Česnek – mocná zbraň proti změnám klimatu
Aromatická cibulovina by jako přídavek v krmivech mohla mít blahodárných účinek na zažívání zvířat. Zatím má ale celá procedura dost podstatné mouchy, mléko krav, které se touto zeleninou živí, má nezapomenutelnou česnekovou příchuť.
Vědci zjistili, že sirnaté organické složky, jež česnek obsahuje, zabíjejí bakterie, které v zažívacím traktu některých zemědělských zvířat, především krav, produkují metan. Krávy, jejichž krmivo bylo obohacené o česnekovou složku s názvem Allicin, produkovaly o 40 % méně plynů, popisuje výsledky experimentu Jamie Newbold, vedoucí živočišného a mikrobiálního výzkumu univerzity Aberystwath.
Podle Davida Williamse ze společnosti Neem Biotech, která Allicin vyrábí, by na dodávky pro čtvrtinu dobytka chovaného ve Velké Británii bylo potřeba asi 5 500 tun česneku ročně. Jedná se tedy o „velmi velký byznys“.
Podle Kentona Harta z týmu univerzity Aberystwath vyprodukuje jedna kráva za rok asi 1,5 tuny metanu. Emise pocházející ze zemědělské činnosti představují asi 18 % celkové produkce skleníkových plynů. Snížení „zemědělského příspěvku“ téměř o polovinu by se tedy podle vědců projevilo také na zmenšení změny klimatu.
Jenže je tu problém. Přidání Allicinu do krmiva ovlivňuje chuť mléka. Proto se vědci snaží najít jiné vhodné látky, které by působením na metabolismus dobytka dosáhly stejného výsledku bez nežádoucích účinků.
Podle článku „Česnekem proti globálnímu oteplování? Podle vědců ano“ zveřejněném na serveru EurActiv.cz dne 5. srpna 2011.
reklama