https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/cevak-na-stavbe-d3-u-budejovic-vypousteli-splasky-do-nadrze-bez-povoleni
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

ČEVAK: Na stavbě D3 u Budějovic vypouštěli splašky do nádrže bez povolení

8.8.2024 00:56 | ČESKÉ BUDĚJOVICE (ČTK)
Ilustrační foto
Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Na stavbě dálničního obchvatu Českých Budějovic na D3 v těsné blízkosti tunelu Pohůrka dodavatelé stavby bez vědomí provozovatele kanalizace a bez povolení vypouštěli odpadní vody do otevřené vodní nádrže. ČTK to dnes řekl Jiří Lipold, technický ředitel společnosti ČEVAK, která provozuje vodovody a kanalizace.
 
Obsah nádrže podle něj následně vypouštěli do kanalizace v ulici E. Beneše, rovněž bez vědomí provozovatele a povolení. Voda v nádrži hnila a objevil se bioplyn. Na zápach upozornili obyvatelé. Podle Jana Rýdla, mluvčího Ředitelství silnic a dálnic, které je investorem stavby, bude ŘSD práci dodavatelských firem vyšetřovat. ŘSD ani ČEVAK firmy nejmenovaly.

Na zápach šířící se z kanalizace v neděli 4. srpna upozornili obyvatelé Suchého Vrbného na sociální síti. "Zástupci statutárního města oslovili společnost ČEVAK a požádali o prověření situace. Z něj vyplynulo, že dodavatelé stavby D3 v rozporu se stavebním povolením a projektovou dokumentací, bez vědomí provozovatele, společnosti ČEVAK, přečerpávali splaškové vody ze Srubce a Dobré Vody do otevřené vodní nádrže o rozloze 600 metrů čtverečních. Obsah nádrže následně vypouštěli do kanalizace v ulici E. Beneše, rovněž bez vědomí provozovatele a v rozporu s platnými povoleními,“ uvedl Lipold.

Dělníci na stavbě měli přeložit kanalizaci. „Příčinu zavinění šetříme, budeme přesně identifikovat jak a kdy došlo k technickému selhání, vyvodíme odpovědnost a z toho vyvodíme i potenciální sankce,“ řekl mluvčí ŘSD Rýdl.

"Nařídili jsme s okamžitou platností zastavit čerpání odpadní vody a zahájit vývoz obsahu nádrže v ulici U Křížku na čistírnu odpadních vod České Budějovice. Zde budou odpadní vody zlikvidovány v souladu s vodním zákonem,“ dodal náměstek českobudějovické primátorky Michal Šebek (ODS).

Odčerpávat odpadní vody z nádrže budou až do noci. Zaměstnanci společnosti ČEVAK ve spolupráci s městem také kontrolují možný výskyt plynu v kanalizaci v Suchém Vrbném.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (10)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

MU

Michal Uhrovič

8.8.2024 08:11
češi nadávají, že se tady nedá koupat v přírodních nádržích a jiní češi tam pouští splašky ze svých chat nebo splašky dělníků ...
Čechy čechům!
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

8.8.2024 09:37 Reaguje na Michal Uhrovič
Jací jiní, ti samí. Mám chatu u rybníka co býval čistý, všichni chataři kolem si udělali splachování a vodu pouští do přírody. No a kam asi teče??? A všichni nadávají, že je rybník poslední dobou zelený.
Odpovědět
MU

Michal Uhrovič

8.8.2024 10:17 Reaguje na Slavomil Vinkler
ale mají západní blahobyt na chatě a to se vyplatí.
Jen jim to všude smrdí, příroda zničená a voda zelená. A samozřejmě za to může EU a Rusko, češi nikdy nic.
Odpovědět
LB

Lukas B.

8.8.2024 10:22 Reaguje na Slavomil Vinkler
dokud tam tečou jen "sračky", tak to ještě docela jde (byť je to eklhaftliš*), ale průšvih začne, když přijdou pračky. na naprostou degradaci tisícovky čtverečných metrů rybníka na nepoužitelný pro koupání stačí, aby si jedna chata pořídila pračku a pravidelně prala.

*) splachovací záchod bez nějakého rozumného řešení čištění a fakticky pouštění do rybníka považuji za sobeckou prasárnu. proti tomu je klasická kadibudka velmi šetrné a rozumné řešení.
Odpovědět
MU

Michal Uhrovič

8.8.2024 10:41 Reaguje na Lukas B.
zajdite na Nové mlýny a uvidíte, co je prasárna.
Odpovědět
LB

Lukas B.

8.8.2024 10:43 Reaguje na Michal Uhrovič
my jsme spolu ohledně pouštění nečištěných sraček do vody nějak ve sporu?
Odpovědět
MU

Michal Uhrovič

8.8.2024 10:55 Reaguje na Lukas B.
ne, já spory nevyhledávám. Asi chyba v komunikaci. To je jen doporučení, kde najdete pěkné prasárny.
Odpovědět
JO

Jarka O.

8.8.2024 13:06 Reaguje na Slavomil Vinkler
Co byste s tím chtěli provést?
PS:Vy máte rád spásače, ale vodní buvoly si tam nenasadíte, že..
Odpovědět
DF

Daniel Fiala

9.8.2024 11:11 Reaguje na Jarka O.
ne o stavbě D3, to je na mastnou pokutu, ale k chatám a chatkám i chalupám:
Kde není kanalizace a ČOV (jestli MB nebo KČOV nebo varianty je tady podružné) jednoznačně separační záchody a vlastníma rukama na vlastní pozemek. Ostatní voda od dřezu, sprchy aj. na trávník. Někdo to udělá dobrovolně, někdo pouze pod tlakem zákona.
Trvalé bydlení na samotě je ideální žumpa a na vlastní zahradu, pole ... no a to je dnešním zákonem zapovězené, protože ... nebudu psát referát o strachu a nepoměru.

Jinak sejde z očí, sejde z mysli.
Odpovědět
JO

Jarka O.

9.8.2024 14:09 Reaguje na Daniel Fiala
Rybník vybagrovat, dát vodní mlýnek, kameny, písek, kořenovku, je drahé, čili nic. O strachu a nepoměru a zákonech na ..ehm.. souhlas.
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist