https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/cesti-lekari-ve-vyzve-zadaji-brzky-konec-spalovani-uhli
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Čeští lékaři ve výzvě žádají brzký konec spalování uhlí

26.10.2020 12:00 | PRAHA (ČTK)
Signatáři výzvy se také, v souvislosti s probíhající koronakrizí, odkazují na studie, podle nichž špatný stav ovzduší, společně s dalšími rizikovými faktory, přispívá k horšímu průběhu covid-19 a dalších plicních onemocnění.
Signatáři výzvy se také, v souvislosti s probíhající koronakrizí, odkazují na studie, podle nichž špatný stav ovzduší, společně s dalšími rizikovými faktory, přispívá k horšímu průběhu covid-19 a dalších plicních onemocnění.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Někteří čeští lékaři iniciovali kampaň, která žádá brzký konec těžby a spalování uhlí. Signatáři petice mířené na vládu a další politiky uvádějí, že znečištěné ovzduší rapidně zhoršuje průběh respiračních, kardiovaskulárních i onkologických onemocnění a přispívá k jejich vzniku. Požadují přechod na modernější a čistší zdroje energie. o výzvě informoval za signatáře Daniel Jirků.
 

Iniciativa "Lékaři za zdravé srdce Evropy" spojuje lékaře a další zaměstnance ve zdravotnictví a vědce ze souvisejících oborů. Mezi podporovatele kampaně patří například chirurg Pavel Pafko, lékař a bývalý olympionik Lukáš Pollert, lékařky Irena Opletalová a Jana Skřičková, které působí na Klinice nemocí plicních a tuberkulózy Fakultní nemocnice Brno, či ekotoxikolog Radim Šrám. Ten také předsedá Komisi pro životní prostředí Akademie věd ČR. Partnerem výzvy je také ekologická organizace Hnutí DUHA.

Iniciátoři připomínají, že v důsledku špatného ovzduší v Česku ročně předčasně zemřou tisíce lidí. Uvedli, že uhelné zdroje jsou zodpovědné za 88 procent ročně vyprodukovaných emisí skleníkových plynů z výroby elektřiny a Česko stále vyrábí nejvíce elektřiny z uhlí na osobu v celé Evropské unii.

"Česká elektrizační soustava může v roce 2030 bezproblémově fungovat bez znečišťujících uhelných elektráren a s dvojnásobným množství obnovitelných zdrojů," řekl k výzvě energetický expert a člen vládní Uhelné komise Jiří Koželouh z Hnutí DUHA. Ekologické organizace požadují ukončení provozu uhelných elektráren do roku 2030. Termíny, s kterými operuje Uhelná komise, jsou roky 2033, 2038 a 2043. Datum útlumu využívání uhlí v Česku doporučí komise vládě na svém příštím zasedání v polovině listopadu. Kabinet by pak měl rozhodnout do konce roku.

Signatáři výzvy se také, v souvislosti s probíhající koronakrizí, odkazují na studie, podle nichž špatný stav ovzduší, společně s dalšími rizikovými faktory, přispívá k horšímu průběhu covid-19 a dalších plicních onemocnění. Zmiňují například na jaře zveřejněnou studii provedenou vědci z Harvardovy univerzity, či pozdější výzkumy odborníků z univerzity v britském Birminghamu a v několika dalších zemích. V Česku podobná studie zatím chybí. Podle signatářů výzvy tyto výzkumy ukazují, že je třeba prosazovat ekologická opatření chránící zdraví lidí i během koronakrize.

"Pandemie koronaviru nám jasněji než kdy dříve ukázala, nakolik jsou lidské zdraví a zdraví planety propojené. Máme nyní volbu konat a ochránit zdraví naší země i jejích obyvatel," stojí v závěru výzvy.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (10)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

JS

Jaroslav Studnička

26.10.2020 13:21
Koukám jak se dá Covid marketingově využít.
Odpovědět
va

vaber

26.10.2020 13:35
lékaři asi nemají co na práci ,kovid léčit neumí a tak vydávají prohlášení
Odpovědět
ig

26.10.2020 14:49
Jak je v tom Duha tak to bude nějaká kulišárna :D

Ale obecně, co je tohle za módu? Já osobně žádám ukončení výroby elektřiny z uhlí, ba dokonce z jakýchkoliv fosilních paliv už desítky let, od doby co jsem se dozvěděl jak se elektřina vyrábí. Jenže taky vím, že kdyby to bylo technicky možné, tak už je to dávno ukončené. Uhelná elektrárna se dá "do nuly" odstavit za jediný den, ale musí už před tím existovat jiný zdroj energie. A to (a též to, zda je reálné takové zdroje v takovém rozsahu do pěti let získat) by si mohli lidé, kteří vesměs vystudovali jednu z nejtěžších vysokých škol, sami ověřit, než tohle pustí do éteru :-)
Odpovědět
va

vaber

26.10.2020 17:54 Reaguje na
ano předpokladem úspěšného studia medicíny , je mít dobrý žaludek a schopnost naučit se knihu nazpaměť
Odpovědět

Viktor Šedivý

26.10.2020 20:04 Reaguje na
Mezi těmi lidmi je překvapivě vysoký podíl takových, pro které máme ošklivé označení "fachidiot".
Odpovědět
RV

Richard Vacek

26.10.2020 16:56
Já si počkám, až čeští energetici podepíšou petici, žádající urychlené vyléčení rakoviny, neboť nemocní pracovníci pro ně představují ekonomickou ztrátu a i ti postižení pracovníci si na nechuť lékařů k vyléčení nádorů stěžují.
Odpovědět

Jan Šimůnek

26.10.2020 17:00 Reaguje na Richard Vacek
Byla by to dobrá odpověď.
Odpovědět
ig

26.10.2020 22:49 Reaguje na Richard Vacek
Dobré :-)
Odpovědět

Jan Šimůnek

26.10.2020 16:58
Jenže to znamená mít zdroj, který uhlí nahradí. A nic jiného než jádro není reálně možné. Splachovat biliony Kč ročně do OZE, abychom jimi nahradili uhlí, je totální pitomost.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

26.10.2020 20:45
Jsem zvědav, kdo ještě další sepíše podobné výzvy, ale nenabídne žádné adekvátní řešení. Tak je to pouhé plácnutí do vody a nic jiného. Nic
proti odbornosti, ale vždy platilo rčení: ševče drž se kopyta. Nechme
to na energeticích a taky politicích, kteří budou muset rozhodnout.
Bude to opravdu těžké rozhodnutí, kam energetiku směřovat, aby nedošlo
k jejímu kolapsu. Takové urychlení ukončení uhelných zdrojů by k tomu
kolapsu ale už dospělo s datem ukončení provozu bez náhrady.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist