https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/cina-zahajila-pravidelne-ledove-zpravodajstvi-pro-severni-morskou-cestu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Čína zahájila pravidelné ledové zpravodajství pro severní mořskou cestu

1.7.2024 12:54 (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Čínská rozhlasová stanice dnes zahájila pravidelné zpravodajství o stavu ledu u ruského pobřeží pro lodě plující severní mořskou cestou. Jde o součást čínské snahy využívat nejsevernější mořskou cestu na světě jako alternativu plavby přes Suezský průplav, napsala agentura AP.
 
Arktické námořní trasy jsou stále častěji využívány jako alternativní světová obchodní trasa spojující Tichý a Atlantský oceán s velkými ekonomikami, protože globální oteplování zmenšuje ledové kry a také umožňuje delší období bez ledového příkrovu, kterého mohou plavidla využívat.

Čína a Rusko spolupracují na rozvoji arktických námořních tras také proto, že se Rusko snaží dodávat více ropy a plynu do Číny, aby se vyhnulo západním sankcím, které na něj byly uvaleny kvůli válce na Ukrajině. Na druhou stranu Čína hledá alternativní námořní trasu, aby snížila svou závislost na Malackém průlivu.

Stanice v Tchien-ťinu, přístavním městě na severu Číny, začala vysílat analýzy stavu mořského ledu, předpovědi a informace o počasí v Beringově průlivu, průlivu Dmitrije Laptěva, Vilkického průlivu a Karských vratech podél ruského pobřeží.

Od dnešního dne do 31. října bude čínská rozhlasová stanice v Tchien-ťinu vysílat arktické zpravodajství každý den ve 14:00 a 22:00 pekingského času, uvedly státní noviny.

Severní mořská cesta zkracuje zejména vzdálenosti mezi Evropou a východní Asií ve srovnání s tradiční trasou přes Suezský průplav. Vede z Murmanska u ruských hranic s Norskem do Beringova průlivu u Aljašky a měří 13 000 km. Naproti tomu lodní trasy mezi Evropou a Asií přes Suezský průplav měří přibližně 21 000 kilometrů.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (6)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

PE

Petr Elias

1.7.2024 13:14
Zajímavé. Řekl bych, že tím plánují propojení kolonií na Sibiři s Čínou, ale asi se pletu... :)
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

1.7.2024 14:10 Reaguje na Petr Elias
Ne. Ty kolonie připojují přímo po pevnině, ale tady hledají cestu do Evropy, Suez je stále problematičtější a kolem Afriky je to daleko. A Evropa si silně uvědomuje, co závislost na Číně znamená, nedávno se krutě spálila s plynem z Ruska. Jenom nechápu, proč by měli končit v Murmansku.
Odpovědět
MZ

Miloš Zahradník

1.7.2024 13:51
Zajimave. Ekologove by se meli ale radovat. Bude min spaleneho mazutu ci nafty, min uvolneneho CO_2 z provozu techto plovoucich bumbrdlicku a mensi tlak na precpany provoz v Suezu a v nebezpecnymi piraty obsypanem Rudem mori. A zajimave to bude samozrejme i vedecky naucne - ten celkovy pohled na aktualni promeny ledniho stavu Arktickeho okeanu
Odpovědět
ss

smějící se bestie

1.7.2024 15:59 Reaguje na Miloš Zahradník
1*
Odpovědět
MZ

Miloš Zahradník

1.7.2024 13:55
Mimochodem, nedivil bych se kdyby Cina uverejnovala i pravidelny prehled pocasi, urovne vln atd. v Azovskem a Cernem mori - kam budou v budoucnosti smerovat po budovane "Hedvabne stezce" rychlostni zeleznice z Rise stredu do kulturne historickeho skansenu v zemich byvale EU
Odpovědět
PE

Petr Elias

1.7.2024 15:25 Reaguje na Miloš Zahradník
Vlhký sen místní ruské delegace? :)
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist