https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/dohoda-z-glasgow-o-zastaveni-odlesnovani-do-roku-2030-neni-fer-zni-z-indonesie?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Dohoda z Glasgow o zastavení odlesňování do roku 2030 není fér, zní z Indonésie

5.11.2021 10:55 | GLASGOW (ČTK)
Indonéská ministryně uvedla, že tlačit její k zemi k závazku zastavit do roku 2030 odlesňování je zjevně "nevhodné a nespravedlivé". Šéfka resortu životního prostředí zdůraznila, že nehledě na to, že prezident Joko Widodo dohodu podepsal, zůstává hlavní prioritou Indonésie hospodářský rozvoj.
Indonéská ministryně uvedla, že tlačit její k zemi k závazku zastavit do roku 2030 odlesňování je zjevně "nevhodné a nespravedlivé". Šéfka resortu životního prostředí zdůraznila, že nehledě na to, že prezident Joko Widodo dohodu podepsal, zůstává hlavní prioritou Indonésie hospodářský rozvoj.
Indonésie kritizuje podmínky mezinárodní dohody z klimatické konference OSN v Glasgow, v níž se přes sto světových lídrů zavázalo zvrátit do roku 2030 odlesňování. Mezi zeměmi, které se k dohodě připojily, je i Indonésie. Tuto zemi v jihovýchodní Asii z velké části pokrývají tropické lesy, a její účast na dohodě je tak klíčová. Indonéská ministryně životního prostředí Siti Nurbayaová Bakarová ale podle stanice BBC naznačila, že Indonésie se možná nebude dohodou řídit.
reklama

 

Indonéská ministryně uvedla, že tlačit její k zemi k závazku zastavit do roku 2030 odlesňování je zjevně "nevhodné a nespravedlivé". Šéfka resortu životního prostředí zdůraznila, že nehledě na to, že prezident Joko Widodo dohodu podepsal, zůstává hlavní prioritou Indonésie hospodářský rozvoj. Jako příklad uvedla potřebu výstavby nových cest, kterým musejí lesy ustoupit.

"Obrovský rozvoj éry současného prezidenta se nesmí zastavit ve jménu uhlíkových emisí nebo odlesňování," uvedla ministryně. Značné indonéské přírodní zdroje podle ní musejí být využity ku prospěchu obyvatel země.

Plocha indonéských rozsáhlých lesů se stále zmenšuje, přestože v posledních letech odlesňování zpomalilo. Podle webu Global Forest Watch, který monitoruje úbytek světových lesů, se v roce 2001 v Indonésii takzvaný primární les rozkládal na ploše 94 milionů hektarů. To odpovídá téměř dvanáctinásobku rozlohy České republiky. Primárním lesem se rozumí tropické pralesy, které nebyly v nedávné historii vykáceny a následně obnoveny. K roku 2020 se tato plocha indonéských primárních lesů zmenšila o deset procent.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (3)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Jaroslav Řezáč

6.11.2021 07:21
je to docela sranda, ono se zase něco přijímá globálně ale bez místních znalostí. Indonesie přišla na to, co ve střední Evropě zažíváme každou hodinu pod nadvládou Bruselstánu.... nedivím se, že někdo chce Czexit.
Odpovědět
va

vaber

6.11.2021 09:09
umí se někdo rozvíjet bez toho , aniž by přírodě zabíral stále větší území a zvětšoval neustále počet obyvatel?
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

6.11.2021 12:33 Reaguje na vaber
Ono v tě hře nemá jít o rozvoj ale udržitelnost a to jsou dvě naprosto opačné záležitosti. Jednoduše jsou dva aspekty a žádný se globalistum moc líbit nebude, udržitelnost je, že naše nároky nebudou růst exponenciálně ale více lineárně. To taky neznamená, že se nepokácí žádný strom ale ze se zasadí další. Nebudeme mít každý dva roky nové telefony omezíme materialismus a třeba omezíme materializaci hodnot a emocí ve vztazích mezi lidmi, třeba taková tragické dělení společnosti podle nejnovějších telefonu či hodinek. Vážit si toho co máme a být rádi, že můžeme něco mít. Dříve lidi neměli tolik co máme dnes, ale byli podstatně šťastnější. Materializace života nedělá lidi šťastnějšími ale více zavislejšími a konečně to je taky důvod,proč se mi tyhle virtualizace životů nelíbí, protože nás lidi odvádí od skutečného žití a prožívání se spojením s přírodou a reálnými sociálními vztahy, psychickou a emoční stabilitou
Odpovědět
 
reklama
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist