https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/brnensky-magistrat-ma-na-strese-jedne-z-budov-prvni-mestsky-holubnik
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Brněnský magistrát má na střeše jedné z budov první městský holubník

2.6.2024 00:59 | BRNO (ČTK)
Nevyužívaná expanzní nádrž na střeše budovy brněnského magistrátu v Kounicově ulici ukrývá první městský holubník v Brně. Zatím se v dřevěných kójích zabydlel jeden holubí pár, může jich tam žít ale až třicítka. Městské holubníky mají umožnit řízené a humánní snižování populace holubů ve městě, řekl radní Filip Chvátal (KDU-ČSL).
 
"Spolupracujeme s Mendelovou univerzitou, která na podzim prováděla monitoring holubí populace v Brně. Podle jejích zjištění ve městě žije mezi 20 000 a 28 000 holubů," uvedl Chvátal.

S nápadem na zřízení městského holubníku oslovila zástupce města Michaela Klimšová z platformy Městské holubníky, která loni otevřela holubník na půdě gymnázia v Bílovci na Novojičínsku. Vybudování prvního z nich stálo 140 000 korun, s vybavením vnitřku holubníku pomohla Střední škola stavebních řemesel, jejíž studenti vyrobili kóje pro holuby při výuce, dřevo věnovala městská společnost Lesy města Brna.

Pokud se holubům vytvoří komfortní prostor pod střechou, kde mohou hnízdit, dostávají pravidelně potravu a je v něm udržována čistota, nemají důvod hnízdit na nevhodných místech, kde to obtěžuje obyvatele města. Jednou z výhod umístění holubů do holubníků je i to, že lze regulovat jejich populaci. Hnízdícím párům je odebrána část vajec a nahrazena umělými vajíčky.

Péči o holuby zatím zajišťují dobrovolníci z platformy Městské holubníky. "Lidé, kteří budou vajíčka odebírat, musí být speciálně vyškolení. Pokud dojde k záměně vajíčka správným způsobem, holub nic nepozná. Každý pár ale musí mít příležitost vyvést zpočátku první mládě. Pokud by bylo hnízdo poškozeno při prvním zahnízdění, hledal by holubí pár útočiště jinde," vysvětlila Karolína Richterová z platformy.

Brno chce po roce fungování projekt vyhodnotit. Umístění dalšího holubníku plánuje na střeše vazební věznice v Brně-Bohunicích.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (6)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Viktor Šedivý

2.6.2024 11:47
A co mechanismus, který by vždy po několika dnech v noci ptáky usmrtil a připravil tak holubník pro novou osádku?
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

2.6.2024 11:51 Reaguje na Viktor Šedivý
Tohle by se nelíbilo sluníčkářům.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

2.6.2024 11:51
140 tisíc na třicet holubů, to vychází přes 4,6 tisíc na holuba. Pokud je v Brně těch 28 tisíc holubů, tak to nakonec magistrát vyjde na více než 130 mega. Dobrý tunel.
Odpovědět
ez

erik zajíček

3.6.2024 13:14 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
když se spojí "vědci" se samosprávou ,je to vždycky zábava ! Jsem zvědav ,co bude ,až se naštvou Tio "dobrovolníci"
Odpovědět
MU

Michal Ukropec

2.6.2024 18:39
Přemnožené je v přírodě vše. Hmyz, včely, ryby, spárkatá zvěř. Jen holubů a predátorů je málo.
Odpovědět
PP

Petr Pekařík

13.6.2024 09:21
Joo, to se to tunelaří
140 tis asi jen za materiál (hloubník a odsedávky vyrobili studenti asi gratis)
-zatím je chodí krmit ona "platforma"
- holubník asi taky čistí platforma
-spec. školení, jak zaměnit vejce poskytne zdarma platforma, chacháá
Dotaz - jak bude možné zateplit strop budovy, aby budova dosáhla na C, jak nám ukládá EU a ekotlupa ??
Kolik krmení a za kolik se ročně spotřebuje na nalákání do holubníku ?
Jak dlouho to bude obsluhovat a čistit "platforma"
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist