https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/chilske-hlavni-mesto-trpi-extremnim-suchem-chysta-se-kratit-dodavky-vody
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Chilské hlavní město trpí extrémním suchem, chystá se krátit dodávky vody

9.5.2022 13:51 | SANTIAGO DE CHILE (ČTK)
Velkým suchem Santiago de Chile a další rozsáhlé oblasti v Chile trpí už 13 let. "Jsou děti, které nezažily v Santiagu normální rok. Poslední rok s (běžnými) srážkami byl 2008 a před tím rok 2002," řekl meteorolog Roberto Rondanelli.
Velkým suchem Santiago de Chile a další rozsáhlé oblasti v Chile trpí už 13 let. "Jsou děti, které nezažily v Santiagu normální rok. Poslední rok s (běžnými) srážkami byl 2008 a před tím rok 2002," řekl meteorolog Roberto Rondanelli.
Chilské hlavní město trpí extrémním suchem, a úřady proto připravily plán na krácení dodávek vody v případě, že by se situace dále zhoršovala. Informoval o tom deník El País. V Santiagu de Chile a jeho okolí, kde žije na sedm milionů lidí, platí čtyřstupňový regulační systém. Podle meteorologů město zažilo normální srážky naposledy v roce 2008 a ani letos se situace pravděpodobně nezlepší.
 

Santiago de Chile využívá vodu především z řek Maipo a Mapocho, jejichž průtok byl v posledních měsících velmi nízký kvůli slabé úrovni srážek. Loňský rok patřil k nejsušším v historii země a podle odhadů, které tento týden zveřejnila chilská meteorologická služba, by se ani letos neměla situace výrazně zlepšit.

Velkým suchem Santiago de Chile a další rozsáhlé oblasti v Chile trpí už 13 let. "Jsou děti, které nezažily v Santiagu normální rok. Poslední rok s (běžnými) srážkami byl 2008 a před tím rok 2002," řekl meteorolog Roberto Rondanelli. Podle vládních odhadů se dostupné zásoby vody snížily za posledních 30 let až o 37 procent, uvedla stanice France24. Zhruba 70 procent chilského území trpí nějakým stupněm nedostatku vláhy.

Pro hlavní město úřady připravily čtyřstupňový systém regulace, který počítá s různými druhy omezení dodávek vody. Vzhledem k stávající situaci podle ministra veřejných prací Juana Carlose Garcíy nelze krácení dodávek vyloučit. Hlavní město se nyní nachází v prvním stupni, kdy se snižuje tlak ve vodovodu přes noc. V dalších stupních by byly omezeny dodávky vody podnikům a v tom posledním pak i domácnostem. Z regulace jsou však vyňaty některé hustě obydlené oblasti.

"Mezinárodní zkušenost ale ukazuje, že tyto systémy (omezení dodávek vody) nejsou tolik efektivní," uvedl chilský profesor a odborník na správu vodních zdrojů Guillermo Donoso. Při přerušení dodávek totiž podle něj mají uživatelé tendenci čerpat více vody v hodinách, kdy je k dispozici, takže úspory se stávají zanedbatelné. Další odborníci poukazují na to, že bez dodávek vody nemůže fungovat řada veřejných služeb, například školy.

Voda je v Chile i ožehavým politickým tématem. Kritizován je současný systém, v rámci kterého stát uděluje bezplatné koncese na využívání vodních zdrojů soukromým subjektům. Jednou z prvních norem, kterou podepsal nový levicový prezident Gabriel Boric, byl nový vodní zákon. Ten stanovuje, že mají přednost dodávky vody lidem před podnikatelskými či zemědělskými aktivitami a že změny klimatu jsou pro Chile hrozbou. Voda by měla najít své místo i v nové chilské ústavě, kterou v těchto měsících sestavuje ústavodárný sněm.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist