https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/brusel-chce-vice-obnovitelnych-zdroju-a-uspor-energie-investuje-300-miliard-eur
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Brusel chce více obnovitelných zdrojů a úspor energie, investuje 300 miliard eur

19.5.2022 01:27 | BRUSEL (ČTK)
Unijní exekutiva chce v rámci zveřejněného balíčku zvýšit podíl obnovitelných zdrojů na výrobě energie do roku 2030 na 45 procent místo dosud plánovaných 40 procent. Má k tomu přispět zdvojnásobení kapacity solárních elektráren v příštích třech letech
Unijní exekutiva chce v rámci zveřejněného balíčku zvýšit podíl obnovitelných zdrojů na výrobě energie do roku 2030 na 45 procent místo dosud plánovaných 40 procent. Má k tomu přispět zdvojnásobení kapacity solárních elektráren v příštích třech letech
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Rychlejší přechod na obnovitelné zdroje energie, zvýšení energetické účinnosti a úspory či společné nákupy plynu od nových dodavatelů. To jsou hlavní součásti zveřejněné strategie, s níž chce Evropská komise v příštích letech ukončit závislost EU na energiích dovážených z Ruska. Komise počítá s tím, že tento přechod bude do roku 2030 vyžadovat investice ve výši téměř 300 miliard eur (7,4 bilionu korun).
 

Část z nich chce členským zemím poskytnout v rámci mimořádného fondu obnovy, další část získat například navýšením prodeje emisních povolenek. Celkem 225 miliard by měly tvořit úvěry, zbytek přímé dotace.

Lídři unijních zemí pověřili v reakci na ruskou invazi na Ukrajinu komisi přípravou podrobného plánu, jak co nejrychleji odejít od energetických zdrojů dovážených z Ruska. Jeho cílem je zbavit se závislosti na nejistých dodávkách a přestat posílat do Moskvy peníze, které může režim prezidenta Vladimira Putina využívat k financování války.

"Putinova válka způsobuje problémy na globálním energetickém trhu. Ukazuje, jak jsme závislí na dovážených fosilních palivech. A jak jsme zranitelní, když při jejich dovozu spoléháme na Rusko. Musíme naši závislost omezit nejrychleji, jak bude možné," prohlásila předsedkyně komise Ursula von der Leyenová.

Unijní exekutiva chce v rámci zveřejněného balíčku zvýšit podíl obnovitelných zdrojů na výrobě energie do roku 2030 na 45 procent místo dosud plánovaných 40 procent. Má k tomu přispět zdvojnásobení kapacity solárních elektráren v příštích třech letech spojené například s povinnou instalací solárních panelů na všechny nové veřejné, komerční a později i obytné budovy. Zdvojnásobit se má i počet využívaných tepelných čerpadel.

Součástí balíčku je také návrh na výraznější zvýšení energetické účinnosti. Zatímco dosud měla EU do roku 2030 snížit spotřebu energie díky větší účinnosti o devět procent, komise chce stanovit nový cíl na 13 procent.

Brusel počítá také s tím, že část ruského plynu nahradí nákupy LNG ze Spojených států, Kataru a dalších zemí. Část spotřeby chce pokrýt také zvýšením produkce i dovozu ekologicky čistého vodíku. Jeho produkce v EU by se do konce desetiletí měla zvýšit na deset milionů tun, stejný objem by měl činit dovoz. To by mělo podle činitelů komise v souhrnu nahradit zhruba pětinu energie vyráběné z plynu, který unie v současnosti dováží z Ruska.

Sedmadvacítka se již shodla na srpnovém ukončení dovozu ruského uhlí, naopak odchod od ruského plynu vidí členské země různě a komise by jej ráda docílila do roku 2027. Nejžhavějším tématem je v současnosti ropné embargo, které má začít platit na konci roku, avšak jeho schválení blokuje s odkazem na vlastní ekonomickou závislost Maďarsko. Od dnešního plánu si Budapešť slibovala investice do maďarské ropné infrastruktury, díky nimž by mohla veto stáhnout.

Komise nabídla členským zemím 225 miliard eur formou úvěrů z mimořádného fondu obnovy, které jsou však již delší dobu k dispozici a většina zemí o ně dosud neměla zájem. Zbytek balíku by měly tvořit granty také v rámci tohoto fondu, k němuž však Maďarsko dosud kvůli neplnění kritérií stanovených komisí nemá přístup. Zhruba 20 miliard eur chce komise na investice získat prostřednictvím navýšení prodeje emisních povolenek, což vzbuzuje obavy u některých ekologických organizací obávajících se většího spalování uhlí.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (25)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

19.5.2022 06:31
Neustále se zvyšující požadavky Bruselu na OZE, úspory, elektromobilitu, vodíkové hospodářství připomínají silně socialistické závazky.

Zajímavé bylo, že závazky se plnily, ale společnost stagnovala až to
v 89´prasklo.

Ta analogie je do očí bijící - závazky čím dál smělejší, tisk nekrytých mld € se neustále zvyšuje a reálné praktické výsledky leda ku pláči.
Zde bych chtěl připomenout tři základní věci :

a/ EU se sama nikdy neměla zadlužovat, tento princip byl nenápadně odstraněn v r. 2009 ,kdy začalo krachovat několik členů EU (Island, Řecko...) a hrozil kolaps eura.

b) evropské dotace jsou obdobou centrálně plánovaného a řízeného hospodářství -- z jednoho socialismu jsme utekli , a do druhého nechtěně vlezli.

c) čím vyšší podíl OZE, tím vyšší ceny energií (Německo, Dánsko a v USA Kalifornie- to je empirie a nikoli ideologie , s tím nic neudělá ani p. Hanzl)

Čert nám to byl dlužnej !
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

19.5.2022 09:18 Reaguje na Miroslav Vinkler
Když dva dělají to samé, není to to samé.
Rozvoj je velmi solidní, Němčouři mají z OZE už polovinu elektřiny a výstavba se zrychluje, cena elektřiny z OZE je daleko nižší, než z fosilu. A to nepočítám ruský plyn, který stojí 4x tolik, co neormální.
Fakt si myslíte, že současné ceny plynu a ropy z Ruska jsou daleko nižší, než z OZE v Německu?
Odpovědět
PE

Petr Eliáš

19.5.2022 09:38 Reaguje na Miroslav Vinkler
Hele a můžu se zeptat, proč je v PPS v Evropě na prvním místě Praha v koncové ceně el. energie? Cožpak máme v ČR větší podíl OZE než v Německu?

Household Energy Price Index for Europe (MARCH 1, 2022), str. 7

https://static1.squarespace.com/static/616804e3b1bb682181eb927a/t/62221c7de71bf131409ddd09/1646402762378/HEPI_Press_Release_February_2022.pdf
Odpovědět
ss

smějící se bestie

19.5.2022 06:42
A kde je vezme/najde ?
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

19.5.2022 09:20 Reaguje na smějící se bestie
Eu je největší ekonomický subjekt z celého světa a její výkon tohle lehce spolkne.
Jenom nám ruští demagogové nakecávají, že jde do bankrotu, přitom bankrotují sami.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

19.5.2022 10:23 Reaguje na Pavel Hanzl
A nebo taky hovno. Jako u Hanzla vždy ...

https://ec.europa.eu/eurostat/documents/portlet_file_entry/2995521/2-19052020-BP-EN.pdf/bb14f7f9-fc26-8aa1-60d4-7c2b509dda8e

Je to za 2017, tedy ještě před brexitem, dnes je ten podíl ještě nižší, bo UK byla druhá největší ekonomika EU. Dopočítat si to za 2021 není zas tak těžké ... https://www.statisticstimes.com/economy/projected-world-gdp-ranking.php

Vy jste tak neuvěřitelně hloupej, že si fakt říkám, zda se jedná jen o tu bezbřehou tupost, nebo je to nějaké nezvladatelné nutkání či obsese, psát jednu pitchovinu za druhou, a to i v případech, kdy by i antoušek v pohodě zvládnul si nejdřív najít, jak to vlastně je.


Odpovědět
pp

pavel peregrin

19.5.2022 10:23 Reaguje na Pavel Hanzl
Jste k smíchu.
Odpovědět
kk

karel krasensky

19.5.2022 18:21 Reaguje na pavel peregrin
To už hodně dlouho
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

19.5.2022 09:28
Spotové dnešní ceny plynu a ropy (a tím odvozené elektřiny) z Ruska jsou dnes takové:
elektřina 232 eur/MWh
plyn 93
ropa 110 za barel.
To je všechno 2 - 3x dražší, než před rokem.
Máte pocit, že je to Rusko dobrý a hlavně spolehlivý partner (který nám trvale vyhrožuje zstavení kohoutů) a nemáme se snažit o budování OZE, kde garantovaná cena v Německu stoupla z 50 eur na asi 60?
Odpovědět
JS

Jaroslav Studnička

19.5.2022 09:44 Reaguje na Pavel Hanzl
Hanzle, víte co jsem vám radil. Věnujte se kuličkám, energetika je pro vás španělská vesnice.

Cena elektřiny v žádném případě nesouvisí s cenou ropy.
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

19.5.2022 11:14 Reaguje na Jaroslav Studnička
Pane Hanzlovi jako vždy utekla realita. Gazprom opakovaně žádal o uzavření dlouhodobých kontraktů za pevnou cenu.
S Němci se mu to povedlo, obdobně s Maďary apod.

EK ho s tím poslala k šípku, protože " nejvýhodnější pro zákazníky je obchodní soutěž na burze".

Gazprom se dokonce soudil a prohrál. Takže teď nabízí za ceny na burze a "zase je to špatně " :-)

EU má co chtěla, Gazprom má co nechtěl ,aby nakonec zjistil, že vydělává 3-5 násobně více.

Němci dělají, že o ničem neví, ale levný plyn z Ruska z ruky nepustí. Dohody se přece musí ctít.

Takový veselý spektákl z kočovného divadla.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

19.5.2022 12:35 Reaguje na Miroslav Vinkler
Jste naivní jak 3 dny starý pes, Rus podrazí jakoukoliv dohodu a je mu úplně fuk, na jakou dobu nebo za jakou cenu. Poláky a Bulhary vyšlouchl ze dne na den se smlouvami nebo bez nich.
Ty kratší smlouvy umožňují právě tu dnes zoufale chybějící diverzifikaci, Maďarům dodává jen proto, že mu lížou řiť.
Odpovědět
JS

Jaroslav Studnička

19.5.2022 13:07 Reaguje na Pavel Hanzl
Hlavně, že tu jako kolovrátek omíláte neprodlouženou dlouhodobou smlouvu s Norskem na dodávku plynu :-).
Navíc, kdy žádná reálná dodávka plynu z Norska nebyla :-)
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

19.5.2022 14:54 Reaguje na Jaroslav Studnička
Najděte si reportéry ČT, pana Wollnera a tam býv. ministr Dlouhý vysvětluje. Taky to popisuje pan Topolánek v podastu Ptám se já.
Napadáte, obviňujete a lžete. Pokud o něčem nevím neznamená, že to neexistuje.
Odpovědět
JS

Jaroslav Studnička

19.5.2022 15:29 Reaguje na Pavel Hanzl
To je tak když laik hltá prostřednictvím mainstreamu něco, co nedokáže fakticky pochopit a ověřit si realitu.

Jeden z odkazů, který jsem vám uváděl:

https://ekonomickydenik.cz/nejasny-puvod-zemniho-plynu-kupujeme-trzni-smesku-ale-fakticky-se-jedna-o-rusky-plyn/
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

19.5.2022 19:37 Reaguje na Jaroslav Studnička
Vy jste fakt Emil Novák. ten taky nikdy nepochopí, o co jde.
To skutečně není tom, která molekula jakého plynu doputuje tam, nebo jinam.
To je o tom, od kterého dodavatele ten plyn kupujeme. Já vím, že tohle je už příliš složitý...
Odpovědět
JS

Jaroslav Studnička

19.5.2022 21:49 Reaguje na Pavel Hanzl
:-))), njn, když tu v tématu bruslíte jak Verner na ledě.

Chápu, že ropáčtí pokrytci jako vy to neřeší.
Jinak realita je taková, že je zcela stejné, když peníze skončí za plyn v Rusku, i když to je přes překupníka.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

20.5.2022 08:58 Reaguje na Jaroslav Studnička
Od Ruska se odstřihuje celá Evropa, překupník nepřekupník.
Právě proto se dělají ty sankce, kde je to dáno zákonem a žádný vyčuraný překupník to ve velkém neošidí, toky plynu penězjsou monitorované.
Odpovědět
JS

Jaroslav Studnička

20.5.2022 10:30 Reaguje na Pavel Hanzl
Hanzle, neodvádějte téma.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

21.5.2022 20:43 Reaguje na Jaroslav Studnička
Vy jste fakt úžasný tutan. Já vám vysvětluji úplně základní věci jak klukovi z šesté obecné a vy nedáte vůbec nic. Čím jste se proboha živil, než jste šel do důchodu?
Odpovědět
GP

Galipoli Petr

19.5.2022 11:09
300 miliard euro to by mohlo být 25 bloků JE (při takovém objemu i víc) po 1200 - 1400 GW s výrobou 24/7. A bylo by po problémech.
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

19.5.2022 11:16 Reaguje na Galipoli Petr
To by ovšem v EK nesměli sedět "zelení progresivisté".

Oni ve skutečnosti zelení vůbec nejsou, ale kvůli vžitému označení to nechávám být.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

19.5.2022 19:38 Reaguje na Galipoli Petr
Zamořit celou Evropu radioaktivitou spíše problémy vytváří.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

20.5.2022 09:51
To EU má buď tiskárnu na Eura a nebo to má vymyšlené jako náš ministr
financí. Čím vyšší ceny, tím se více vybere na DPH a bude o to více z
čeho rozdávat "potřebným" a kamarádíčkům v OZE technologiích .Je to
takový český solární tunel v režii EU. Bohužel stále nikdo nedomýšlí
zálohy, aby byla dodávka stabilní. Dát polovinu peněz do JE, tak je
tu stabilita základních dodávek a nebudou starosti, čím výpadky OZE
nahradit. Jen tak dál do energetického maléru, kdy budou výpadky sítí
a omezování odběrů pro některé odběratele.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

20.5.2022 16:19 Reaguje na Břetislav Machaček
Vy asi pořád jen čumíte do křišťálové koule a když tam uvidíte nějakou cypovinu, okamžitě ji sem vypálíte.
Podpora OZE se týká taky JE, o tom byla přece ta dlouhá tahanice o taxonometrii. Ale stejně se pořád nejvíc dotuje fosil..
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist