Vinice v jižní Evropě kvůli extrémnímu vedru bojují o přežití
Vinná réva Assyrtiko v tom není sama. Podle Mezinárodní organizace pro révu vinnou a víno (OIV) globální produkce vína loni klesla o deset procent na 237,3 milionu hektolitrů, což byla nejnižší úroveň za 60 let. Mohly za to extrémní klimatické podmínky.
Produkce vína v Řecku se loni podle OIV propadla o více než třetinu a v Itálii a Španělsku o více než pětinu. Vinařství v jižní Evropě se totiž stále častěji potýkala s nepříznivými vlivy počasí, včetně silných dešťů, sucha a dřívějších mrazů. Takové povětrnostní jevy mohou ovlivnit nejen sklizeň v daném roce, ale i produkci v letech následujících.
"Klimatické změny významně ovlivňují produkci vína a jeho kvalitu," uvedl Marco Fizialetti, který je obchodním ředitelem vinařství Castello di Querceto v italském Toskánsku. "Tato situace způsobila potíže všem producentům, kteří se už v minulosti museli vyrovnávat s vysokými teplotami," dodává.
Slabší produkce a náročnější podmínky při zpracování zvyšují náklady a spotřebitelský trh je už teď do značné míry citlivý na cenu. Spotřeba vína loni klesla o 2,6 procenta a byla nejnižší od roku 1996, právě kvůli vyšším nákladům na produkci a distribuci, které způsobily růst cen pro spotřebitele, ukázaly odhady OIV.
Letos v srpnu jeden kilogram hroznů Assyrtiko stojí osm až deset eur (200 až 250 Kč), což je dvojnásobek ceny z roku 2022. "To jsou ceny šampaňského," řekl Paraskevopulos a dodal, že Gaia Wines prozatím nepromítla zvýšené náklady do konečné ceny lahví. Podle něj to ale nakonec bude muset udělat, což poškodí obchod. "Když je láhev dražší než burgundské, co udělá kupující? Přijdeme o trh, na který jsme se s velkou námahou dostali."
Někteří vinaři mění metody produkce, aby se přizpůsobili měnícímu se prostředí. Ve vinařství Antinori nel Chianti Classico se nyní vysazuje vinná réva novými směry, aby se využilo zvýšené sluneční záření. Mezi další techniky patří zvedání podpůrných konstrukcí pro vinnou révu, aby se zvýšila cirkulace vzduchu, a zasazování trávy mezi keři vinné révy. To pomohlo v posledních letech zlepšit kvalitu produkce, avšak na úkor kvantity.
Prezidentka vinařství Albiera Antinoriová však toto vítězství označila za Pyrrhovo, protože i když bylo dosaženo úspěchu, byla cena za něj tak vysoká, že se těžko dá hovořit o skutečném vítězství.
Generální ředitel španělské vinařské skupiny Raventós Codorníu Sergio Fuster poznamenal, že mnoho regionů, ve kterých má firma vinice, je nyní ve stavu nouze. Proto museli začít efektivněji využívat vodu.
Jinde vinaři pracují na vinicích na vrcholu léta, protože sklizeň je dřívější. Ve vinařství Domaine Skouras v řecké oblasti Nemea začala letošní sklizeň o rekordních 20 dní dříve. Vinař Dimitris Skuras uvedl, že snížení výskytu houbových chorob zlepšilo kvalitu hroznů, celkově však očekává nižší výnosy. On sám nyní vysazuje vinice ve vyšších nadmořských výškách, kde jsou teploty obecně nižší, a vytipovává oblasti s lepším zásobováním vodou.
"Definitivní řešení zatím neexistuje, protože nedokážeme předvídat změny, které přijdou, ani extrémní počasí, kterému můžeme čelit. Naší strategií je přizpůsobit se nové realitě ve vinohradnictví jak nejlépe umíme," řekl Skuras.
Ne všude ale mohou spoléhat na to, že se dokážou přizpůsobit. Na Santorini se vinná réva pěstuje specifickým způsobem, charakteristickým pro tento ostrov, nazývaným kouloura. Keře se tvarují do kruhového tvaru, který je pomáhá chránit před silným větrem a intenzivním zářením. "Tyto keře mají kořenový systém starý tři, čtyři, pět století, a odumírají," upozornil Paraskevopulos.
Přečtěte si také |
Vinařství budoucnosti se může inspirovat u starých ŘímanůExtrémní počasí není jediným problémem, který trápí evropské vinice. Zvýšený cestovní ruch také způsobil, že se investice a pracovní síly přesunuly z tradičních zemědělských prací do pohostinství.
Pro takzvané agroturistické destinace, jako je toskánský Castello di Volpaia, kde mají na statku i malý ubytovací komplex, mohou pobyty hostů kompenzovat náklady související s nižší produkcí. Ve vinařství Marchesi Antinori pak nabízejí prohlídky sklepů a kurzy vaření.
Paraskevopulos má však obavy, že místa jako Santorini, která profitují z rostoucího cestovního ruchu, by se nakonec mohla stát obětí vlastního úspěchu. "Klimatické změny jsou jistě alarmující, ale cestovní ruch je také na vině," řekl. "Mladí obyvatelé Santorini už neinvestují do vinařství, protože mají jiné možnosti, jak vydělat peníze."
Kvůli těmto změnám budou o vinařské politice jednat i zástupci Evropské unie a zainteresované strany z odvětví. První setkání se má uskutečnit v září. Skupina by se letos měla sejít nejméně třikrát a na začátku příštího roku předložit svá doporučení. Doufá, že by se jí mohlo podařit snížit některá z největších rizik, kterým toto odvětví čelí. Vinařství v celé EU zaměstnává asi tři miliony lidí a podle odhadů přispívá k hrubému domácímu produktu EU částkou 130 miliard eur (3,3 bilionu Kč).
reklama
Dále čtěte |
Online diskuse
Všechny komentáře (13)
Jiří Svoboda
29.8.2024 08:52 Reaguje na Michal UhrovičMichal Uhrovič
29.8.2024 09:56 Reaguje na Jiří SvobodaMichal Uhrovič
29.8.2024 10:26 Reaguje na Jiří SvobodaPavel Hanzl
2.10.2024 08:40 Reaguje na Michal UhrovičPavel Hanzl
2.10.2024 08:41 Reaguje na Michal UhrovičViktor Šedivý
29.8.2024 11:56Michal Uhrovič
29.8.2024 12:01 Reaguje na Viktor ŠedivýViktor Šedivý
30.8.2024 22:42 Reaguje na Michal UhrovičBřetislav Machaček
29.8.2024 18:28Nesmí se ale sadit všude, kde to lidi napadne. Poptávka po vínu způsobila,
že se v minulosti sázela i tam, kde tu vodu nenajde. V tenké vrstvě suti
s neprostupnými skalami pod ní se nelze spoléhat na pravidelné srážky
nikde a nikdy. Prostě se ukáže, kam patří a kam nikoliv. No a taky to je
o odrůdách, které s vodou umí hospodařit a které nikoliv. Mám ale stejnou
odrůdu pod zdí a ve volné zahradě. Ta u zdi má méně živin i vody a jde
cestou plození s menší zelenou hmotou a ta ve volné půdě naopak. Ono to
platí i u stromů, které v nouzi plodí více, aby se ještě stihly namnožit.
Druhou věcí pak ale je, zda vývoj plodů dokončí. Ono se až tak moc asi
nestane, když se oblasti pěstování některých plodin posunou jinam a jinde
skončí, pokud se tomu lidé přizpůsobí. Tak tomu bylo tisíce let v životě
lidstva a kdo se přizpůsobil, tak přežil. Kdo ne, tak měl smůlu. Je to
jako bychom plakali nad ukončení éry lovců mamutů a jejím nahrazením érou
zemědělskou. Konec doby ledové musel být pro lovce katastrofou, ale díky přizpůsobivosti lidstvo přežilo. Nepřežije ale dosavadní způsob života
v mnoha oblastech a tak musí zkusit něco jiného.
Viktor Šedivý
30.8.2024 22:44 Reaguje na Břetislav MachačekBřetislav Machaček
31.8.2024 10:44 Reaguje na Viktor Šedivýs klimatem na přizpůsobení, by bylo daleko efektivnější.
Ten "boj" ale někdo vymyslel, rozjel a bohatne z něho. Ten
od toho neustoupí i kdyby měla přijít doba ledová. Nyní se
skokově ochladil Atlantik a vědci jsou paf z toho proč a
jaký to bude mít vliv na počasí v Evropě a v Americe.