https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ceska-zbrojovka-je-v-mosambiku-jednickou-pytlaci-nosorozcu-ji-zboznuji
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Česká zbrojovka je v Mosambiku jedničkou. Pytláci nosorožců ji zbožňují Aktualizováno

7.1.2019 01:15 | PRAHA (Ekolist.cz)
Na to, abyste jednou ranou sundali dvoutunového nosorožce tuponosého, potřebujete pořádnou pušku. / Ilustrační foto
Na to, abyste jednou ranou sundali dvoutunového nosorožce tuponosého, potřebujete pořádnou pušku. / Ilustrační foto
Foto | CIFOR / Flickr
Na to, abyste jednou ranou sundali dvoutunového nosorožce tuponosého, potřebujete víc než jen přesnou mušku. Chce to opravdu profesionální loveckou zbraň. Akciová společnost Česká zbrojovka přesně takový artikl vyrábí a dodává do světa. Podivným řízením osudu se tyto zbraně dostávají do rukou pytláků a tím vydatně přispívají k masakrování tlustokožců kvůli jejich rohům. O podrobnostech píše The New York Times.
 

Potěší, když si práce českých rukou vybude uznání ve světě. V případě České zbrojovky má ale obchodní úspěch dost hořkou pachuť. Kde začít? Nejspíš v roce 2011, kdy se pytláckým tlupám z Mosambiku a Jihoafrické republiky začíná nebývale dařit. Jejich krvavé řemeslo jde totiž mnohem snáz, když mají k dispozici velmi výkonné pušky. S kalibrem .375 totiž sundáte „na první dobrou“ ledacos. Třeba nosorožce, kterých teď v Africe už nežije více než 30 000. Toho, že pytláci přezbrojili na kvalitu, si o pár let později povšimli rangeři, majitelé a správci rezervací.

Výjimečný model pro mimořádný lovecký zážitek

Občas se totiž takový nový kanón podařilo najít u zabitého zmrzačeného zvířete nebo se jich těsně před dopadením zbavovali sami pytláci. Proč by nás to mělo zajímat? Tyto zbraně, nesoucí vyražené označení „CZ-USA, Kansas City, KS“ totiž až v 90 % případů mají svůj původ v Česku. I když je to celé trochu složitější. Oprava nepřesné informace: Zmíněná puška, CZ 550 SAFARI CLASSIC II., která „patří k výjimečným modelům pro výjimečné zákazníky“, se totiž dle dedikace vyrábí ve Spojených státech a je určena pro americký trh. Nebo také nikoliv.

Podle The New York Times jde o pušky SAFARI CLASSIC s americkou dedikací, které se ale zřejmě vyráběly přímo v uherskobrodské České zbrojovce, s již vyraženou americkou dedikací. Záleží, jestli budeme věřit spíše Petrovi Kallusovi, manažerovi prodeje CZ, dosud ne zcela zveřejněným závěrům amerických federálních vyšetřovatelů, případně švýcarské investigativní neziskovce Small Arms Survey, která cestu českých loveckých zbraní světem neúspěšně mapovala. Celé to připomíná hru na tichou poštu, kde nikdo nic přesného neví a nic špatného neudělal. Faktem zůstává, že v Mosambiku se nachází stovky kvalitních českých loveckých zbraní.

Česká kvalita likviduje nosorožce

Zanechali je tu snad zahraniční lovci poté, co se vrátili ze safari? Nejspíš nikoliv. Pochází tyto zbraně z volného prodeje? Je pravdou, že do roku 2015 je sem Česká zbrojovka prodejcům dodávala. Ale ne v takových počtech, v jakých jsou nacházeny. Navíc s touto praxí přestala poté, co se ukázalo, jak dobře tu jejich zbraně prospívají pytlákům. Jedná se tedy snad o únik z amerických vojenských skladů nebo přeprodej od třetí strany? Jejich zdroj zůstává zatím záhadou. Smutnou jistotou v moři spekulací zůstává, že tyto české pušky teď vydatně přispívají k akceleraci vybíjení nosorožců.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
foto - Dohnal Radomír
Radomír Dohnal
Autor je spolupracovníkem Ekolistu.cz.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (5)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

ig

7.1.2019 07:50
Je to takové přízemní a trapně jednoduché, ale nedal by se skutečný výrobce té pušky najít tamtéž kde výrobci hodinek Rolex a oblečení Adidas prodávaných na tržnicích? :-)
Odpovědět
MU

Michal Ukropec

7.1.2019 12:23
Nějak mi to hlava nějak nebere. Tyto kulovnice jsou dalo by se říci dost exkluzivní. Kusová výroba, hodně ruční práce, dopasovávání na konkrétního střelce. Ve stejných rážích ( 375 H-H M, 458 Win.Mag) se dá magnumka pořídit ani ne za čtvrtinu ceny. Pan Dohnal chce být asi zajímavý. Jinak si ten článek nedokážu vysvětlit.
Odpovědět
KV

Karel Vančura

7.1.2019 14:26
že někdo nelegálně střílí nosorožce je jistě špatné. že je likvidují organizované skupiny pašeráků je ještě horší a nejhorší na tom je, že to vše v podstatě kvůli něčemu, co reálně nemá hodnotu ... "roh" je v podstatě stejný materiál, jako třeba nehty ... jen za ostříhané nehty nikdo miliony nedá, protože nevěří v jejich magický potenciál ... ale skutečnost je prostě taková.
To, že je pytláci střílí zbraněmi z našich zbrojovek, je asi skutečně dáno tím, že je to světová špička. A jak se dostanou tyto zbraně k pytlákům ... no, stojí za tím organizovaný zločin. Že zbraň stojí 160 tisíc? Tedy pro organizovaný zločin pakatel. A ano, jsou jedny z nejlepších na světě.
Ta zbraň nemůže za to, že je tak dobrá. Bavíme se tady o kšeftu za miliony dolarů. Tam se ta cena zbraně ztratí. Bavíme se o zemích, kde život nemá valnou cenu. Kde není co jíst a pít, kde se zabíjí za méně, než si jsme ochotni představit a vůbec připustit. Nebudou ČZ kulovnice, budou vojenské zbraně, nebo klacky. Tak při lovu zemřou dva tři pytláci ... ale bude roh a nakrmí se rodina. Pušky za to nemohou. Může za to hlad na místě a rozežranost mezinárodních obchodníků a magorů, co si myslí, že jim mleté nehty k něčemu pomohou. To jejich dolary jsou motorem mezinárodních gangů pytláků. Ti co na místě střílí, jsou v podstatě také oběti...bohužel. Ale nesvádějme to na zbraně. Když by nestříleli, tak budou zabíjet jinak...hlad je totiž ta nejsilnější motivace.
Odpovědět
SK

Stanislav Korpass

7.1.2019 17:28
Ještě zapomněl pan Dohnal rozvinout teorii ,že ty zbraně do Mosambiku dodává se souhlasem Zemana ,přes Agrofert Putin.
Odpovědět
JS

John Smith

8.1.2019 00:37
Zabíjí člověk, ne zbraň. Odporný článek.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist