https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/cina-snizi-o-petinu-dotace-na-nove-elektricke-vozy
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Čína sníží o pětinu dotace na nové elektrické vozy

5.1.2021 01:12 | PEKING (ČTK)
Čína podporuje automobily na alternativní pohon, protože doufá, že se jí tak podaří snížit znečištění ovzduší a vytvořit domácí šampiony v automobilovém průmyslu.
Čína podporuje automobily na alternativní pohon, protože doufá, že se jí tak podaří snížit znečištění ovzduší a vytvořit domácí šampiony v automobilovém průmyslu.
Licence | Volné dílo (public domain)
Čína v letošním roce sníží o pětinu dotace na nákup nových vozů s alternativním pohonem označovaných v zemi jako NEV (New Energy Vehicles). Do této skupiny spadají elektrické hybridní vozy, čistě elektrické vozy a vozy s vodíkovým pohonem. Oznámilo to čínské ministerstvo financí.
 

Čína je největším automobilovým trhem světa. Země si stanovila za cíl zvýšit do roku 2025 podíl NEV na prodeji nových aut na 20 procent z nynějších pěti procent.

Čína podporuje NEV, protože doufá, že se jí tak podaří snížit znečištění ovzduší a vytvořit domácí šampiony v automobilovém průmyslu. Výrobu elektrických aut v Číně navýšily také globální automobilky, jako Volkswagen, General Motors, Toyota Motor či Tesla, napsala agentura Reuters.

U aut určených pro veřejnou dopravu, jako autobusy a vozy taxislužby, se dotace sníží jen o deset procent, dodalo ministerstvo.

Nicméně pro získaní dotace je potřeba splnit přísné požadavky. Mimo jiné musí auto stát méně než 300 000 jüanů (981 000 Kč) a splňovat stanovené požadavky na dojezd a energetickou účinnost.

Země rovněž změní předpisy pro investice do nových aut a výrobních závodů. Chce tak zabránit nadměrné výrobní kapacitě v sektoru, dodalo ministerstvo. Plánuje také přijmout opatření, která podnítí konsolidaci v automobilovém průmyslu a vybudování komplexnějších dodavatelských řetězců.

Čína očekává, že prodej NEV v příštím roce stoupne na 1,8 milionu vozů z letošních očekávaných 1,3 milionu. Loni se v zemi prodalo 1,2 milionu NEV. Celkem se má podle odhadů čínského svazu výrobců aut CAAM v zemi prodat 25 milionů vozů, z toho 20 milionů budou tvořit osobní vozy, zbytek nákladní auta a autobusy.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist