https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/do-kanalizace-a-potoka-v-zajeci-vyteklo-nekolik-tisic-litru-topneho-oleje?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Do kanalizace a potoka v Zaječí na Břeclavsku vyteklo několik tisíc litrů topného oleje

8.10.2022 16:05 | ZAJEČÍ (ČTK)
Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto | 422737 / Pixabay
Do kanalizace a potoka v Zaječí na Břeclavsku uniklo v pátek několik tisíc litrů lehkého topného oleje. Hasiči na několika místech potok přehradili nornými stěnami. Využili také odlučovač oleje a sorbent, tedy pohlcovač tekutin. Podle mluvčího hasičů Jaroslava Mikošky vyteklo až 9000 litrů oleje.
reklama

 

Zdrojem úniku byl podle dostupných informací výrobní areál v Hlavní ulici. Hasiči na místo vyjeli po 14:30. Přesnou příčinu havárie neurčovali. Vzorky odebrala mobilní chemická laboratoř. Na místo by měla dojet ještě firma specializovaná na čištění kanalizace. Místo události hasiči před 19:00 předali České inspekci životního prostředí.

Vodu z katastru obce odvádí drobný vodní tok - Zaječí potok. Je přítokem Štinkovky, která se vlévá v nádrži Nové mlýny do Dyje.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (2)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

BM

Břetislav Machaček

9.10.2022 20:30
Stále stejná písnička bez retenčních nádrží na výtoku z rizikových firem
se opakuje a opakovat se bude i nadále. Přitom stačí nádrž na pár desítek
kubíků a u ropných látek lapol na odtoku. Je to zcela jednoduché a levné
zařízení, které zachytí olej už v areálu podniku a díky čidlům reagujících
na změnu vodivosti se únik dá zjistit už na samotném počátku. Bohužel
pokuty se asi vyplatí platit více, než předejít havárii. Hnus!
Odpovědět
RP

Radim Polášek

14.10.2022 09:23 Reaguje na Břetislav Machaček
Riziková firma v tomto ohledu je skoro každá firma, kde se něco vyrábí. Ale skladování takových nebezpečných látek má svoje předpisy, například tam bývá prakticky vždy povinnost vybudovat pod každou nádrží záchytnou jímku či nádrž a pokud je areál s těmito látkami větší, bývá tam příslušné vyspádování podlahy a odkanalizování takové místnosti či prostoru do zvláštní nepropustné jímky ze které vede kanál pouze do nějaké neutralizační stanice nebo nečeho podobného. Neboli aby něco uteklo ven z podniku odpadní kanalizací do místní vodoteče, muselo dojít nejméně k dvojnásobnému selhání, obsluhy, případně nějaké havarijní signalizace. Neboli nevidím nutně povinnost budovat retenční nádrže, protože v dobře vedené firmě při normálním provozu by mělo být téměř nemožné, aby k takovému úniku došlo. A pokud k němu dojde, je to jednoznačně minimálně na tučnou pokutu firmě, osobní pokutu nebo stíhání pracovíka manažmentu, který dopustil nedostatečný nebo havarijníé stav zařízení firmy a osobní pokutu nebo stíhání manuálního pracovníka, který se dopustil nějaké konkrétní chyby, která přímo vytvořila ten únik.
Neboli nevidím přímo nutnou potřebu retenční nádrže jako náhradu zachycení tkového havarijního úniku předepsaného uvnitř firmy příslušnými bezpečnostními předpisy. Jinak je retenční nádrž dobrá, už jako další vodní plocha, v krajině, kterých je v hustě obydlené a využívané krajině zoufale málo. Případně jako veřejná výkladní skřň vztahu té firmy k přírodě.
Odpovědět
 
reklama
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist