https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/dvema-petinam-amazonskeho-pralesa-hrozi-ze-se-stane-savanou
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Dvěma pětinám amazonského pralesa hrozí, že se stane savanou

6.10.2020 11:48 | STOCKHOLM (ČTK)
Badatelé upozornili, že kvůli růstu emisí a teplot přestává fungovat mechanismus, díky kterému amazonský prales skrze odpařování vody sám tvoří deště, které využívá ke svému růstu. Nedostatečné srážky pak vedou k oslabení a úhynu stromů a snížené schopnosti adaptace pralesa.
Badatelé upozornili, že kvůli růstu emisí a teplot přestává fungovat mechanismus, díky kterému amazonský prales skrze odpařování vody sám tvoří deště, které využívá ke svému růstu. Nedostatečné srážky pak vedou k oslabení a úhynu stromů a snížené schopnosti adaptace pralesa.
Dvěma pětinám amazonského pralesa hrozí, že se do konce století změní na savanu. Uvádí to výzkum zveřejněný ve vědeckém časopise Nature Communications. Obdobná přeměna hrozí i dalším tropickým deštným pralesům na světě kvůli menším srážkám a rostoucím emisím.
 

"Na zhruba 40 procentech plochy amazonského pralesa jsou srážky tak nízké, že tam les může existovat jak v podobě deštného pralesa tak savany," uvádí autor studie a badatel na stockholmské univerzitě Arie Staal. K přeměnu na savanu může dojít v případě, že úhrn srážek bude nadále klesat a průměrné teploty stoupat kvůli emisi skleníkových plynů.

Badatelé upozornili, že kvůli růstu emisí a teplot přestává fungovat mechanismus, díky kterému amazonský prales skrze odpařování vody sám tvoří deště, které využívá ke svému růstu. Nedostatečné srážky pak vedou k oslabení a úhynu stromů a snížené schopnosti adaptace pralesa. "Je to začarovaný kruh: při nižší ploše pralesa je i méně srážek, díky čemuž se zvyšuje sucho, je více požárů a v konečném důsledku ubývá stromů," dodává další autor studie Ingo Fetzer. Obnova pralesa za proměněných klimatických podmínek je podle simulací, které vědci vypočítali, velice obtížná a trvala by desetiletí.

V ohrožení při tom není jen amazonský prales. Podle simulovaných scénářů, jež předpokládají růst emisí i v příštích desetiletí, hrozí přeměna na savanu i Konžskému deštnému pralesu. Méně náchylné se zdají být pralesy v Indonésii a Malajsii, jelikož tamní úhrn srážek je méně závislý na odpařování vody.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (3)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

va

vaber

6.10.2020 17:44
a co hrozí nám ,možná počasí jak v Kazachstánu,žádné stromy žádné řeky ,zemský ráj to na pohled
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

6.10.2020 19:08 Reaguje na vaber
Te je dost pravděpodobné, ale prognózy jsou soíše takové, že dešťů ubývat nemá. Se zvyšující teplotou bude víc sucha, ale ne tak katastrofálně. Ovšem zatím vychází ty alarmističtější předpovědi, takže už do roku 30 očekávám výrazný posun k suchu ahorku. A pak se to má zrychlit.
Seriózní předpověď do konce století o +5.7°C je naprosto tragická.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

6.10.2020 20:19 Reaguje na Pavel Hanzl
Vám to není jedno? Mi už ano a 90% světové populace taky.
10% to nezachrání ani vlastní sebedestrukcí průmyslu a
vlastním poklesem životní úrovně. Těch 10% se zblázní
a těch 90% se buď přizpůsobí a nebo část vyhyne jako už
tomu bývalo mnohokrát v historii lidstva. Vyhynuli, či
byli asimilováni Neandrtálci, vyhubena byla většina
severoamerických indiánů našimi "nejlepšími" přáteli.
a Evropany čeká buď splynutí s migranty a nebo nakonec
taky to vyhubení. Já se toho už snad nedožiji a nějakého
oteplení o +5,7 stupně už vůbec ne. Dožiju se možná ale
hysterie s jakou se tomu snaží zelení zabránit a přitom
je jim putna, že k čemu jim bude ta Evropa, když nebude
pro jejich potomky? Takže na příkladu Amazonie, Indonésie
a odlesňování i jinde ve světě vidíte, že 90% lidí nejde
o klima, ale pouze o tu životní úroveň, zisk a moc.
Tak se dál stresujte spolu s těmi 10% a těch 90% má
bohužel zcela jiné starosti.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist