https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/bulharsko-chce-kvuli-uhelnym-elektrarnam-zmenit-plan-obnovy-financovany-eu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Bulharsko chce kvůli uhelným elektrárnám změnit plán obnovy financovaný EU

13.1.2023 10:45 | SOFIE (ČTK)
Na základě rozhodnutí parlamentu má země upustit od svého závazku snížit do konce roku 2025 emise oxidu uhličitého o 40 procent z úrovně v roce 2019. Má také usilovat o záruky, aby bulharské uhelné elektrárny mohly pokračovat v provozu bez omezení nejméně do roku 2038.
Na základě rozhodnutí parlamentu má země upustit od svého závazku snížit do konce roku 2025 emise oxidu uhličitého o 40 procent z úrovně v roce 2019. Má také usilovat o záruky, aby bulharské uhelné elektrárny mohly pokračovat v provozu bez omezení nejméně do roku 2038.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Bulharský parlament uložil vládě, aby znovu projednala energetickou část národního plánu obnovy, který v rámci snah o obnovu hospodářství po pandemii covidu-19 financuje Evropská unie. Učinil tak s cílem zachránit uhelné elektrárny v Bulharsku před uzavřením, informovala agentura AP.
 

Zákonodárci hlasovali poměrem 187 ku dvěma pro revizi plánu, který je klíčový pro to, aby Bulharsko získalo 6,3 miliardy eur (151 miliard korun) z evropských peněž v rámci balíčku určeného na oživení ekonomiky po covidové pandemii.

Během hlasování se před parlamentemu shromáždilo několik stovek horníků a pracovníků v energetice, kteří požadovali záruky zachování svých pracovních míst. Pokojný protest organizovaly dva největší odborové svazy v zemi.

Na základě rozhodnutí parlamentu má země upustit od svého závazku snížit do konce roku 2025 emise oxidu uhličitého o 40 procent z úrovně v roce 2019. Má také usilovat o záruky, aby bulharské uhelné elektrárny mohly pokračovat v provozu bez omezení nejméně do roku 2038. Vláda musí podat Evropské komisi formální žádost o nové projednání národního plánu obnovy do konce března, nařídili kabinetu poslanci.

Evropská komise schválila bulharský plán obnovy loni v dubnu. Plán předpokládá, že téměř 60 procent prostředků půjde na opatření související s bojem proti klimatické změně. Téměř polovinu elektřiny v sedmimilionové balkánské zemi nyní vyrábějí uhelné elektrárny, dalších 35 procent energie pochází z jádra. Zbytek pokrývají vodní, solární a větrné elektrárny.

Snižování emisí oxidu uhličitého představuje pro Bulharsko, které má jeden z nejnižších hrubých domácích produktů na obyvatele v EU, obrovskou finanční zátěž. Země se zároveň potýká s hlubokou politickou krizí, kterou nedokázaly vyřešit ani čtyři parlamentní volby za poslední dva roky. Zemi vede úřednická vláda jmenovaná prezidentem Rumenem Radevem.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (7)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

HH

Honza Honza

13.1.2023 11:06
-kvůli bídě zkolabují všechna ušlechtilá ekologická opatření za miliardy
-když celá EU a celý svět nebude jednotný, veškeré úsilí, které zbídačí Evropu nebudou mít žádný význam
- je třeba nacházet taková řešení a postupy, které jsou všeobecně přijatelné a tím mají smysl
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

13.1.2023 12:38 Reaguje na Honza Honza
To bude spíš tím, že Brusel je na “ západě” kde nevidí přes psa na boudu a ti nám chtějí kázat jak máme žít.
Ostatně bída s kterou jsme vstupovali do unie je stejná, jako je bohatství “západu” s eurem či bez eura je to jedno
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

14.1.2023 08:11 Reaguje na Honza Honza
- kvůli bídě zkolabují všechna opatření která něco dobrého přináší, ale to problém Bulharska fakt není.
- NIKDY se nestalo, že by byl svět jednotný a nikdy na to nedojde, ale to nevadí, vývoj k čistým energiím vede, jenom příliš pomalu. Ale cha cha "ta bídná Evropa" mi v tom nesedí, OZE tam jedou na plný pecky a k tomu bohatne.
- takový postup NIKDO NIKDY nevymyslel a pokud velkou část Evropy ovládají dezolátní názory (stejně, jak v USA) tak se vše rozumné prosazuje těžko.
Odpovědět
RV

Richard Vacek

13.1.2023 13:57
Počítali se zemním plynem, následně zjistili, že zemní plyn mé odér Ruska, tak v panice párkrát změnili vládu a skončili u uhlí.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

14.1.2023 08:12 Reaguje na Richard Vacek
přitom mají výkonný LNG terminál, ovšem se nemohli dohodnout na jeho provozování. Nepochopitelné.
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

13.1.2023 14:53
Bulharsko je stát v tíživé sociální situaci , jeden z nejchudobnějších v EU.
Téměř 2 mil. Bulharů emigrovalo, zbytek to plácá jak se dá a nebýt turistiky u moře, tak se můžou jít pověsit.
Oni skutečně nemají na Fialův deštník proti drahotě a EU dávno měla tuto zemi podporovat na zcela jiné úrovni než doposud.
Potenciál na to má jak Bulharsko tak i EU.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

14.1.2023 08:00 Reaguje na Miroslav Vinkler
A co tak najednou? Najednou nevadí nesmyslné dotace, které zaplatí ončané EU a kterou rozkradou eurohujeři?
Proč by měla EU dotovat kohokoliv, kdo má doma bordel, volí si vlády stylem odzdi kezdi a tak se nemůže pohnout dopředu?
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist