https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/dohoda-o-biodiverzite-ma-do-roku-2030-zajistit-ochranu-30-procent-pevniny-a-mori
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V bodech: Dohoda o biodiverzitě má do roku 2030 zajistit ochranu 30 procent pevniny a moří

19.12.2022 17:16 | MONTREAL (ČTK)
Mangrovy na Papue
Mangrovy na Papue
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Výběr hlavních bodů nového dokumentu OSN Globální rámec pro biodiverzitu.
 

- Hlavním cílem je do roku 2030 zajistit ochranu alespoň 30 procent pevninských oblastí, vnitrozemských vodních cest a pobřežních a mořských oblastí na Zemi. To je podle vědců a ekologů minimum, ideální by bylo podle nich 50 procent. Nyní je chráněno 17 procent pevniny a osm procent moří.

- Dohoda také usiluje o obnovu 30 procent degradované půdy a vod v průběhu desetiletí, oproti dřívějšímu cíli 20 procent.

- Bohatší země mají mimo jiné do roku 2025 dávat chudším zemím na ochranu biologické rozmanitosti kolem 20 miliard dolarů (457 miliard Kč) ročně a nejméně 30 miliard (685 miliard Kč) do roku 2030. To je podle agentury AFP zhruba dvojnásobek a poté trojnásobek současné mezinárodní pomoci pro biologickou rozmanitost.

- Dohromady by mělo putovat na ochranu biodiverzity z veřejných i soukromých zdrojů 200 miliard dolarů ročně (4,5 bilionu korun).

- Přijatý dokument zdůraznil i roli původních obyvatel a místních komunit a spolupráce s nimi v globálním ochranářském úsilí.

- Země se zavázaly do roku 2025 specifikovat dotace do různých oborů lidské činnosti, které poškozují biologickou rozmanitost, a poté je odstranit, postupně odstraňovat nebo reformovat. Souhlasily, že do roku 2030 sníží tyto pobídky nejméně o 500 miliard dolarů ročně a zvýší pobídky, které jsou pozitivní pro ochranu přírody.

- Jedním z kontroverznějších cílů dohody bylo snížit používání pesticidů. Proti konkrétní dohodě se postavily Brazílie, Indie a Indonésie. Ohrožení lidí a životního prostředí pesticidy se má do roku 2030 snížit na polovinu. Původní cíl byl dvě třetiny.

- Neshody také panovaly v oblasti financování projektů, dohoda je nakonec kompromisem. Problémem také podle odborníků je, že dohoda není právně závazná a řada jejích cílů je nekonkrétní.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (3)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Pe

Pepa

19.12.2022 21:21
Ochranu biodiverzity efektivně docílíme přímými platbami do cílových oblastí, jakkoli jinak je nejisté a zdlouhavé.
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

20.12.2022 08:52
Ono jde pouze o to, co je míněno ochranou. Chráněno má být 100% plochy. Pouze každý kus jinak. Od bezzásahovosti, tam kde má smysl (jsou tam všichni vrcholoví savci jako v Africe nebo Indii) až po ochranu všech produkčních ploch před zástavbou a splachem. Například v Evropě dělá bezzásahovost v NP více škody než užitku.
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

20.12.2022 09:02 Reaguje na Slavomil Vinkler
Medvědí službu ochraně dělají ti, co trpí Enviromentálním žalem a jediná ochrana co dovedou je bezzásahovost všude a všeho. Neřeší, čím se bude 10 miliard primátů živit, jak pro ně vyrábět.
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist