https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/cesko-s-prodlouzenim-tezby-na-turowe-nesouhlasi-podle-ministerstva-ohrozuje-nase-obcany
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Česko s prodloužením těžby na Turówě nesouhlasí, podle ministerstva ohrožuje naše občany

30.4.2021 01:01 | PRAHA (ČTK)
Negativní vliv dolu je podle Libereckého kraje prokazatelný. "Škody, které způsobuje nejen na našem území dosavadní činnost dolu, jsou nesporné a doložitelné. Není dobré, že v tom bude polská strana dál bezohledně pokračovat.
Negativní vliv dolu je podle Libereckého kraje prokazatelný. "Škody, které způsobuje nejen na našem území dosavadní činnost dolu, jsou nesporné a doložitelné. Není dobré, že v tom bude polská strana dál bezohledně pokračovat.
Foto | Anna Uciechowska / Wikimedia Commons
Česká republika s prodloužením těžby v dole Turów nesouhlasí, těžba v něm ohrožuje české občany, vodu a životní prostředí. Polský ministr životního prostředí Michal Kurtyka ve středu povolil provozovateli dolu, firmě PGE, těžbu až do roku 2044. Ministerstvo životního prostředí v reakci odkázalo na žalobu, kterou Česko v únoru podalo na Polsko k Soudnímu dvoru Evropské unie kvůli rozšiřování těžby v dole. Součástí je i žádost o zastavení tamní těžby uhlí, než rozhodne unijní soud.
 

"Polsko nás do tohoto navazujícího řízení vůbec nepustilo, jedná se o výsledek navazujícího řízení na mezinárodní proces EIA (posuzování vlivů na životní prostředí), který probíhal od roku 2015, k němuž ČR vydala nesouhlasné stanovisko a který Česká republika také následně zažalovala," uvedla Roubíčková. "ČR podala na postup Polska žalobu, která je aktuálně u Soudního dvora EU. A vzhledem k tomu, že současná těžba na Turówě probíhá protiprávně, požádali jsme Soudní dvůr EU o její pozastavení do doby, než o žalobě soud rozhodne," dodala mluvčí Petra Roubíčková.

"Dnešním rozhodnutím pokračují kroky, které nebyly a nejsou v souladu s evropským právem. Proto o nich bude na základě žaloby České republiky rozhodovat Evropský soudní dvůr," uvedl liberecký hejtman Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj). "Věřím, že porušování unijní legislativy nebude přehlédnuto a polský investor dál nebude ignorovat oprávněné požadavky českých obyvatel žijících na českém státním území, v těsné blízkosti dolu," dodal hejtman.

Negativní vliv dolu je podle Libereckého kraje prokazatelný. "Škody, které způsobuje nejen na našem území dosavadní činnost dolu, jsou nesporné a doložitelné. Není dobré, že v tom bude polská strana dál bezohledně pokračovat. Mohla by například využít peníze Evropské unie na přechod k zelené energii a nepoškozovat dále krajinu a kvalitu života všech, včetně polských zaměstnanců," uvedl krajský radní pro životní prostředí Václav Židek (Piráti). I na polských sociálních sítích podle něj téměř polovina lidí volá po ukončení těžby uhlí v regionu. "Vidí přechod na udržitelnou energetiku jako novou ekonomickou příležitost," dodal.

Podle předsedkyně sněmovního výboru pro životní prostředí Dany Balcarové (Piráti) Polsko porušilo mezinárodní právo. "Věřím, že Česká republika bude obratem reagovat, pokud ne, tedy ji k tomu vybídnu," uvedla na twitteru. ČTK posléze sdělila, že kauzu Turów zařadí na program jednání výboru za dva týdny.

"Rozhodnutí polských orgánů mě velmi mrzí a nesouhlasím s ním. Prodloužení těžby znamená vážná ekologická a klimatická rizika. I Česko už opouští dobu uhelnou a Polsko by se mělo vydat co nejdříve stejným směrem," napsal ČTK člen výboru Jan Chvojka (ČSSD). Postup polského ministra považuje místopředseda výboru Jaroslav Holík (SPD) za krok proti zdraví obyvatel.

Varšava počátkem dubna požádala Soudní dvůr EU, aby zamítl žádost Česka o pozastavení těžby. Varšava odmítá jako neopodstatněné tvrzení Česka, že kvůli těžbě v dole Turów je nedostatek pitné vody v příhraničí. Lidé z příhraničí v Libereckém kraji se podobně jako obyvatelé Saska obávají zvýšeného hluku a prašnosti, ale hlavně ztráty vody.

Evropská komise v právně nezávazném stanovisku ke sporu Česka s Polskem kvůli Turówu loni v prosinci uvedla, že polská strana nesprávně posuzuje vliv dolu na životní prostředí a nesprávně o svých záměrech informovala sousední státy.

Česká pobočka mezinárodní organizace Greenpeace tvrdí, že polské ministerstvo rozhodlo a přitom vynechalo veřejnost i sousední země. Podobně jako loni v březnu, kdy přes námitky sousedů o šest let prodloužilo koncesi na těžbu, která by jinak v dubnu skončila.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (12)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

MV

Miloš Volenec

30.4.2021 10:29
Další ukázka bezzubé ekologické státní politiky. Když sami nedokážeme ukončit vyšetření případu "Bečva" a povolujeme vypouštění rtuti z EPOČ jak chceme jiným státům udělovat knížecí rady?
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

30.4.2021 12:18 Reaguje na Miloš Volenec
Přesně tak, chceme podporu Evropy proti Rusku a máme presidenta i premiéra ruskými šváby...
Ale naděje je dnes velmi silná, Purtin nás oficiálné nazval NEPŘÍTELEM, takže máme zcela legální právo vypráskal všechny jeho agenty, odsoudit kolaboranty jednoznačně se přihlásit k civilizované Evropě.
Pokud ani tohle nevyužijeme, nemáme právo na samostatnou existenci.
Odpovědět
JO

Jarka O.

30.4.2021 17:18 Reaguje na Pavel Hanzl
Proboha pane. Nevyšilujte.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

2.5.2021 09:00 Reaguje na Jarka O.
Nevyšiluji. Ale naše země je rozseknutá napůl a dost dlouho balancuje na hraně mezi Západem a Východem.
A celou dobu se slušně propadá skoro ve všem.

A akce Sputnik a hlavně JED měly razanci nás natrvalo překlopit na Východ, tj. pod Rusko.
A právě Vrbětice nám daly možná poslední šanci přepadnout na Západní stranu, tj. vyhrát kus budoucnosti. Rozhodne se na podzim.
Odpovědět
JO

Jarka O.

2.5.2021 15:47 Reaguje na Pavel Hanzl
Lež. Vysvetlete: sputnik bude v srn, rakousku, itálii, driv nez tady, to je jiste. Vy zrejme vyborne vite, kdoze je v poslednich 3 letech nejvetsi investor v rusku, ano, vase milovane nemecko. Po vrbeticich tam odjeli nemci na pratelskou navstevu, to jako ze solidarity s námi? ČR přátelsky navrhli, že preberou funkce české ambasády v moskvě, to by si ČR pěkné nabehla na vidle, tedy ono se stalo. Francie spolupracuje s ruskem v atomu, stavbě lodí, usa v kosmickém programu. Tak oni můžou? Navrhuji, abyste šel trolit k nim, že jsou ruští švábi, sam si vyberte, kam. Ale vy jste si už vybral. U holubicek se straší a vyhrožuje nejlíp. Hrozby se zrusenim samostatnosti jsou na kriminal, to snad vite.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

2.5.2021 17:57 Reaguje na Jarka O.
Asi vám nedochází, že naše média velmi rády píšou jen polovinu pravdy. Sputnik by mohl být v Západních zemích POUZE TEHDY, kdyby dostal atest od EMA, (což po Argentině skutečně nehrozí) a hlavně Němci to někdy podmiňují tím, že se bude u nich i vyrábět.

Samozřejmě nás normální (tj.Západní) Evropa vůbec nebere vážně, protože máme parapresidenta ruského agenta a premiéra, který krade jak straka. V čerpání dotací jsme mistři, ale když Evropa zoufale potřebovala pomoci s imigrační krizí v roce 2015, tak slyšela jen "ani jednoho"!!!

Tak co asi po ní můžeme chtít? Divím se, že nás ještě nekopla do......

Pořád slyším, co by měla EU pro nás dělat, ale NIKDY jsem neslyšel, co my můžeme udělat pro ni. Pan spisovatel Hašek by se velmi divil, jak ten jeho Dobrý voják Švejk silně zdegeneroval.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

2.5.2021 17:59 Reaguje na Jarka O.
Já nikomu nevyhrožuji, já jen píšu realitu (z mého pohledu) a ten není jen můj, ale je většinový v prosperující Evropě.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

30.4.2021 12:20
Pane Vinklere, na fotce je nádherná krajina nepoškozená OZE!! Takhle by to mělo vypadat všude, to by srdce ochránce přírody zaplesalo!!!
Odpovědět
LB

Lukas B.

30.4.2021 13:22 Reaguje na Pavel Hanzl
pár nesouvislých poznámek:
těží se zde velmi mizerný lignit, na české straně byla těžba ukončena na konci 60. let, na německé prakticky hned po pádu socíku. dederonské a polské elektrárny v černém trojúhelníku měly na svědomí lesy v jizerkách a krkonoších. na začátku 90. let proběhlo odsíření, a tak se lesy v jizerkách a krkonoších zazelenaly, ale kůrovec namnožený v bezzásahovem českém švýcarsku se blíží. nyní žere lužické hory. teď to funguje tak, že na polské straně je díra do země, komíny a chladicí věže, na německé straně jsou fofrníky, a když nefouká, tak elektrony tečou po drátech přes hranici. díra do země je od hraniční řeky Lužické Nisy oddělena jen zemním valem, a tu a tam je roura, z které se valí do řeky jemně kalná důlní voda, zašlemovaná jílovitými částicemi, takže na kamenitém dně je půlcentimetrová vrstvička inertního mazlavého blátíčka. z německé strany vede do řeky pod ústí Mandavy smradlavá stoka pokrytá šedožlutou pěnou, která spolehlivě zahnusní dalších deset kilometrů toku.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

1.5.2021 10:50
Nařizovat něco mohu pouze někomu, který je ochoten se podřídit a nařízení
splnit. V případě Polska si nedělám iluze, protože u nich je v prvé řadě
výroba elektřiny ze zmíněné elektrárny a dolu a až potom nějaké stížnosti
sousedů. V tomto by Polsko možná poslechlo pouze svůj americký vzor, ale
ten ani neví o takovém problému kdesi v pohraničí tří "spojenců". Takže to
vidím stejně jako u těch štěkajících psů a karavaně pokračující dál. Našim
politikům doporučuji urychlené napojení ohroženého regionu na dálkový zdroj
pitné vody, než opravdu dojde na nedostatek té místní spodní vody. Čekat na zastavení těžby je naivní představa a to jsem i já proti takové těžbě a spalování nízkoenergetického paliva.
Odpovědět
Sl

Slovan

2.5.2021 21:48 Reaguje na Břetislav Machaček
Lidé zde mají prázdné studny už nyní... tohle dokáže změnit jen případná nová Polská vláda, která řekne, že je konec těžby v tom dole. Stejně jako ty jejich posra*ý skleníky na rajčata, či co to tam pěstují - ty nám zase svítí večer víc jak měsíc v úplňku...
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

3.5.2021 09:09 Reaguje na Slovan
Máte poněkud naivní představy, že se jakákoliv vláda pustí
radikálně do zastavení těžby, pokud nebude mít zajištěno
náhradní řešení. Ano, může to být vláda hlupáků na jedno
volební období, která se znemožní a napáchá plno škod, jak
už jsme zažili i tady, když přerušili a zastavilo dopravní stavby a tím se jejich dokončení oddálilo a prodražilo.
Dnes po těch neumětelích ani pes neštěkne a snaží se kecat
do toho oklikou přes strany jiné. V Polsku tuto radikalitu
neočekávám a podobné skleníky jsme jim postavili v mém
okolí(farma Bezdínek) kilometr od hranice, jen o trochu modernější a prý méně "zářící". Ony ty skleníky jsou závislé hlavně na levné odpadní energii (u nás z EDě)a bez dolu a elektrárny by asi nevznikly a zaniknou bez ní samy.
Člověk není živ pouze ekologií, ale hlavně ekonomikou
a naivita lidí je až směšná, když horují za místní
zdroje a zároveň jsou proti nim. To platí jak pro
energie, tak i ty potraviny. Dovoz všeho nic neřeší.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist