https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/chystana-novela-legalizuje-komercni-chov-zvirat-kritizuje-ji-unie-zoologickych-zahrad
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Chystaná novela legalizuje komerční chov zvířat, kritizuje ji unie zoologických zahrad

20.5.2024 00:48 (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Unie českých a slovenských zoologických zahrad nesouhlasí s chystanou novelou zákona o zoologických zahradách. Podle ní by pomohla legalizovat doposud nezákonný komerční chov volně žijících zvířat a podpořila by tak nelegální aktivity a obchod se zvířaty. Novela totiž počítá se zavedením akreditovaných zařízení, jako jsou například zookoutky, pro která ale mají platit méně přísná pravidla než pro zoologické zahrady. ČTK to dnes sdělil prezident Unie českých a slovenských zoologických zahrad a ředitel olomoucké zoo Radomír Habáň. Organizace sdružuje 18 zoologických zahrad v Česku a na Slovensku.
 
"Na zamýšlená akreditovaná zařízení mají být kladeny podstatně nižší požadavky než na moderní licencované zoologické zahrady, jejichž posláním je především ochrana biodiverzity a druhů zvířat, vzdělávání veřejnosti i zapojení do vědecké činnosti. Zahrady ve svých chovech kladou důraz na welfare zvířat a podporují legislativní zpřísňování podmínek držení vybraných druhů volně žijících zvířat v lidské péči, především velkých kočkovitých šelem," uvedl Habáň. Nově připravovaná kategorie akreditovaných zařízení podle Habáně nebude muset toto poslání naplňovat. "Tím pádem se bude jednat o zařízení, v nichž mohou být chována zvířata především pro zábavu a za komerčním účelem. Proto vnímám tuto novelizaci jako výrazný krok zpět," uvedl.

Zástupci zoologických zahrad své výhrady k novele sdělili na společných setkáních zákonodárcům i představitelům ministerstva životního prostředí, Státní veterinární správy ČR a České inspekce životního prostředí. Vedení tuzemských zoo podle Habáně doufá, že chystaná novela v této podobě nebude schválena.

"Menší zookoutky, cirkusy, rodinné farmy nebo jiné atrakce, které ze zákona nemohou za návštěvu jejich zařízení inkasovat vstupné, hledají a nalézají způsoby, jak obejít zákon a finanční prostředky od návštěvníků vybírat, často ve formě příspěvků na krmení či jiných poplatků. Tato zařízení se nyní upínají k připravované novele, která se pokouší jejich dlouhodobě nelegální činnost legalizovat," upozornil ředitel liberecké zoo a člen hodnotící komise pro zoo David Nejedlo.

Zástupci zoo podle něj sami volají po přísnějších pravidlech pro zoologické zahrady, a to hlavně při získání nové či udržení již vydané licence na jejich provoz. "Přestože je jednou z podmínek udělení licence povinná realizace osvětové činnosti i zapojení do aktivní ochrany ohrožených druhů a jejich přirozených stanovišť, současná novela přesně nedefinuje, jakým způsobem a do jaké míry by měly být tyto aktivity zoologickými zahradami implementovány. To také způsobí, že úroveň osvětové, ochranářské i vědecké činnosti zůstane u řady zařízení nedostačující," dodal Nejedlo.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (4)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Jaroslav Řezáč

20.5.2024 09:35
komerce do ZOOlogických zahrad nepatří!

Odpovědět
ig

21.5.2024 00:00 Reaguje na Jaroslav Řezáč
Kdyby tam nepatřila komerce, tak jsou všechny ZOO schované za plotem, mimo drahé a omezené městské pozemky. To, že tomu tak není, považuji za důkaz, že nemáte pravdu.
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

20.5.2024 09:38
regulace chovu pro komerci je nutné regulovat a stanovit jasná pravidla.
Není možné tyto záležitosti slučovat.
Odpovědět
VK

Vl K

21.5.2024 20:11
"Zástupci zoo podle něj sami volají po přísnějších pravidlech pro zoologické zahrady" Logicky se každá firma snaží omezit přísun nové dravé konkurence, ideálně zatopit i existující konkurenci.
Nicméně menší firmy vždy přispívají k pilotům, inovacím, efektivitě. A týká se to i zvířat.
Do klasických zoo jsem přestal chodit právě proto, jak se chovají ke zvířatům...
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist