https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/dopravni-podnik-my-jsme-nepochybili
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Dopravní podnik: My jsme nepochybili

12.9.2002 18:37 | PRAHA (ČIA)
Všechny staniční tlakové uzávěry v metru byly včas uzavřeny. Tuto skutečnost potvrdilo dočerpávání povodňové vody ze stanic metra. Dopravní podnik proto nenese vinu na zatopení metra. Vyplynulo to z dnešního vyjádření mluvčí Dopravního podniku Praha (DP) Michaely Kuchařové.
 

"Dřívější ukončení provozu metra by nikterak nezabránilo jeho zatopení, naopak by pravděpodobně způsobilo dopravní kolaps, který by mohl zasáhnout do evakuace Karlína a dalších zatopených oblastí," uvedla Kuchařová. Metro bylo podle ní uzavřeno v souladu s povodňovými plány.

S jejím tvrzením nesouhlasí zastupitel a člen magistrátní komise pro vyšetření příčin zatopení metra Michael Hvížďala. "Metro mělo být uzavřeno podle povodňového plánu už při průtoku vody 1,5 tisíce metrů krychlových za vteřinu a ne až při trojnásobném průtoku. Obrovským škodám se dalo zabránit. Metro navíc nebylo využito pro evakuaci Karlína," uvedl Hvížďala. Odpovědnost za zatopení metra podle něho nese náměstek primátora pro dopravu Martin Hejl.

Jako jednu z dosud prokázaných příčin zatopení metra uvádí Kuchařová stavební nedostatky. "Na stanici Můstek byla objevena 15 metrů dlouhá průrva v přestupním tunelu," uvedla. Jak dále informovala, ve stanicích Můstek a Invalidovna došlo k protržení slabých stěn v místě, kde podle původního projektu měla stát silná protipovodňová zeď. "Voda navíc pronikla skrz netěsnící kabelové průchodky," dodala.

Srpnová povodeň zatopila 17 z 51 stanic metra. Na podzemní dráze způsobila odhadované škody za více než dva miliardy korun. Někteří odborníci předpovídají škody až ve výši šest miliard korun. Ty bude možné přesně vyčíslit až po dočerpání vody z tunelů a ze stanice metra Florenc na trase B. Příčiny zatopení metra a možnou odpovědnost vyšetřuje Policie České republiky a komise zřízená magistrátem.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist