

23.9.2022 11:05 Reaguje na Pavel Hanzl
Pokud vám jde o emise CO2, resp. o ochranu klimatu, tak rozhodně ... porovnání uhlíkové intenzity právě teď ... F 118g, N 416g.

Žabožrouti, a nikdo nepopírá, že se na to vyprdli, za pár měsíců, možná fakt pár, ty své verky dají do pucu. Němci se ale toho uhlí a plynu za pár měsíců teda rozhodně nezbaví.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist