https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/brusel-chce-zakazat-pouzivani-fosfatu-v-pracich-prostredcich
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Brusel chce zakázat fosfátové prací prostředky. V ČR se neprodávají už 4 roky

4.11.2010 14:20 | BRUSEL (Ekolist.cz)
V ČR se fosfátové prací prostředky neprodávají od roku 2006.
V ČR se fosfátové prací prostředky neprodávají od roku 2006.
Evropská komise chce zakázat používání fosfátů a omezit povolené množství dalších látek obsahujících fosfor v pracích prostředcích, napsala ČTK. Cílem je podle dnešního prohlášení komise snížit množství fosfátů v odpadu, a tím zlepšit kvalitu vody. V Česku se fosfátové prací prostředky nesmí prodávat od roku 2006.
 

Návrhy, o nichž budou rozhodovat ještě státy EU a také europoslanci, se netýkají prostředků pro myčky nádobí a těch, které využívají profesionálové. Pro takové prostředky zatím nejsou ekonomicky dostupné alternativy. Členské země nicméně mohou přistoupit podle návrhů i k dalším krokům v tomto směru, pokud budou chtít.

V Česku se prací prostředky s fosfáty nesmí prodávat od října 2006. Snahy omezit fosfáty v pracích prostředcích u nás sahají ale ještě několik let zpět. V březnu 1995 uzavřelo ministerstvo životního prostředí dobrovolnou dohodu s Českým sdružením výrobců mýdla, čistících a pracích prostředků. Členy tohoto sdružení byly společnosti Setuza, Unilever, Procter & Gamble, Henkel a Benckinser. Tito přední výrobci pracích prostředků se v dohodě zavázali k tomu, že sníží obsah fosforu v pracích prášcích na 5,5 % celkové hmotnosti.

Tehdy se jednalo o jednu z prvních dobrovolných dohod mezi ministerstvem životního prostředí a soukromými firmami. Argumentem pro dobrovolnou dohodu bylo, že je mnohem jednodušší podobné věci řešit ve spolupráci s výrobci, než limity určit striktně vyhláškou. Výhodou mělo být i snazší dodatečné upravování dohody podle toho, jak se bude výrobcům dařit naplnit jejich závazek. Dohoda ale neobsahovala žádné sankce v případě neplnění závazků a firmy se k jejímu naplňování neměly. V roce 1998 proto neziskové organizace vyzývaly ministerstvo, aby od dobrovolné dohody coby neúčinného nástroje odstoupilo a věc ošetřilo vyhláškou. V roce 2001 byl k dohodě vypracován dodatek, který měl fosfátové prostředky dostat z trhu do roku 2005. Ministerstvo životního prostředí pak ale k roku 2006 připravilo vyhlášku, která povolila prací prostředky s maximálně 0,5 hmotnostními % fosfátu, čímž fakticky zakázala fosfátové prostředky.

V roce 2006 ministerstvo životního prostředí uvádělo, že podíl pracích prostředků na celkovém zatížení řek fosforem se odhaduje na zhruba na 12,5 %. Fosfáty se do pracích prostředků přidávají kvůli tomu, že fungují jako změkčovač vody a prášky tak mají lepší prací a čistící schopnosti. Problémem fosfátů ale je, že zároveň působí jako hnojivo a způsobují eutrofizaci povrchových vod. Fosfor, který obsahují, představuje živinu pro vodní řasy a sinice, které se pak snadno přemnoží. V létě tak především na vodních nádržích vzniká zelený povlak vodního květu. Voda je znečištěná, ryby a jiní vodní živočichové mají nedostatek kyslíku, není možné se koupat, zdůvodňovalo ministerstvo zavedení vyhlášky. Podle Evropské komise jsou hlavními zdroji, z něhož se fosfáty dostávají do vodních systémů, zemědělství a odpady. Prací prostředky jsou na třetím místě.

V současné době se fosfáty používají i v některých prostředcích do myček nádobí. Pokud se jim chce spotřebitel vyhnout, musí si pročíst složení výrobku a vybrat bezfosfátový.


reklama

 
Martin Mach Ondřej s využitím ČTK
Vydání tohoto textu bylo podpořeno z Revolvingového fondu Ministerstva životního prostředí ČR. Za obsah je zodpovědná výhradně redakce serveru Ekolist.cz a nelze jej v žádném případě považovat za názor MŽP.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist