https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/data-o-fungovani-steny-na-zadrzeni-spodni-vody-u-turowa-posoudi-skupina-expertu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Data o fungování stěny na zadržení spodní vody u Turówa posoudí skupina expertů

25.4.2023 12:29 | PRAHA (ČTK)
Data o fungování stěny, která má chránit spodní vodu před vlivem těžby v polském dole Turów, bude posuzovat nově ustavená česká skupina hydrogeologů. Po jednání s hejtmanem Libereckého kraje Martinem Půtou (SLK) to dnes uvedl ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL). První shrnutí informací o ročním fungování stěny dostane česká strana koncem června.
 

Posoudí je geologové, hydrogeologové ze státních ústavů a akademičtí pracovníci. Pracovní skupina potom bude pracovat kontinuálně, případně navrhne vylepšení stěny. Hladík ustavení skupiny vysvětlil tím, že je pro něj důležité mít v ruce kvalitní interpretaci informací.

Podle ředitele České geologické služby Zdeňka Venery data, která Česko během prvního roku fungování stěny dostalo, ukazují, že bariéra zatím stanovená kritéria splňuje. "Co se zatím projevilo, dává naději, že to může fungovat," uvedl.

Půta ustavení skupiny ocenil, na tiskové konferenci také uvedl, že Hladík plánuje výjezd do Polska, kde bude jednat s tamní ministryní o vydání starší sady dat o situaci na polské straně hranic. Má tam podle Půty tlumočit, že zadržování starších dat nepřispívá k pozitivnímu vnímání dohody českou veřejností.

Oba politici nicméně zdůrazňují, že dohoda pomohla ke kontinuálnímu toku informací o stavu životního prostředí na hranici, data o podzemních vodách jsou poslední, u kterých mohou být pochybnosti. Hnědouhelný důl leží v blízkosti českých a německých hranic, těžba podle ekologů ohrožuje životní prostředí, podle kritiků především ničí podzemní vody v okolí dolu.

Česko-polskou dohodu o řešení vlivu těžby v dole Turów uzavřely vlády loni 3. února. Polsko vyplatilo Česku jako náhradu za škody způsobené těžbou 45 milionů eur (přibližně 1,1 miliardy Kč) a Česká republika stáhla žalobu na Polsko, kterou kvůli dolu podala u Soudního dvora EU.

Letos na konci února povolilo Polsko prodloužení těžby v dole Turów do roku 2044. Ekologové s rozhodnutím nesouhlasí, protože podle nich vychází z nesprávného posouzení dopadů těžby na životní prostředí v Česku, Polsku i Německu.

Podle ministerstva životního prostředí (MŽP) poskytuje úřad veřejnosti transparentně a podle zákona všechny dostupné informace, které od polské strany získává. Michal Pastvinský, ředitel zahraničního odboru MŽP a zmocněnec za ČR pro Dohodu o spolupráci k řešení vlivů těžební činnosti v dole Turów, nedávno uvedl, že polská strana své závazky plní, probíhá velmi intenzivní komunikace, díky čemuž má Česko konečně možnost téměř on-line monitorovat vliv těžby na životní prostředí.

Půta dnes informoval, že těsně za státní hranicí letos začne růst val, který má zabránit pohledu na důl z Česka, a chránit tak krajinný ráz. Z peněz, které dostal kraj na účet, bude letos zaplacena úpravna vod v Machníně u Liberce, odkud povedou přivaděče do dalších obcí. Do konce května kraj také rozhodne o první vlně podpory malých projektů financovaných z polských peněz.

Seznam členů pracovní skupiny:

Doc. RNDr. Jiří Bruthans, Ph.D. - Ústav hydrogeologie, inženýrské geologie a užité geofyziky, Přírodovědecká fakulta Univerzity Karlovy

prof. Ing Naďa Rapantová - Katedra geotechniky a podzemního stavitelství, Vysoká škola báňská – Technická univerzita Ostrava

Mgr. Zdeněk Venera, Ph.D. – ředitel České geologické služby (ČGS)

Ing. Tomáš Fojtík – ředitel Výzkumného ústavu vodohospodářského T. G. Masaryka (VÚV)

RNDr. Renáta Kadlecová – hydrogeoložka ČGS

Mgr. Ondřej Nol – hydrogeolog ČGS

Ing. Radek Vlnas - hydrolog Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) a VÚV

RNDr. Josef Vojtěch Datel – hydrogeolog VÚV a předseda České asociace hydrogeologů

Ph.D. a Mgr. Pavel Eckhardt – hydrogeolog VÚV

Zdroj: MŽP


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (8)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Jaroslav Řezáč

25.4.2023 16:28
jásat po roce moc smyslu nedává...ať si na to vzpomenou za 5-10 let jak co bude.
Odpovědět
PK

Pavel Karel

26.4.2023 07:36
Polsko nás kvůli uhlí 2x okupovalo (v roce 1918-19 a 1938-39) a v roce 1945-46 nás o okupace zachránila jen přítomnost Rudé Armády na předmnichovských hranicích (viz dokumenty v knize Kyselá těšínská jablíčka). Nedivil bych se, kdyby se historie opakovala, protože polská armáda je po zmenšující se ukrajinské druhou největší v Evropě, za to ta naše druhou nejmenší (po Švýcarské gardě ve Vatikánu:-))
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

26.4.2023 16:57 Reaguje na Pavel Karel
Já ani nedýchám, abych nebyl bit, jako mí dva strejdové v r.1938
po okupaci Polskem, aby prozradili, kam ukryli sokolskou vlajku.
Nepověděli a jeden z nich bití odstonal tím druhým odvezen na
ručním vozíku přes hranici v neokupované Ostravě. Pak přišli
Němci a z některých Poláků se stali nakonec Šleziše. V tomto kraji
na to lidé nemají dobré vzpomínky a revanš je v některých hlavách
stále ještě hluboce zakořeněn. Polák neřekne Těšínsko, ale Zaolže
(za Olší-hraniční řeka Olše) a to o tom SMÍŘENÍ něco vypovídá!
Odpovědět
rl

rýpal lesní

1.5.2023 14:44 Reaguje na Pavel Karel
Nu, vlastně jste určil, kdo za to může. <rl>
Odpovědět
JS

Jiří Svoboda

26.4.2023 08:03
Kdyby v článku aspoň uvedli odkaz na způsob řešení a parametry té stěny.
Odpovědět
Homo Destruktor

Homo Destruktor

26.4.2023 12:05
Fyzikální zákon-spojené nádoby. To je,to co se týče vody... A teď peníze- hlavně že tečou. Komise vodkejvá všecko...
Odpovědět
Homo Destruktor

Homo Destruktor

26.4.2023 12:05
Fyzikální zákon-spojené nádoby. To je,to co se týče vody... A teď peníze- hlavně že tečou. Komise vodkejvá všecko...
Odpovědět
rl

rýpal lesní

1.5.2023 14:49
Hra na protahování pokračuje, ač je každému z účinkujících jasné, že je pravdy stejně jednou projeví. Ovšem oni budou mít nasysleno a budou šťastně v důchodu. A občanům zbydou oči pro pláč. Standard této doby. <rl>
<br>
PS : A jen odborně k věci - řeší se tu přítok do těžní jámy, ne vysychající studny. Ovšem lidem se to líčí jinak.
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist