https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/byvaleho-sefa-greenpeace-uk-zlakala-pr-agentura-radici-monsantu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Bývalého šéfa Greenpeace UK zlákala PR agentura radící Monsantu

4.2.2002 17:20 | PRAHA/LONDÝN (EkoList)
Nejednomu ekologickému aktivistovi zřejmě zaskočilo, když se dozvěděl o tiskové zprávě, kterou 8. ledna vydala PR agentura Burson-Marsteller (BM). Řady jejích poradců totiž rozšířil Peter Melchett, bývalý dlouholetý šéf Greenpeace UK, jenž před lety strávil několik dní ve vazbě kvůli protestům proti geneticky modifikovaným organismům (GMO). Ke klientům BM přitom patří například firma Monsanto, producent plodin obsahujících GMO.
 

V červenci roku 1999 se skupina aktivistů Greenpeace rozhodla zničit pole geneticky modifikované kukuřice nedaleko Norfolku, jedno ze sedmi míst, které mělo se souhlasem britské vlády sloužit k vědeckému zkoumání GMO. Zváleli část plodin traktorem a na následující výtky, že vědě by se měla dát šance, odpovídali jednoznačně: "Zde se v tuto chvíli žádná vědecká hypotéza neověřuje." Mužem, který touto větou akci Greenpeace UK hájil, byl jejich tehdejší předseda Peter Melchett. "Pěstování GMO se sebou přináší úmyslné vypuštění naprosto nepředvídatelného znečištění do životního prostředí," dodal.

Peter Melchett je zatýkán policií
26. 7. 1999, Peter Melchett je právě zatýkán policií nedaleko Norfolku při "přímé akci" proti geneticky modifikované kukuřici. Foto: Greenpeace/Morgan

Nyní se však píše rok 2002 a lord Melchett se za blíže nespecifikovanou částku rozhodl radit londýnské pobočce společnosti BM, jejíž jiná zastoupení se Monsantu, které má mimořádný zájem a také podíl na rozšiřování GMO, snaží vylepšit společenskou image. Monsanto přitom patří mezi stálé terče aktivit Greenpeace, naposledy loni v říjnu hnutí firmu obžalovalo ze snah o zmonopolizování sóji. Peter Melchett je ovšem přesvědčen, že spolupráce s BM se nedotkne ani jeho "zelené" pověsti, ani jeho přesvědčení. Agentura totiž zaručuje, že bude moci pracovat pouze s klienty, které si zvolí sám. "Nezměnil jsem své názory," prozradil Melchett britské stanici BBC Radio 4. "Stále si myslím, že jaderných zbraní a jaderné energetiky bychom se měli zbavit a že GMO nikdy neměly být vypěstovány. Nehodlám se měnit ani lhát," trval Melchett na svém. Přesto se jeho krok nevyhnul překvapeným komentářům. "Je těžké pochopit, jak může vzít takovou práci, a přitom jako ekologický aktivista neztratit integritu," zamýšlel se například sloupkař Guardianu George Monbiot.

Skutečností je, že mezi zákazníky BM bychom našli celou řadu společností, které svou činností životnímu prostředí zrovna nesvědčily. Agentura se snažila napravit obraz Exxonu poté, co jeho tanker najel v březnu 1989 jižně od Aljašky na skálu a znečištěním aljašského pobřeží zapříčinil největší ekologickou katastrofu v dějinách USA, napravovala image firmy Union Carbide poté, co v její továrně v indickém Bhopalu v prosinci 1984 došlo k úniku jedovatého plynu, který zabil tisíce lidí a byl tak příčinou největší průmyslové katastrofy na světě, nebo krášlila obraz společnosti Babcock and Wilcox, jejíž reaktor v továrně Three Mile Island v březnu 1979 způsobil největší jadernou nehodu v USA. Ke klientům patřili nebo patří Shell, British Petroleum, Tesco či Global Climate Coalition. BM pomáhala britské vládě ve chvíli, kdy se objevila nemoc BSE, podle informací listu The Guardian ale také pomáhala indonéské vládě po anexi Východního Timoru a následném vyvražďování timorských obyvatel, nigerijské vládě při diskreditaci zpráv o genocidě během války o Biafru, či argentinské juntě v době, kdy v zemi "zmizelo" na 35 tisíc obyvatel. Služeb BM pro svou propagaci prý využíval i rumunský diktátor Nikolaj Ceaucescu.

"To, co jsem v BM viděl, na mě udělalo dojem, a těším se, až budu s agenturou a s některými jejími zákazníky spolupracovat," vysvětloval svůj krok počátkem ledna Melchett, který britské Greenpeace řídil od roku 1988 do roku 2000 a během této doby dokázal zvýšit počet zaměstnanců hnutí ze dvanácti na osmdesát a počet stoupenců z 25 tisíc na 200 tisíc. "Za léta práce pro Greenpeace jsem poznal jak to nejlepší, tak to nejhorší z chování velkých společností, a ve své nové roli hodlám tyto zkušenosti využít pro dobro věci," tvrdí Melchett, jehož podpořil i současný šéf Greenpeace UK Stephen Tisdale. "Každý, kdo Petera zná, ví, že svůj program nijak nezměnil," řekl Tisdale novinářům. "Chápe prostě BM jako cestu, jak se dostat k některým velice vlivným společnostem, které by za normálních okolností s ekologickými aktivisty nejednaly."

Zdaleka ne všichni ale mají pro krok lorda Melchetta tolik pochopení. Přestože Melchett původně setrval v Boardu Greenpeace International (Board Greenpeace International je pětičlenným orgánem, který má např. pravomoc jmenovat a odvolávat ředitele GI - pozn. aut.), několik dní po oznámení svého nového angažmá z Boardu GI na žádost svých kolegů, kteří se obávali ztráty důvěryhodnosti hnutí, odstoupil. Mnozí další s obtížemi hledají pro jeho spolupráci s BM vysvětlení. "Nebyl lord Peter Melchett geneticky modifikován?," ptá se komentátorka Guardianu Catherine Bennettová.

Jisté je, že lord Peter Melchett není prvním a zřejmě ani posledním aktivistou, který pracuje pro společnosti, které by mohly být považovány spíše za jeho protivníky. Například společnosti BAA při stavbě terminálu č.5 na londýnském letišti Heathrow pomáhal bývalý předseda britských Friends of the Earth Des Wilson, jejich bývalý ředitel Tom Burke zase nyní pracuje pro důlní společnost Rio Tinto.


reklama

 
Jan Stejskal

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist