https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/dubaj-behem-dne-zdravi-na-klimaticke-konferenci-halil-husty-smog
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Dubaj během "dne zdraví" na klimatické konferenci halil hustý smog

4.12.2023 17:43 | DUBAJ (ČTK)
Dubaj je nejlidnatějším městem Spojených arabských emirátů, podle odhadu z roku 2020 tam žilo téměř 3,5 milionu lidí. V Dubaji se také nachází největší elektrárna poháněná plynem na světě, píše AFP.  Ilustrační foto
Dubaj je nejlidnatějším městem Spojených arabských emirátů, podle odhadu z roku 2020 tam žilo téměř 3,5 milionu lidí. V Dubaji se také nachází největší elektrárna poháněná plynem na světě, píše AFP. Ilustrační foto
Účastníci klimatické konference OSN zažili tento víkend připomínku toho, jakým rizikům aktuálně lidstvo čelí. Hostitelské město Dubaj v neděli přikryl hustý smog a míra znečištění vzduchu dosáhla hodnot považovaných za "nezdravé", napsala agentura AFP. Na konferenci COP28 se mezitím v rámci "dne zdraví" konaly debaty o dopadech klimatických změn na lidský organismus.
 

"Nic moc pro hostitelskou zemi s ropným bohatstvím," komentoval dnes ráno situaci web Politico. Podle AFP bylo znečištění v Dubaji patrné od začátku klimatických jednání, v neděli pak dosáhlo úrovně 155 mikrogramů prachových částic známých jako PM2,5 na metr krychlový, alespoň podle dat na stránce waqi.info mapující kvalitu vzduchu po celém světě.

Uvedená koncentrace spadá do pásma s označením "nezdravá", při němž mohou začít zdravotní problémy pociťovat i lidé, kteří nepatří k obzvláště zranitelným skupinám. Dnes dopoledne se údaje na zmíněném webu pohybovaly okolo stovky.

Na programu COP28 byla neděle označena za "den zdraví", během kterého účastníci rozebírali negativní dopady změny klimatu včetně těch na kvalitu ovzduší. Světová zdravotnická organizace (WHO) uvádí, že znečištění spojené s využíváním fosilních paliv ročně přispívá k úmrtím více než čtyř milionů lidí. Koncentrace částic PM2,5, které se uvolňují právě při spalování uhlí, ropy nebo plynu, by podle ní neměla přesahovat pět mikrogramů na metr krychlový.

Dubaj je nejlidnatějším městem Spojených arabských emirátů, podle odhadu z roku 2020 tam žilo téměř 3,5 milionu lidí. Zdejší hlavní letiště je spojené s největším objemem uhlíkových emisí ze všech letišť světa, uvádí čerstvé údaje organizace Climate Trace, která sestavila podrobný přehled zdrojů emisí na planetě. V Dubaji se také nachází největší elektrárna poháněná plynem na světě, píše AFP.

Tento obří komplex leží poměrně nedaleko výstaviště, kde od konce listopadu probíhá COP28, a někteří účastníci na sociálních sítích uváděli, že jej vidí ze svých hotelových pokojů. "Jak příhodné. Na tohle budu dva týdny koukat přes mlhu znečištění. Vítejte na COP28," napsala kanadská ekologická aktivistka Tzeporah Bermanová.

Jedním z témat konference v Dubaji je i odklon od používání fosilních paliv v energetice i jiných sektorech. Experti se shodují, že tento postup by měl být odpovědí na stupňující se klimatické změny, které se projevují globálním oteplováním a sílícími extrémními jevy jako jsou sucha, požáry nebo záplavy. Zda se světoví lídři v Dubaji poprvé zavážou k postupnému ukončení využívání fosilních paliv, zatím není jasné.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist