https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/divocaci-na-zlinsku-by-kvuli-africkemu-moru-meli-byt-odloveni-do-zimy-rika-ministr-jurecka
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Divočáci na Zlínsku by kvůli africkému moru měli být odloveni do zimy, říká ministr Jurečka

12.9.2017 14:53 | PRAHA (ČTK)
Úřad chce proto do dvou týdnů představit strategii, jak se potenciálně nakažených divočáků zbavit. "Je třeba říct, že prasata mají tendenci s příchodem zimy migrovat. Předtím, než k tomu dojde, chceme tuto populaci odlovit," uvedl Jurečka.
Úřad chce proto do dvou týdnů představit strategii, jak se potenciálně nakažených divočáků zbavit. "Je třeba říct, že prasata mají tendenci s příchodem zimy migrovat. Předtím, než k tomu dojde, chceme tuto populaci odlovit," uvedl Jurečka.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Ministerstvo zemědělství by chtělo zlikvidovat celou populaci divokých prasat v ohnisku afrického moru prasat na Zlínsku do příchodu zimy. Na dnešní tiskové konferenci to řekl ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL). Poté začínají prasata migrovat, což by mohlo znamenat rozšíření nemoci. Ta sice není pro člověka nebezpečná, v případě rozšíření do chovu prasat by to ale znamenalo jejich vybíjení.
 

Úřad chce do dvou týdnů představit strategii, jak se potenciálně nakažených divočáků zbavit. "Je třeba říct, že prasata mají tendenci s příchodem zimy migrovat. Předtím, než k tomu dojde, chceme tuto populaci odlovit," uvedl Jurečka.

V oblasti zůstane 115 hektarů zemědělských plodin, které se podle nařízení Státní veterinární správy (SVS) nesmí do konce roku posekat. Podle Jurečky je klíčové, aby porosty kukuřice zůstaly na polích co nejdéle a prasata v nich mohla být schovaná, a neměla tak potřebu region opustit. V těchto plodinách je odlov stále zakázán.

Veterináři od pondělka povolili odstřel divočáků v ohnisku nákazy, kde to bylo dříve zakázané. Myslivci v takzvané červené zóně zatím kvůli deštivému počasí žádného divočáka neulovili, řekl dnes ČTK Petr Majer z tiskového oddělení SVS. "Nemám zprávy o tom, že už by se nějaké prase podařilo odstřelit," potvrdil předseda Okresního mysliveckého spolku ve Zlíně Zdeněk Hluštík. Členové Mysliveckého spolku Lukov-Vlčková, jehož honitba do červené zóny částečně spadá, s odlovem začnou pravděpodobně ve čtvrtek nebo v pátek, řekl předseda spolku a starosta Lukova Jiří Jangot (NK).

Za každé ulovené divoké prase v červené zóně budou myslivcům náležet 4000 korun. Odstřel divokých prasat budou zajišťovat pouze vybraní a proškolení lovci z mysliveckých sdružení a honebních společenství. V každé honitbě mohou v průběhu 24 hodin lovit pouze tři lidé, myslivečtí hospodáři musejí lov koordinovat s kolegy ze sousedních honiteb. Mezi jednotlivými lovy je třeba dodržovat minimálně jednodenní přestávku, aby se populace divočáků zklidnila.

V ohnisku nákazy budou moci myslivci střílet pouze dospělé kusy. Všichni ulovení divočáci budou vyšetřeni na africký mor prasat, poté skončí v kafilerii.

Myslivci v červené zóně mají k dispozici i osm odchytových klecí. V nejbližší době se do nich pokusí začít odchytávat divoká prasata, a snižovat tak i tímto způsobem populaci černé zvěře.

Do lesů, polí a na polní cesty v ohnisku nákazy, které lemují pachové a elektrické ohradníky, má veřejnost stále zakázaný vstup. První dva uhynulí divočáci, u kterých se později potvrdil africký mor prasat, byli nalezeni 21. a 22. června na kraji Zlína. Dosud veterináři nemoc prokázali téměř u stovky uhynulých divokých prasat.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist