https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/do-prahy-prijizdi-gary-snyder
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Do Prahy přijíždí Gary Snyder

31.5.2007 20:30 | PRAHA (EkoList)
"Já se budu za divokost brát ze všech sil každý den," napsal Gary Snyder v první kapitole své sbírky esejů Praxe divočiny. V sobotu tento americký spisovatel, ekologický aktivista a buddhista přijede do Prahy, kde bude jedním z účastníku 17. Festivalu spisovatelů Praha (PWF). Představí se nejen při autorském čtení, ale i při několika diskusích a autogramiádách.
 

gary snyder
Gary Snyder
Foto: Gary Snyder/PWF

Snyder prožil dětství, tedy třicátá léta minulého století, na farmě v lesích na severozápadě Spojených států. "Lesy byly víc než domovem. Měl jsem stálé tábořiště, kde jsem si občas uvařil a přenocoval," napsal o tom on sám. Když se po čase rodina přestěhovala do Portlandu, už to neměl do lesů tak blízko - přesto v nich trávil spoustu času a začal lézt i po vysokých horách. Studoval antropologii a literaturu, psal básně, pracoval jako námořník, dřevorubec nebo hlídač požárů. Dlouhé roky v Japonsku poznával zenový buddhismus, po návratu do Ameriky si na začátku 70. let v severní Kalifornii koupil kus půdy se srubem a se svou ženou a dvěma syny tam odešel. Sice hodně cestoval a stále cestuje, na svém místě v severní Kalifornii ale žije dodnes.

"Příroda není místem, kam se chodí na návštěvu, je to domov," zdůrazňuje Snyder. A jinde říká: "Pracovat ve jménu divočiny znamená obnovovat kulturu." On sám obnovoval kulturu tak zdařile, že za sbírku poezie Želví ostrov získal Pulitzerovu cenu. Otevřeně přiznává, že jeho snahou je být mluvčím divočiny. "Fanoušky mám kolem sebe na každém kroku: stromy, ptáky atd. a taky spoustu lidí." Divokost pro něj "neznamená jenom ‚zachování světa', je to svět sám. Východní i západní civilizace sváděly dlouhý boj s divokou přírodou a dnes zase především rozvojové státy vládnou hrubou silou, která může na zemi zničit nejenom jednotlivé tvory, ale celé druhy, celé procesy. Potřebujeme civilizaci, která umí plně a tvořivě žít v souladu s divokostí."

Ve svém domově je Snyder jedním z představitelů tzv. Rady povodí řeky Yuby (Yuba Watershed Council). Jedná se o volnou komunitu místních obyvatel, která se snaží bránit tlaku dřevařských a těžařských firem a uhájit neporušené zbytky přírody před devastací. Přitom jim jde zároveň o hledání alternativních možností života v místě, hledání možností, jak využít alternativní zdroje energie (vítr, slunce, voda), o život v souladu s přírodou, čímž rozumějí rovnoprávný vztah člověka a ostatních živočišných a rostlinných forem.

Snyder rovněž hodně cestuje, účastní se konferencí o ochraně životního prostředí a pořádá přednášky a čtení (Českou republiku navštívil už v roce 1998). Spolupracuje taky s nejrůznějšími alternativními komunitami a ekologickými organizacemi.

Snyderova esej "Udržitelnost znamená získat si srdce a mysli" z jeho poslední knihy "Back on the Fire" vyšla v tištěném Ekolistu 05/2007. V těchto dnech v nakladatelství Maťa vychází rovněž překlad jeho předposlední básnické sbírky Hory a řeky bez konce. Už dřív v ČR vyšly jeho knihy esejů Staré cesty, Zemědům, Praxe divočiny, Místo v prostoru a výbor básní Tahle báseň je pro medvěda. Snyderovým překladatelem do češtiny je Luboš Snížek - jeho stránky věnované Snyderovi najdete zde. Do Prahy Snyder přijíždí na pozvání Festivalu spisovatelů Praha - zde je jeho představení na festivalových stránkách.

Akce, kterých se v Praze bude účastnit Gary Snyder:

Neděle, 3. června
11.00 - Autogramiáda v Big Ben Bookshop
19.00 - Divadlo Minor, Gala večer 17. Festivalu spisovatelů Praha a diskuse: "Nenásilím proti terorismu"

Pondělí, 4. června
14.30 - Autogramiáda v Knihkupectví Kosmas
19.30 - Autorské čtení v Divadle Minor

Úterý, 5. června
17.30 - Městská knihovna, Hovory listu The Guardian: Joseph Roth: "Neutralita je druhem božství"

Středa, 6. června
17.00 - Americké centrum, Diskuse: Susan Sontag: "Bolest těch druhých"

Pátek, 8. června
14.00 - budova Magistrátu hlavního města Prahy, velký salonek č.dv. 136, Beseda Civilizace je součástí přírody:
o civilizačních výzvách současné doby
o etice partnerství a spolupráce s přírodou
o potřebě transformovat tradiční městskou civilizaci do nové ekologicky citlivé kultury


reklama

 
Jan Stejskal

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist