https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/carthamus-chce-v-c.krumlove-rozsirit-spalovnu-pro-az-80.000-tun-odpadu-rocne
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Carthamus chce v Českém Krumlově rozšířit spalovnu pro až 80 000 tun odpadů ročně

20.10.2023 10:23 | ČESKÝ KRUMLOV (ČTK)
Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto | Victor Ranedo / Ekolist.cz
Firma Carthamus chce v Českém Krumlově rozšířit spalovnu v areálu Energobloku. Plánuje spálit ročně až 80 000 tun upravených komunálních odpadů, tzv. tuhých alternativních paliv. Stavět chce začít v roce 2025, palivem by byl recyklovaný komunální odpad z vodňanské firmy Rumpold. K záměru mají výhrady ekologická hnutí, obyvatelé města i někteří politici, doplnění žádají i úřady včetně ministerstva životního prostředí. Vyplývá to z oznámení v databázi EIA. Firma záměr včera představila krumlovským zastupitelům. Carthamus dodává teplo a teplou vodu asi 3200 krumlovským obyvatelům a řadě firem, nyní spaluje biomasu.
 

Firma chce zvýšit kapacitu spalovny v průmyslové zóně Domoradice a upravit technologie. "Budeme vyrábět víc energie, bude i nová turbína," řekl člen dozorčí rady firmy Carthamus Jiří Drobný. Hlavním dodavatelem paliva bude Rumpold z Vodňan ze svého nově plánovaného areálu.

Palivo se vyrábí recyklací komunálního odpadu, který nelze dál roztřídit a skončil by na skládce, uvedla firma. "Palivo bude vyráběné u nás. V jižních Čechách ho (odpadu) bude dost," řekl jednatel Rumpoldu Martin Hejduk. Spalován by byl komunální odpad z jižních a západních Čech i odpad z firem. Odpad bude do spalovny vozit 17 nákladních aut za den, řekl Drobný.

Firma zásobuje teplem město Český Krumlov a podniky v průmyslové zóně. Vedení radnice ale záměr nevítá. "Netěší nás to. Jsme historickým městem a spalovna odpadu nezní v turistickém městě jako ta správná kombinace. Na druhou stranu teplo je důležité, společnost Carthamus zásobuje velkou část města teplem a musíme spolu vycházet," řekl ČTK starosta Alexandr Nogrády (ANO).

Carthamus očekává, že na jaře 2024 získá stavební povolení. Stavbu by firma zahájila rok poté a hotova by byla koncem roku 2026, vyplývá z oznámení v databázi EIA.

Z podkladů pro zastupitele vyplývá, že k záměru je řada výhrad z různých stran. Ministerstvo životního prostředí chce například rozpracovat vlivy na ovzduší a hluk, doplnit energetickou bilanci a zdůvodnit kapacitu zařízení. Připomínky měla i Česká inspekce životního prostředí. Ekologická organizace Hnutí Duha se záměrem nesouhlasí, vadí jí produkce škodlivých látek ve spalovnách. Kapacitu zařízení považuje Duha za moc velkou a škodlivou pro život obyvatel. Ekologický spolek Arnika uvedl, že spalovat se bude fosilní palivo s obsahem plastů.

Krajský odbor životního prostředí chce kvůli rozšíření upřesnit, jaké množství odpadů a tuhých alternativních paliv se bude energeticky využívat. Městský odbor životního prostředí uvedl, že množství odpadu bude převyšovat produkci odpadu v regionu.

Krumlovský radní Jan Novák (ANO) řekl, že firma musí zajistit, aby se spaloval jen český odpad. Projekt kritizovali i zastupitelé opozičních lidovců, hnutí Jihočeši či Zelených. Připomněli, že v jižních Čechách by měla vzniknout tři zařízení na energetické využití odpadu (ZEVO), a to v Českých Budějovicích, Plané nad Lužnicí a Písku. Jejich kapacita pokryje potřeby, řekli zastupitelé. Zastupitel za Zelené Martin Střelec řekl, že stoupnu emise oxidu síry i oxidu dusíku. Starosta obce Přísečná Jiří Němeček (SNK - Přísečná) emotivně prohlásil, že firma chystá "jen další ZEVO (...) nejhorší emisní zařízení v jižních Čechách, v blízkosti CHKO".

Teplárna v průmyslové zóně Domoradice funguje od roku 1988. Carthamus tam od roku 2005 vyrábí tepelnou energii pro obyvatele Krumlova a podniky. Spaluje dřevní štěpku, loni firma spálila 90 170 tun biomasy. Loni měla tržby z prodeje výrobků a služeb 357,7 milionu korun, meziročně stouply o třetinu. Zisk po zdanění vzrostl z 2,6 milionu na 44,8 milionu. Vyplývá to z výroční zprávy a účetní závěrky. Z 93 procent se na tržbách podílely tržby z prodeje elektřiny. Loni prodala 50.896 gigajoulů tepelné energie, v plynovém kotli loni spálila 73.431 metrů krychlových zemního plynu.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist