https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/co-chce-zmenit-ceska-rada-pro-setrne-budovy
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Co chce změnit Česká rada pro šetrné budovy

23.9.2009 10:47 | PRAHA (Ekolist.cz)
Novinářům se představila nová nezisková organizace Česká rada pro šetrné budovy (CzGBC – Czech Green Building Council), která vychází z iniciativy a podpory firem a propojuje ekologická témata s podnikáním. Snaží se o výstavbu budov jak ekonomicky ziskových, tak šetrných k životnímu prostředí.
 

S-House, ekologický a pasivní dům
Přestavbou budovy na "zelenou" se stavba po finanční stránce zhodnotí o 6 %, uvádí americká studie.
Licence: Volné dílo (public domain)
Foto: Fips/Wikimedia Commons

„Naše organizace chce učit další firmy novým postupům. Nejde tedy jen o to sdružovat firmy se stejným smýšlením, ale přilákat nové,“ prohlásil Ira S. Rubenstein, vedoucí CzGBC ze společnosti Traficon.

Podněcovat, vzdělávat, hodnotit

Hlavními cíli jsou podle Petra Kotka z EkoWATTu komunikace se zainteresovanými stranami, které se podílí na výstavbě šetrných budov v České republice. Tedy především se stavebními společnostmi, developery, architekty, výrobci stavebních materiálů, ale i státní správou či organizacemi ochrany životního prostředí. Rada pro šetrné budovy chce také vzdělávat odbornou veřejnost a vytvářet osvětu. Dlouhodobým cílem je zavedení tržního nástroje pro certifikaci šetrných budov. V současnosti existuje v zahraničí několik certifikačních systémů, rada chce vybrat ten nejlépe adaptabilní pro ČR. Ve Velké Británii užívají hodnotící systém BREEAM, v USA zase LEED. Podle Kotka je v současnosti patrně nejlepší německý Deutsches Gütesiegel Nachhaltiges Bauen, ale bohužel i příliš drahý pro zavedení v ČR.

Proces hodnocení se liší podle použitého certifikačního systému. Základní environmentální kritéria jsou však společná pro většinu hodnoticích nástrojů. „Pokud se budeme bavit o zátěži životního prostředí, jedná se především o spotřebu energie budovy a s ní svázanou produkci CO2, spotřebu pitné vody, spotřebu materiálů, produkci odpadů. Kromě vlivu na vnější prostředí se obvykle hodnotí i kvalita vytvořeného prostředí vnitřního, neboť v budovách trávíme až 80 procent času. Mezi kritéria kvality vnitřního prostředí patří tepelná a vlhkostní pohoda, kvalita vzduchu v budově, kvalita denního osvětlení a akustická pohoda," vysvětlil Antonín Lupíšek ze Stavební fakulty ČVUT, Katedry konstrukcí pozemních staveb.

V České republice funguje certifikační systém SBToolCZ, který je používán studenty Fakulty stavební ve výuce, a zhodnotil již několik budov. V tomt případě provádí celou certifikaci Fakulta stavební ČVUT ve spolupráci s Českou společností pro udržitelnou výstavbu budov. „Kromě SBToolCZ je u nás používán i systém LEED. Ovšem ve své originální podobě nastavené pro prostředí USA. Není tedy lokalizován na naše podmínky, výpočty se provádějí podle amerických norem a podobně," dodal Lupíšek.

Zakládajícími členy rady jsou společnosti Atrea, Cigler Marani Architects, Edwards and Zuck, EkoWATT, Gardiner&Theobald, JRD, Sekyra Group,Skanska SC, Schneider Electric CZ, Traficon a ZumTobel.

Co znamená „šetrnost“?

Komplexní šetrnost budov znamená především finanční úspory, rozumné využívání zdrojů (energií, vody, materiálů) a ohledy na životní prostředí. Kdyby se ovšem obráceně při návrhu stavby kladl důraz pouze na „zelené“ vlastnosti, mohla by být zanedbána její funkčnost, adaptabilita a ekonomická efektivita, cituje Rada ve svých tiskových materiálech organizaci US Real Estate Industry.

Zásady pro bydlení v energeticky úsporném domě jsou podle CzGBC dobrý architektonický návrh, optimalizace orientace domu a oken, použití kvalitních oken, nadstandardní zateplení domu, využití sluneční energie, využití energie lidí a spotřebičů a řízené větrání.

Jednou z prvních vlaštovek v oblasti šetrných budov je podle CzGBC v naší zemi Národní technická knihovna v Praze nebo budova ČSOB V Praze v Radlicích.

Důvodem, proč se u nás prohlubuje význam šetrných budov, jsou především zvyšující se ceny energií a jejich rostoucí spotřeba. CzGBC uvádí příklad: v bytě o velikosti 90 m2 v energetické třídě A činí roční úspora energií o 15 až 25 tisíc korun více než ve stejném bytě v kategorii C.

Jsou šetrné budovy finančně výnosnější?

Letos v březnu byla provedena studie v USA pro Institut zeměměřičů a architektů, která zjistila, že důsledkem certifikace budovy na 'zelenou budovu' vzrůstá její hodnota o 3 % pro účely pronájmu a o 6 % vzrůstá její hodnota jako taková. Průzkum byl proveden na zhruba 2 tisících různých nemovitostí.

„V naší celkové spotřebě energie znamená bydlení 40 %, zbytek je průmysl a doprava,“ uvedl Eric Johnson ze spoluzakládající firmy Gardiner&Theobald. „V obytných budovách jde nejvíc energie z celkových výdajů na topení (30 %), v komerčních budovách na osvětlení (24 %),“ dodal.

Většina zakládajících firem se shoduje na tom, že se připojili k České radě pro šetrné budovy proto, aby se zvýšilo povědomí o oblasti šetrných staveb. Nezbytné je podle nich představovat nové nápady developerům a zavést rating budov.

Green Building Council působí již například ve Velké Británii, Francii, Německu, Polsku, Maďarsku, USA, Austrálii, Japonsku, Indii.


reklama

 
Dominika Patrovská

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist