https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/cap-petr-pravdepodobne-zahynul
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Čáp Petr pravděpodobně zahynul

28.11.2002 16:13 | PRAHA (EkoList)
Pozice čápa Petra, jednoho ze tří sibiřských čápů černých, kteří jsou hlavními aktéry projektu Nová odysea, se od 21. listopadu nemění. I další údaj podle vedoucího projektu Miroslava Bobka potvrzuje domněnku, že čáp Petr zahynul. Vysílač již delší dobu ukazuje stabilně teplotu pod bodem mrazu, podle Miroslava Bobka by však údaj o teplotě na takovou hodnotu klesnout neměl, protože vysílačka je umístěna na zádech čápa, jehož normální tělesná teplota se pohybuje okolo 42 °C. Navíc i to, že se údaj dlouhodobě nemění, nejspíše svědčí o uhynutí čápa Petra.
 

Situaci lze vysvětlit ztrátou batůžku, batůžky jsou totiž konstruovány tak, aby se po 3 - 4 letech rozpadly, ale Miroslav Bobek po předchozích zkušenosech z projektu Africká odysea soudí, že to je jen velmi málo pravděpodobné. Slabé signály z Petrova vysílače neumožňují přesnější lokalizaci, nachází se však někde v oblasti Afghánistánu.

Čápici Kateřině se do cesty k zimovišti postavil mohutný masiv Kunlun, který je součástí Himálají. K hranicím s Indií jí dělí jen 150 km, ale musí překonat sedm tisíc metrů vysoké hřebeny. K dosažení zimoviště jí celkem schází ještě asi 550 km, což je příliš dlouhá vzdálenost vzhledem k nastupující zimě (teploměr Kateřininy vysílačky naměřil okolní teplotu 10 °C). Podle Lubomíra Peškeho, účastníka projektu Nová odysea, je její velkou šancí hluboké údolí řeky Indus, které protíná masiv zhruba na poloviční cestě. Zde by Kateřina mohla nalézt krátkodobé útočiště na cestě k zimovišti.

Poslední z trojice čápů, Roman, již svého zimoviště v Turkmenistánu patrně dosáhl, teplotní záznamy z jeho vysílače se drží kolem příjemných 20 °C.

Nová odysea navazuje na předchozí projekt Africká odysea, který mapoval migrační cesty černých čápů z Evropy. Nová odysea se zaměřila na čápy ze Sibiře. V červenci letošního roku byly vysílačkami vybaveni dva čápi a jedna čápice. Jejich osudy a cesty můžete sledovat na internetových stránkách Českého rozhlasu nebo na frekvencích Český rozhlas 2 Praha nebo Český rozhlas 1 Radiožurnál. Novou odyseu organizuje Český rozhlas a Zoopark Chomutov.


reklama

 
Martin Mach

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist