https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/britskym-detem-se-zdaji-nocni-mury-o-klimatickych-zmenach
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Britským dětem se zdají noční můry o klimatických změnách

8.3.2020 00:25 (ČTK)
Podle ankety televizního programu BBC Newsround přibližně dvě z pěti dětí nevěří, že se dospělým podaří s klimatickými změnami vypořádat.
Podle ankety televizního programu BBC Newsround přibližně dvě z pěti dětí nevěří, že se dospělým podaří s klimatickými změnami vypořádat.
Licence | Volné dílo (public domain)
Zdroj | Pxfuel
Každé páté dítě v Británii má noční můry o klimatických změnách, ukázal místní průzkum. Podle ankety také přibližně dvě z pěti dětí nevěří, že se dospělým podaří s klimatickými změnami vypořádat. V průzkumu pro televizní program BBC Newsround odpovídalo podle agentury Reuters 2000 dětí a mladých lidí do 16 let.
 

Britská dětská psycholožka Emma Citronová potvrdila, že mladí lidé skutečně trpí úzkostmi z klimatických změn. Studie podle ní ukazují, že 58 procent z nich se obává dopadů, jaké budou tyto změny na jejich život mít.

"Měli bychom se je snažit podpořit a představit jim nadějnou a vyváženou vizi jejich budoucnosti," říká psycholožka. Domnívá se, že aktivisté jako Švédka Greta Thunbergová pomohli mladým lidem vyjádřit jejich obavy. Nyní je podle ní potřeba, aby jim dospělí naslouchali a pomohli jim v tom, aby se mohli do provádění pozitivních změn zapojit.

Také Americká psychologická společnost (APA) uvedla, že zaznamenala zprávy o narůstajících případech takzvaných "ekoúzkostí". V této chvíli ale podle APA není dostatek výzkumů, aby se dalo přesně určit, jak častý tento problém je. S termínem "ekoúzkosti" pracují i nyní oxfordské slovníky.

Miliony mladých lidí v loňském roce po celém světě demonstrovaly kvůli klimatickým změnám, inspirací jim byla právě švédská aktivistka Greta Thunbergová. Mladí demonstranti se snaží tlačit na politiky, aby co nejrychleji přijali opatření, která by umožnila zastavit změny klimatu.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (30)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

ig

8.3.2020 00:37
Klimatická katastrofa
---------------------
sám ji prožíti - hádky s rodiči
mluviti o ní - vše se obrátí k dobrému
psáti o ní esej - špatná známka ve škole
Odpovědět

Jan Šimůnek

8.3.2020 10:21
Před dvěma třemi stoletími (a dříve) trpěli lidé nočními můrami z ďábla a čarodějnic, opět jen, jako ta antropogenní klimatická změna, účelovými výmysly zločinců, kteří se touto cestou dostávali k penězům a moci.
Odpovědět
ig

8.3.2020 15:32 Reaguje na Jan Šimůnek
Mě jen udivuje, že se tohle schéma v historii tolikrát opakovalo a lidi na to stejně skočí znova :-)
Odpovědět
Jakub Graňák

Jakub Graňák

8.3.2020 18:40 Reaguje na
Ono je to totiž v důsledku až banálně jednoduché. Člověk je zkrátka nepoučitelný. Ten "myslitel", který vyřkl tu "pravdu", že "Kdo nezná svou minulost, bude nucen si ji zopakovat", by měl viset za koule v průvanu. Historie je totiž spíš plná důkazů přesného opaku.
Odpovědět
VM

Vladimir Mertan

8.3.2020 13:56
Keď som mal 10 rokov, písal sa rok 1978 a ja som mal desivé sny o neutrónovej bombe. Možno bol ten strach vtedy odôvodnený ale faktom je, dnes sa hrozby použitia NB nikto neobáva. Deti nemajú zlé sny ani z možného použitia jadrových zbraní, neboja sa na nastolenia totality,neboja sa vojny, neboja sa dokonca ani toho, že by mohla začať Doba ľadová. Je tomu tak preto, že sú to deti a chýbajú im životné skúsenosti a zmysel pre realitu.
Odpovědět
Anyr

Anyr

8.3.2020 15:29 Reaguje na Vladimir Mertan
Vážně myslíš, že je nějaká bomba, válka a podobné lokální věci horší, než rozesraná, z poloviny neobyvatelná planeta? :)

Někomu chybí zkušenosti, jinému vědomosti. Někdo je moc progresivní, někdo silně zakonzervovaný v minulosti.
Proto mají lidé s respektem spolupracovat, ne jájisticky prezentovat své myšlení a odmítat jiné jen proto, že je jiné (a tedy zaručeně špatné, že?).
Nehledě na to, řekl bych, že zkušenosti s globální změnou klimatu nemá vůbec nikdo.
Ať jsi kmet nebo kojenec, žiješ dnes, a dnes jsou věci jinak než včera. Aneb Změna je jedinou stálou konstantou Vesmíru.

Btw, ty dokola omílané malé doby ledové... to už snad ani nikoho nemůže bavit. XD
Odpovědět
ig

8.3.2020 15:37 Reaguje na Anyr
Když mi na ulici strčí usmívající se a pěkně oblečená slečna do ruky barevný leták na křídě, že tenhle investiční fond vynese s jistotou 30 % p.a., tak leták zase vyhodím, protože sice o tom fondu nevím nic a nemám prostředky ani znalosti na to u něj udělat audit, ale podle vedlejších příznaků poznám, že se mnou někdo chce hrát nečistou hru. A přesně podobně funguje můj důvod k odmítání klimaplašanství - na podobnosti s jiným globálním podfukem.
Odpovědět
JS

Jiří Svoboda

8.3.2020 18:41 Reaguje na
A jak by se tedy o klimatickém rozvratu mělo mluvit, abyste to nepovažoval za podfuk. Co když to podfuk není a jen to má podle vás ony vedlejší příznaky.

Tady je situace příliš vážná, než aby se to řešilo takto pocitově, jak předvádíte.
Odpovědět
ig

8.3.2020 19:11 Reaguje na Jiří Svoboda
Když se bude mluvit o antropogenním klimatickém rozvratu, zákonitě vždy nějaké vedlejší příznaky vyplavou na povrch :-) Takže nijak.
Odpovědět
Anyr

Anyr

8.3.2020 21:38 Reaguje na
Úplně to nesouvisí s tématem, milý Igu, ale vzpomněl jsem si na tebe. :)

https://denikn.cz/207255/rust-musi-skoncit-nasi-pratele-z-rad-ekonomu-si-to-zrejme-neuvedomuji-rika-vedec-jehoz-knihy-hlta-bill-gates/?ref=in
Odpovědět
ig

8.3.2020 21:57 Reaguje na Anyr
Ano, něco se s tím bude muset udělat. Třeba zakázat Číňanům zlepšování jejich životní úrovně :-)
Odpovědět

Jan Šimůnek

9.3.2020 16:22 Reaguje na
Taky Indii, kde se konečně začíná životní úroveň trochu zvyšovat.
Odpovědět
Miloš Večeřa

Miloš Večeřa

8.3.2020 20:00 Reaguje na Anyr
Dokola omílané předpovědi o globální katastrofě též mnoho lidí nebaví. Možná sice roste počet dětí a lidí, kteří mají děsivé sny o klimatu, já však spíše ve svém okolí pozoruji lidi, kteří to u ... Nevíme úplně přesně jaké budou skutečné dopady. Denodenní výroky typu "z poloviny neobyvatelná planeta" budou stále více rozdělovat společnost.

Moralizovaní se stalo velmi oblíbené zvláště od lidí, kteří si myslí, že jejich životní styl je ten jediný správný vedoucí k osobnímu a veřejnému blahu a štěstí. Ve svých očích se tak stavájí lepšími lidmi. Místo racionální debaty jsou tak slyšet hysterické výkřiky a mdloby mnohdy nezakládající se skutečných ale lživých faktech, typickým příkladem je tolik udavaný rok 2030, který má být bod zlomu. O technické stránce věci nemá cenu hovořit, protože mnozí přiznávají, že techniké znalosti nemají a tyto věci je nezajímají.

Doufám, že se tito lidé v tom to roce opět budou přilepovat někde k vozovce, rád bych se s nimi dal do diskuze, abych pochopil jejich uvažování.
Odpovědět
Anyr

Anyr

8.3.2020 21:36 Reaguje na Miloš Večeřa
Viz reakci na milého Vláďu Mertana. Jinak bez komentáře.
Odpovědět
VM

Vladimir Mertan

8.3.2020 20:43 Reaguje na Anyr
Vážený pane, či mladý muž, alebo mladá žena, proste človek ktorý nemá odvahu vystupovať pod vlastným menom. Nevadí mi, že mi tykáš, budem tykať aj ja tebe. Ako hodnotíš seba, svoje skúsenosti vedomosti? Článok, o ktorom diskutujeme je o strachu detí, je o strachu, ktorý nie je racionálny a je vyvolaný o detí tým čo počujú v televízii, dočítajú sa na internete, alebo počujú doma, vo svojom okolí. To je tá zmena, my sme počúvali a báli sme sa americkej bomby, o ktorej nám hovorili že veci nepoškodí, ale všetkých zabije a boli sme presvedčení ako deti, že to tí Američania určite urobia, pretože sa im to oplatí, nás zabijú a zostanú im domy, cesty, železnice všetko nepoškodené. Veci sú inak ako včera, strašia nás či malé deti z polovice neobývateľnou planétou. Skús mi úplne jednoducho vysvetliť, prečo by k tomu malo dôjsť? Stalo sa niečo také v minulosti zeme? Samozrejme že stalo. Nebola to katastrofa spôsobená vysokou teplotou, ale naopak nízkou teplotou. Nebolo to ani veľmi dávno, bolo to len pred 20 000 rokmi a nebola to Malá doba ľadová, ale taká normálna doba ľadová so všetkými jej príznakmi - suchom, obrovským zaľadnením a veľmi silnými vetrami. To bola tá z polovice neobývateľná planéta a každý, kto sa nebojí že tá doba znova nepríde je jednoducho blázon. Aj Malá doba ľadová bola veľmi zlým obdobím v ľudských dejinách, ale to nebola klasická doba ľadová - bolo to iba trochu chladnejšie obdobie spôsobené pravdepodobne výbuchmi sopiek a slabšou slnečnou aktivitou.
Odpovědět
Anyr

Anyr

8.3.2020 21:35 Reaguje na Vladimir Mertan
https://www.youtube.com/watch?v=3sqdyEpklFU&feature=emb_logo

https://climate.nasa.gov/evidence/

https://www.klimatickazmena.cz/cs/vse-o-klimaticke-zmene/pruvodce-zmenou-klimatu/

K MDL:
Rekonstrukce hladin oceánů ukazují, že výše hladiny oceánu během středověkého oteplení byly nejvýše za posledních 110 000 let – a že, i kdyby teplota dále nerostla, bude tento rekord překonán patrně v letech 2090 až 2099.[36] Je velmi pravděpodobné, že současné teploty jsou nejvyšší za posledních 100 000 let.[37] Ovšem jedná se o vybraný interval, kdy jen o pár tisíc let dříve (Eemský interglaciál) byla teplota vyšší[38] a hladina moře byla také výše. Takových období, kdy je teplota vzduchu a hladina moře vyšší, je však více.[39] Další studie ukazují, že žádný z minulých výkyvů teplot se dosud nevyskytoval na globální úrovni. I ty nejrozsáhlejší teplotní anomálie zasáhly maximálně polovinu planety. Například Malá doba ledová zasáhla nejsilněji v Tichomoří v patnáctém století, do Evropy však přišla až v sedmnáctém století. Středověké teplé období, které trvalo do roku 950 do 1250, zvedlo teploty na čtyřiceti procentech planety.[40][41][42]
- wiki

A další desítky a stovky a tisíce studií na netu, stejně jako stížností zahrádkářů, přírodymilců a podobných stvoření. Tzn. jak vědecké, tak zcela lidové zdroje, potvrzující nastupující průser.

Už mě unavuje, jak každý kecá a myslí a má strašně super názory.
Takže já po tobě fakty, měřitelnými, dokazatelnými, celosvětově potvrzenými.
Čím do mě ty? :)

Ale rozumím nevědomosti a dezinformační kampani. Jen je těžké s ní bojovat, protože "lidé neuvěří, ani kdyby uviděli". A aby se někdo dobrovolně, proaktivně vzdělával? Dobrý vtip.
Ono jde sice vše kolem do prdele, smrtící vlny veder kolem rovníku, ovšem ve Střední Evropě zatím jen usychají jabloně a nejsou brambory = žádný problém, v Polsku je toho dost. A za levno! Žádná panika čéče. ;)

Ale jo, klidně to všichni ignorujte, ty vytěžené a spálené miliardy litrů ropy, ty miliony vykácených km2 pralesů, to nemá na nic vůbec žádný vliv. Skleníkové plyny jsou mýtus, vůbec to tak nefunguje, planeta vše dělá sama, lidstvo nic, lidstvo muzikant.
Odpovědět

Jan Šimůnek

9.3.2020 16:24 Reaguje na Anyr
Problém je, že ty pravěké hladiny oceánu nejsou exaktně změřené (a změřitelné) kvůli tomu, že existuje kerní tektonika, která zdvihá a snižuje pobřeží kontinentů.
Odpovědět
VM

Vladimir Mertan

9.3.2020 20:02 Reaguje na Anyr
čím začať? Těma bramborama? Ako malý chlapec som zažil ako babka kopala zemiaky - bolo sucho zemiaky mali najviac 2 cm, nedalo sa kopať, tak bolo sucho. Uvarené v šupe išli všetky prasaťu. Usychají jablone? V roku 1929 ich uschlo viac, samozrejme od zimy: https://cs.wikipedia.org/wiki/Zima_1929_v_Evrop%C4%9B "Tento průběh zimy měl i značné důsledky − půda místy promrzla až do hloubky jednoho metru, v roce 1929 odumřelo asi 50 % všech ovocných stromů, rovněž tak přezimující polní kultury byly značně zdecimovány" Podľa teba vedecké zdroje (alarmistické)veštia prúser. Veštiť môžu, ale skeptici žiadajú doložiť podobnou katastrofou, ktorá už bola. Ja som dal príklad Veľkej doby ľadovej, zima, sucho, ľadovce, silný vietor, slabá vegetácia, more klesnuté o 120 m. Existuje niečo obdobné spôsobnené v minulosti nadmerným teplom? Koncentrácia CO2 bola v minulosti aj 20 násobná, ale chýba ku tomu adekvátne zdvihnutá teplota a katastrofa. Naopak veľké doby ľadové, aj udalosť zem - snehová guľa sa odohrávali počas vysokých koncetrácii CO2. Pre mňa je dôležitá zemská minulosť, o tej najlepšie svedčia geoloǵovia, paleológovia, či archeológovia. Dám aj zopár odkazov, väčšinu som tu na ekoliste už dával, ale nie je zlé si to zopakovať: https://www.konzervativnyweb.sk/c/22179146/docent-pokorny-o-klimatickej-hrozbe-nevieme-co-sposobuje-teplotne-zmeny.html
https://vesmir.cz/cz/casopis/archiv-casopisu/2012/cislo-5/klima-holocenu-proti-sklenikove-hypoteze.html
https://vesmir.cz/cz/casopis/archiv-casopisu/2001/cislo-3/prirozene-zmeny-podnebi.html
http://www.sszp.eu/wp-content/uploads/2012_conference_GER_p-1_Andras.pdf
https://www.youtube.com/watch?v=Hd67EMWFKek
https://wattsupwiththat.com/2018/10/09/richard-lindzen-lecture-at-gwpf-global-warming-for-the-two-cultures/

Inak ja netvrdím, že nemôže prísť katastrofa, tie pralesy sú naozaj prúser, aj naše a hlavne vaše lesy, znečistený oceán asfaltové a betónové plochy, monokultúry plodín, veľkochovy zvierat, nadmerne vylovené moria - to sú reálne problémy ale samotné CO2 v atmosfére je zajvne neškodné a skôr prospešné.
Odpovědět
Anyr

Anyr

8.3.2020 21:51 Reaguje na Vladimir Mertan
Vlastně, možná všem prospěje kompletně prolézt toto. Pro základní přehled.
Vše, jako vždy, ozdrojováno.

https://cs.wikipedia.org/wiki/Spor_o_glob%C3%A1ln%C3%AD_oteplov%C3%A1n%C3%AD
Odpovědět
Miloš Večeřa

Miloš Večeřa

8.3.2020 22:31 Reaguje na Anyr
To je všechno hezké, možná tak před 15 lety jsem uvažoval podobně. Já nejsem žádným popíračem, nicméně po těch letech už mi to je jedno. Po těch letech jsou tyhle informace víc a víc prázdnější, slouží jen k přesvědčování přesvědčených.

Zeptám se tedy přímo, jaké řešení navrhuje Vy? Ty miliardy litrů nepalíme jen tak ledabyle. Pokud by to bylo tak jednoduché, tak by žádní popírači neexistovali. Fosilní paliva jsou totiž obrovským technickým a kulturním fenoménem, bez nich by na Zemi nikdy nežilo 7,7 miliard lidí. Např. v naší Zemi pracuje v zemědělství méně než 1 % populace a bez techniky založené na naftě by nikdy nebyli schopni v tomto počtu vlastními silami vyprodukovat dostatek potravin pro zbytek populace. Tato závislost je tedy přímo existenční.
Odpovědět
Miloš Večeřa

Miloš Večeřa

8.3.2020 23:04 Reaguje na Anyr
Ještě je tady jeden problém. My sice můžeme snížit emise, ale pokud to samé neudělá Asie, tak se bavíme o neexistujícím problému a je rozhodnuto. Je obencě známo, že zájem o ŽP roste s životní úrovní.
Odpovědět

Lenka Č.

9.3.2020 07:59 Reaguje na Miloš Večeřa
Je tady jiný problém. My můžeme snížit emise, ale pokud je budeme snižovat tak, že je přesuneme do Asie, pak je to stále náš problém. Nebo si snad myslíte, že Čína vyrábí pro svou miliardu Číňanů? Podle vyhodnocení mají průměrní Číňané mnohem nižší ekologickou stopu než my. Jenže je to daleko, a tak daleko většina lidí nedohlédne, aby si to uvědomili.
Odpovědět
ig

9.3.2020 08:20 Reaguje na Lenka Č.
Není zase až takový problém tam dohlédnout. Například tam vidím, že Číňani budou mít emise daleko vyšší - mám na mysli tu složku, kterou použijí pro růst své vlastní životní úrovně. A to je něco s čím se dá pracovat. Třeba spolupracovat s Čínou na přechodu na jadernou energetiku. Emise to nesníží, ale nám jde hlavně o to, aby se nezvýšily.
Odpovědět
Miloš Večeřa

Miloš Večeřa

9.3.2020 09:19 Reaguje na Lenka Č.
Tohle je mi známo, v mnoha jiných diskuzích jsem o tom psal a měl jsem úplně stejnou myšlenku. Čili pláčete na špatném hrobě. Značná část světové produkce je tam již přesunuta, už se to stalo. Čína navíc patří k nějvětším těžařům a producentům kovů narozdíl od Evropy - ocel, wolfram, molybden, lantanoidy a několik let již i zlato a další. To jsou všechno emise, emise a emise CO2, Problém je to těžce řešitělný, spotřeba paliv je tomto sektoru dána čistou fyzikou a chemií a např. koks v ocelárenství je nenahraditelný. Z toho máme prospěch i my Evropané jako koneční spotřebitelé.
Odpovědět

Lenka Č.

9.3.2020 11:32 Reaguje na Miloš Večeřa
Nějak nechápu ten pláč na špatném hrobě - nepláču, jen konstatuji. Žijeme v globálním světě, se všemi jeho pozitivy a negativy. Protože profit z globalizace máme všichni, musíme přijmout i rizika a dopady, ne si jen hledat viníka na opačném konci světa. To by bylo příliš krátkozraké, nemyslíte?
Odpovědět
Miloš Večeřa

Miloš Večeřa

9.3.2020 16:38 Reaguje na Lenka Č.
Asi jsem použil špatnou metaforu :). Tohle není černobílá otázka. Jen si myslím, že odpovědní nejsou producenti, ale spíše koncoví uživatelé výhody (výrobku, služby) samozřejmě pod vlivem marketingu. Pokud se tedy vrátím k myšlence článku, tak by dětem mělo být vysvětleno, že sice můžeme něco udělat s emisemi, ale nebude to zadarmo a je to neslučitelné s každoroční obměnou mobilního telefonu a šatníku. Dnešní o půl generaci mladší lidé než jsem já sice chodí po náměstích, ale nevšiml jsem si, že s vyjímkou možná hlavních mluvčích si toto uvědomují.
Odpovědět

Jan Šimůnek

9.3.2020 16:29 Reaguje na Lenka Č.
1. Pokud bude možné prohlašovat za bezuhlíkové ty postupy, které se jen přesunou z Evropy do jiných částí světa (a tam jsou prováděny často s vyšší produkcí CO2 na jednotku zboží, než jak to bylo u té zrušené evropské výroby), pak je celý "boj za uhlíkovou neutralitu" na ...
2. Nemůžeme dost dobře bránit rozvojovým zemím ve snaze dosáhnout naší životní úrovně (nebo se jí alespoň přiblížit), což nutně povede k emisím CO2, v přepočtu na obyvatele srovnatelným s tím, co produkovala Evropa na obyvatele někdy v polovině minulého století.
Odpovědět

Lenka Č.

10.3.2020 09:49 Reaguje na Jan Šimůnek
V tom s Vámi naprosto souhlasím. Proto by se mělo najít řešení, jak emise snižovat a přitom nesnižovat úroveň, protože té se nebude chtít vzdát nikdo, to je více než jasné.
Odpovědět
LK

Lukáš Kašpárek

9.3.2020 12:07
Třeba je ty zlé sny povedou k tomu, že budou zodpovědnější a že budou víc přemýšlet nad dopadem svojí činnosti... všechno zlé je k něčemu dobré... a realita není a nebude růžová...
Odpovědět

Jan Šimůnek

9.3.2020 16:30 Reaguje na Lukáš Kašpárek
Spíš povedou k nějakým naprosto nesmyslným aktivitám na způsob Grety a spol.
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist