https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/diky-podpore-fondu-malych-projektu-turow-vysadi-ve-frydlantu-ovocnou-alej
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Díky podpoře Fondu malých projektů Turów vysadí ve Frýdlantu ovocnou alej

10.3.2024 00:46 | FRÝDLANT (ČTK)
Frýdlant na Liberecku vysadí ovocnou alej. Jabloně, hrušně a švestky budou lemovat cestu od Novoměstské ulice na Bažantnici. Na výsadbu 141 ovocných stromů získala radnice 1,18 milionu korun z Fondu malých projektů Turów, z vlastního tak zaplatí 295 000 korun, řekla ČTK mluvčí radnice Martina Petrášková. Výsadbě bude předcházet kácení stromů, které tam dnes jsou, ale jsou dožilé. Nutné bude také odfrézování pařezů a odstranění křovin.
 

Fond malých projektů Turów je jedním z výsledků česko-polské dohody o kompenzacích škod způsobených těžbou uhlí v polském dole Turów u hranic s Českem. Polská a česká vláda, Dolnoslezské vojvodství a Liberecký kraj se do něj zavázaly dávat rovným dílem dohromady 500 000 eur ročně (12,7 mil.Kč). Klíčová je podpora projektů zaměřených na zadržení vody v krajině, peníze tak lze žádat na obnovu nebo vytváření vodních prvků, zasakování vody nebo právě na výsadbu stromů.

Nová alej ve Frýdlantu naváže na jabloňové stromořadí, které město vysázelo ve spolupráci s žáky střední školy hospodářské a lesnické a speciální základní školy v roce 2021 podél cyklostezky na Nové Město pod Smrkem. "Tehdy jsme společně zasadili 30 stromků staročeských odrůd jabloní, alej bude za silnicí navazovat na novou. Ta bude tvořena jabloněmi, hrušněmi a švestkami, přičemž každého ovoce bude stejný počet stromků, tedy 47," doplnil místostarosta Frýdlantu Jiří Stodůlka (ODS).

Peníze z fondu pomohou i s obnovou ovocné aleje v Hrádku nad Nisou. Po obou stranách více než kilometrové spojnice osad Václavice a Uhelná plánují vysadit 123 nových jabloní a třešní a další stromy ošetřit. Na projekt za více než milion korun získala radnice bezmála 687 000 korun z česko-polského fondu. I tam museli některé dožilé stromy vykácet a odfrézovat pařezy. "Zatím je zima, počítáme s tím, že bychom nové ovocné stromy mohli začít sázet, jakmile nám počasí dovolí," dodal Stanislav Kratochvíl z firmy MEGA, která má obnovu aleje na starosti.

Fond malých projektů Turów už ve dvou výzvách rozdělil žadatelům z Česka a Polska v přepočtu přes 18 milionů korun a podpořil 17 projektů dohromady za 39 milionů korun. Aleje díky tomu plánují sázet nebo ošetřit také v Mníšku, Chrastavě nebo polské Bogatyni. Od února je možné žádat ve třetí výzvě, kde je k dispozici přes 703.743 eur, (téměř 18 mil.Kč). Administraci projektu nemá na starosti Liberecký kraj, ale Euroregion Nisa.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Jaroslav Řezáč

11.3.2024 14:18
zejména za Merie Terezie se vysazovali aleje ovocných stromů jako prevence hladomorů a pro chudé. Staročeská kuchyně znala např. Švestkovou omáčku.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist