https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/drubezari-kleci-ubyva-i-bez-zakazu-prestavba-bude-za-5-mld.kc
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Drůbežáři: Klecí ubývá i bez zákazu, přestavba bude stát 5 miliard

12.6.2020 12:05 | PRAHA (ČTK)
Podle Martiny Lichovníkové z Ústavu chovu a šlechtění zvířat Mendelovy univerzity v Brně nejde obecně zhodnotit, zda jsou lepší podmínky pro život nosnic v klecích nebo mimo ně. Mimo klece mají slepice lepší možnost přirozeného chování jako je hrabání nebo popelení se.
Podle Martiny Lichovníkové z Ústavu chovu a šlechtění zvířat Mendelovy univerzity v Brně nejde obecně zhodnotit, zda jsou lepší podmínky pro život nosnic v klecích nebo mimo ně. Mimo klece mají slepice lepší možnost přirozeného chování jako je hrabání nebo popelení se.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Podíl nosnic v klecích v ČR klesl za poslední zhruba rok o 15 procentních bodů na 70 procent, uvedla předsedkyně představenstva Českomoravské drůbežářské unie Gabriela Dlouhá. Poslanci sněmovního zemědělského výboru v tomto týdnu nepodpořili zákaz klecového chovu, o zákazu v rámci zákona na ochranu zvířat proti týrání se bude jednat ve třetím sněmovním čtení. Podle Dlouhé by přechod na chov bez klecí stál zhruba pět miliard Kč. Část z chovatelů by podle ní s chovem skončila, podle dřívějších vyjádření o tom uvažuje i Agrofert, který chová zhruba milion z 5,4 milionu nosnic v komerčních chovech.

 

Zemědělci argumentují tím, že k roku 2012, kdy začal fungovat zákaz chovu nosnic v tzv. neobohacených klecích, museli rekonstruovat své chovy. Cena vajec, za které je v průměru zemědělci prodávají obchodníkům, se dlouhodobě nezvyšuje. "Loni byla průměrná cena vajec 1,7 korun. Před 22 lety šlo o 1,9 koruny za kus," dodal předseda Zemědělského svazu ČR Martin Pýcha. Cena se tak v průměru nezvýšila ani s přechodem části chovů na neklecové systémy. Pro spotřebitele vejce loni stály 3,14 koruny za kus, uvedl Pýcha.

Předseda Zemědělského družstva Senice na Hané Jaroslav Navrátil řekl, že v případě zákazu klecových chovů družstvo, které má kolem 80 000 nosnic, s produkcí vajec skončí. Do zisku se chov od roku 2012 dostal jednou, v době zvýšení cen kvůli fipronilové kauze, dodal.

Podle odborných vyjádření je úhyn nosnic v klecových chovech menší než ve voliérách nebo volných chovech, sdělila profesorka Eva Tůmová z katedry speciální zootechniky České zemědělské univerzity v Praze. Podle prorektorky Martiny Lichovníkové z Ústavu chovu a šlechtění zvířat agronomické fakulty Mendelovy univerzity v Brně ale nejde obecně zhodnotit, zda jsou lepší podmínky pro život nosnic v klecích nebo mimo ně. Mimo klece mají slepice lepší možnost přirozeného chování jako je hrabání nebo popelení se.

Podle Dlouhé by následkem zákazu klecí bylo snížení české soběstačnosti v produkci vajec. Pokud by se slepice chovaly na stejné ploše jako nyní v klecích, jejich počet by se snížil v ČR o třetinu. V EU se loni snížil počet nosnic v klecích o 2,5 procentního bodu na zhruba 48 procent.

Skupina poslanců z ANO, ČSSD, Pirátů, TOP 09 a SPD chce zavést zákaz chovu slepic v klecích od roku 2027. Termín ukončení chovu v klecích poslanci vybrali vzhledem k patnáctileté životnosti klecí, které byly instalovány v roce 2012.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (8)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

MK

Majka Kletečková

12.6.2020 17:41
Konec doby klecové je na obzoru, navzdory sněmovnímu zemědělskému výboru. Zakázat v tomto roce chov slepic v klecích od roku 2027 je dobrý návrh. Podnikatelé v dané oblasti aspoň budou vědět s dostatečným předstihem, s čím mají počítat a budou mít dost času si rozmyslet, jak s tím naloží.
Je to dobře načasované. Od roku 2012 začal platit zákaz používání neobohacených klecí a těsně před rokem 2027 skončí životnost nových klecí, které byly v roce 2012 instalovány.
Obchodní řetězce s tím víceméně počítají, oznámily, že nebudou brát vejce z klecí od roku 2025.

A výzkumníci a vědci z oboru už by mohli začít s větší intenzitou bádat, jak učinit za rozumné náklady halové chovy na podestýlce přátelštější s ohledem na přirozené potřeby slepic.
Odpovědět

Jan Šimůnek

13.6.2020 08:49 Reaguje na Majka Kletečková
Zakazovači vajec jsou jednoznačně škodná, která chce snížit naši závislost na potravinách z dovozu a chtějí nesmyslně zvyšovat již tak vysoké ceny potravin.
Odpovědět

Jan Šimůnek

13.6.2020 08:51 Reaguje na Jan Šimůnek
Vajec z klecových chovů, samozřejmě.
Je jasné, že Agrofert bude přechod na méně efektivní chovy stát podstatně méně relativních nákladů než malé nebo střední podniky. Z čehož je jasně vidět, kdo si tyhle lidi platí.
Odpovědět

Viktor Šedivý

13.6.2020 08:58 Reaguje na Majka Kletečková
A Vy nemáte trochu problém s tím, že se tady lidem, kteří zcela jednoznačně přes všechny tlaky preferují klecová vejce, vnucuje méně kvalitní a dražší alternativa?
Odpovědět

Jan Šimůnek

13.6.2020 13:56 Reaguje na Viktor Šedivý
Já se obávám, že vše, co ekologové společnosti vnucují, je méně kvalitní a dražší.
Odpovědět

Viktor Šedivý

13.6.2020 19:27 Reaguje na Jan Šimůnek
Je, ale poznat to třeba na takové "zelené energetice" nemusí být pro lidi se vzděláním z tlamocvičných oborů nejjednodušší.
Tady je to ale takové průhledné, že i dítě musí vrtět hlavou co je dobého na tom, když:
se postupuje proti přání drtivé většiny obyvatel,
slepice budou mít horší podmínky,
vejce budou méně kvalitní,
zato budou dražší.

Tady se opravdu žádným žvaněním nedá nijak žádné "dobro" najít.
Odpovědět

Jan Šimůnek

14.6.2020 08:55 Reaguje na Viktor Šedivý
Proto potřebují mít za zadkem fašistickou a antidemokratickou EU, která ty bezcenné nesmysly bude prosazovat násilím, proti vůli normálních lidí. Odchod z EU by to, pochopitelně, vyřešil.

Jinak "tlamocvičné obory" to je naprosto geniální charakteristika. To budu občas citovat.
Odpovědět

Viktor Šedivý

14.6.2020 10:25 Reaguje na Jan Šimůnek
Nikoli můj termín. Marně vzpomínám odkud.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist