https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/dopady-energeticke-krize-prispely-loni-na-slovenku-ke-snizeni-emisi
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Dopady energetické krize přispěly loni na Slovenku ke snížení emisí

12.7.2023 01:11 (ČTK)
Licence | Volné dílo (public domain)
Foto | Pietros Sacanis / Wikimeda Commons
Dopady energetické krize přispěly loni na Slovensku ke snížení celkových emisí skleníkových plynů. Výjimkou z jednotlivých sektorů byla doprava. Vyplývá to z předběžných údajů Slovenského hydrometeorologického ústavu (SHMÚ), který v zemi odpovídá za vedení národního systému pro emise.
 

Loňské emise skleníkových plynů se na Slovensku podle SHMÚ meziročně snížily o více než osm procent. Důvodem byl hlavně pokles v energetice a v průmyslu v souvislosti s energetickou krizí a zdražováním paliv či energií.

Nižší emise zaznamenala země při výrobě oceli a železa, dále při produkci elektrické energie z hnědého uhlí a u některých dalších průmyslových emisí. Naopak nárůst spotřeby motorových paliv, a to hlavně nafty, opět zvýšil emise v silniční dopravě.

Po výrazném zdražení elektřiny a zemního plynu na burzách některé podniky na Slovensku omezily produkci. Dříve největší odběratel elektrické energie v zemi, společnost Slovalco, letos v lednu ohlásil odstavení posledních deseti pecí na výrobu primárního hliníku. Produkci začala společnost utlumoval už dříve. Výrobce feroslitin OFZ zase po loňském hromadném propouštění podle slovenského tisku nově oznámil, že část výroby přesune do Uzbekistánu.

Slovensko se v EU řadí k zemím s nadprůměrnou energetickou náročností a k nejprůmyslovějším státům. Bratislava letos ohlásila, že podpoří částkou 317 milionů eur (7,5 miliardy korun) projekty tří firem na snížení emisí skleníkových plynů.

Evropská unie si dala za cíl snížit do roku 2030 emise skleníkových plynů o alespoň 55 procent oproti roku 1990. Evropský účetní dvůr v červnu vyjádřil pochybnosti, zda evropský blok bude schopen tohoto cíle dosáhnout. Na Slovensku do roku 2021 emise oproti výchozímu období klesly o 44 procent, předloni se ale meziročně zvýšily.


reklama

 
Adrian Bobok
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (3)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Jaroslav Řezáč

12.7.2023 10:12
krize ještě nezačala, sice bylo dráž ale proud pořád byl, až nebude, tak se tomu bude říkat jak?
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

12.7.2023 10:39
Nebudeme vyrábět, topit, vařit, svítit atd. a emise nebudou žádné! To je
cíl? Díky za takové cíle!
Odpovědět
JS

Jiří Svoboda

13.7.2023 13:28 Reaguje na Břetislav Machaček
Asi to správně nechápete. Cílem je, že budeme vyrábět, topit, vařit, svítit atd., ale elektřinu na to budeme vyrábět bezemisně. Jiná otázka je, jak se daří a bude dařit cíl naplňovat. Se současným přístupem EU dosti pochybuji.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist