https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/brnensky-dopravni-podnik-zacal-kacet-stromy-pro-smycku-tramvaji-v-pisarkach
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Brněnský dopravní podnik začal kácet stromy pro smyčku tramvají v Pisárkách

7.3.2022 01:30 | BRNO (ČTK)
Ilustrační foto
Ilustrační foto
Licence | Volné dílo (public domain)
Brněnský dopravní podnik začal kácet stromy v místě, kde se začne v květnu stavět tramvajová smyčka Lipová v sousedství pisárecké vozovny. Stromy musí pokácet v době vegetačního klidu do konce března, uvedla mluvčí podniku Hana Tomaštíková. Smyčka má sloužit plánované multifunkční hale, kterou chce Brno ještě letos začít stavět, ale dosud není jasné finanční pokrytí. Zároveň smyčka umožní přímou jízdu tramvají do vozovny od Bystrce bez nutnosti zajíždět až na Mendlovo náměstí.
 

"Stavba smyčky navazuje na předchozí fáze modernizace vozovny v Pisárkách. Z hlediska provozu pro nás představuje zjednodušení dopravy a finanční úsporu. Po vybudování vratné smyčky snížíme počet najetých prázdných kilometrů, a tím snížíme náklady na energie i čas řidičů," popsal přínos generální ředitel Miloš Havránek.

Provoz MHD stavba nijak nevlivní, protože se bude pracovat převážně směrem k areálu Veletrhů Brno. Na podzim dopravní podnik vysází nové stromy, které budou náhradou za pokácené.

Samotná stavba začne v květnu a hotová má být smyčka na konci příštího roku, dopravní podnik nyní vybírá stavební firmu. Provoz by měl být omezený příští rok v létě, kdy se bude smyčka napojovat na trať mezi Mendlovým náměstím a Pisárkami. Vedle smyčky by v budoucnu mohla být i dolní stanice lanovky, která by vozila cestující do bohunického kampusu. Projekt je připravený, ale zatím na něj nejsou peníze.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist