https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/dovoz-ruske-nafty-do-eu-klesa-stale-ma-vsak-dominantni-postaveni
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Dovoz ruské nafty do EU klesá, stále má však dominantní postavení

29.4.2022 01:01 | LONDÝN (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Dovoz nafty z Ruska do Evropy tento měsíc patrně klesne, i tak ale překoná dovoz z dalších regionů. To jen zdůrazňuje problémy, kterým čelí evropské vlády, když zvažují nové sankce na ruskou ropu, upozornila agentura Reuters. Podle údajů analytické společnosti Vortexa dodávky nafty z Asie, Blízkého východu a Spojených států budou tento měsíc nejvyšší za téměř tři roky, protože obchodníci se snaží doplnit klesající zásoby a postupně omezit závislost regionu na ruské ropě.
 

Sankce Evropské unie se zatím nezaměřily na ropu z Ruska, největšího dodavatele regionu. Mnoho obchodníků a rafinerií se ale v posledních měsících rozhodlo omezit nákupy ruské ropy a některých ropných produktů.

Činitelé EU nyní připravují šestý soubor sankcí proti Rusku a posuzují, jaké náklady by mělo nahrazení ruské ropy dovozem od jiných dodavatelů. Německý ministr hospodářství Robert Habeck v úterý uvedl, že Německo doufá, že během několika dní najde způsob, jak nahradit ruskou ropu dodávkami z jiných zdrojů.

Obavy o dodávky z Ruska v posledních týdnech způsobily prudký pokles snížení evropských zásob nafty. Podle údajů nizozemské poradenské společnosti Insights Global jsou zásoby v překladišti Amsterodam-Rotterdam-Antverpy (ARA) nejnižší od roku 2008. Vzhledem k tomu, že domácí produkce nafty v Evropě nedosahuje úrovně spotřeby, obchodníci rychle zareagovali na růst cen a rezervovali si desítky tankerů z celého světa.

Celkový dovoz z Asie, Blízkého východu a z USA by měl v dubnu činit 760 000 barelů denně, což by bylo nejvíce od srpna 2019, ukazují údaje společnosti Vortexa. Současně dovoz nafty z Ruska by měl klesnout na 770 000 barelů denně. Bude tak nejnižší od prosince a výrazně nižší než loni v dubnu, kdy činil více než jeden milion barelů denně.

Vysoký dovoz je způsoben kombinací údržby rafinerií v Evropě a zvýšení produkce velkých rafinerií v Indii, která se snaží vydělat na vysokých maržích a levné ruské ropě, uvedl analytik Janiv Shah ze společnosti Rystad Energy.

Jeden z obchodníků také upozornil, že ruská nafta se většinou přepravuje z přístavů v Pobaltí, včetně Primorska, do skladovacího centra ARA. Tam se pak může smíchat s palivem jiného původu.

Někteří obchodníci se také snaží nakoupit více ruské nafty před 15. květnem. Od tohoto dne bude podle rozhodnutí EU omezen nákup ropy od hlavních ruských producentů na množství nezbytně nutné pro energetickou bezpečnost Evropy.

Evropa je podle Mezinárodní agentury pro energii (IEA) cílem téměř poloviny ruského vývozu ropy a ropných produktů.

Odstřižení od ruské ropy bude obtížné a nákladné, protože Evropa bude muset hledat palivo ve vzdálenějších oblastech a platit vyšší náklady za přepravu, upozornil jeden z obchodníků. "Technicky, když Evropa zaplatí prémii 100 dolarů, může se ruské ropy zbavit," uvedl.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (3)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Zbyněk Šeděnka

29.4.2022 14:30
Ten pokles bude i co s týče ruské těžby. Shell odchází z Ruska a pak nebude mít kdo otevírat nové vrty. Rusové na to nemají technologii, takže dovrtají to, co funguje a pak půjde těžba tvrdě dolů. Možná o nějakých 20 - 30%. Vzhledem k tomu, že ropa je jedním z nosných pilířů ruského exportu, čekají Putina horké chvilky.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

29.4.2022 16:01 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
On vůbec poslední dobou ukazuje, že se z něj na stará kolena stal nemyslící idiot.
Odpovědět
RC

René Chrobok

29.4.2022 22:19
Nafta - ropa , já myslel , že z Ruska dovážíme jen ropu, ale z nadpisu vidím , že jsem se mýlil.
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist