https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/dve-z-velkych-prehrad-zasobujicich-vodou-istanbul-temer-vyschly
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Dvě z velkých přehrad zásobujících vodou Istanbul téměř vyschly

6.10.2021 11:30 | ISTANBUL (ČTK)
Turecko se s intenzivním suchem potýká od roku 2019 a loňský rok byl v tomto směru nejhorší za pět let. Letos se situace ještě zhoršila, země se v důsledku sucha také potýkala s historickými lesními požáry.
Turecko se s intenzivním suchem potýká od roku 2019 a loňský rok byl v tomto směru nejhorší za pět let. Letos se situace ještě zhoršila, země se v důsledku sucha také potýkala s historickými lesními požáry.
Foto | Victor Ranedo / Ekolist.cz
Dvě velké přehrady, z nichž pochází většina dodávek vody pro největší turecké město Istanbul, téměř vyschly. Naplněné jsou méně než z deseti procent. Informoval o tom opoziční deník Duvar s odkazem na data istanbulské správy vod a kanalizací (ISKI). Dlouhodobým problémem sucha v Turecku se tento týden zabývá v Ankaře první konference vědců, vládních expertů i nevládních organizací pořádaná ministerstvem zemědělství.
 

Turecko se s intenzivním suchem potýká od roku 2019 a loňský rok byl v tomto směru nejhorší za pět let. Letos se situace ještě zhoršila, země se v důsledku sucha také potýkala s historickými lesními požáry. Sucho bylo nejhorší v srpnu, nyní s příchodem podzimu by se mohla situace zlepšit.

Obrázky vysychajících tureckých přehrad a nádrží se letos v místních médiích objevují prakticky každý týden. Už v lednu psala turecká média, že zásoby vody pro patnáctimilionový Istanbul byly na nejnižší úrovni za 15 let.

Z deseti nádrží, které zásobují Istanbulu, mají nyní nejnižší úroveň přehrady Kazandere a Pabuçdere, jejichž naplněnost klesla od dubna z asi 70 procent na méně než deset.

Sucha mnozí experti přičítají klimatickým změnám. Istanbul se ale potýká s chronickým nedostatkem vody a podle některých odborníků je hlavním důvodem vysoká spotřeba v důsledku narůstající populace tohoto finančního a obchodního centra země, které navštěvují i miliony turistů. Cestovní ruch sice klesl během pandemie covidu-19, ve stejné době ale podle místních médií zase vzrostla spotřeba vody kvůli hygienickým opatřením.

K nedostatku vody v Istanbulu přispívají dlouhodobě i úniky vody ve staré vodovodní soustavě. Asi pětina vody kvůli nim nedorazí ke spotřebiteli, v některých čtvrtích je to až 35 procent, napsal v pondělí deník Daily Sabah v souvislosti s konferencí v Ankaře.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (8)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

6.10.2021 13:04
Naštěstí Istanbul obklopuje moře a mohou si pomoci úpravou mořské vody , tak to dělá lídr v hospodaření s vodou Izrael.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

6.10.2021 16:51 Reaguje na Miroslav Vinkler
Obávám se že tohle nepřipadá v úvahu. Ostatně termín "turecké hospodářství" jsme slyšeli všichni.
Odpovědět
Katka Pazderů

Katka Pazderů

6.10.2021 21:29 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
No, a v České republice se tomu říká bordel.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

6.10.2021 22:43 Reaguje na Katka Pazderů
Já se omlouvám, že Vám oponuji, ale v České republice tomu říkáme Babišovo hospodářství. Bordel je instituce s pevně stanovenými pravidly a obvykle hospodaří s velkým přebytkem. Vzhledem k tomu, že ani jednu tuto podmínku naše republika nesplňuje, nelze tento termín použít.
Odpovědět
JO

Jan Olejníček

8.10.2021 20:37 Reaguje na Katka Pazderů
Naštěstí jsou tu Zelení, kteří po vítězství ve volbách dají svět do pořádku.
Odpovědět
va

vaber

7.10.2021 08:54
jo, kdysi jsme srovnávali naši spotřebu vody na osobu s vyspělými zeměmi a byli jsme na tom špatně ,spotřebovávali jsme málo vody
Odpovědět
VM

Vladimiír Masák

7.10.2021 14:37
Alláh asi nemá rád ERDOGANA
Odpovědět
VM

Vladimiír Masák

7.10.2021 14:38
Alláh asi nemá rád Erdogana.
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist