https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/eg.d-bude-nabizet-drivejsi-terminy-zadatelum-o-pripojeni-fotovoltaiky
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

EG.D bude nabízet dřívější termíny žadatelům o připojení fotovoltaiky

25.1.2023 16:27 | BRNO (ČTK)
Ilustrační foto
Ilustrační foto
Majitelé nově vybudovaných fotovoltaických elektráren v některých částech jižní Moravy dostávají v současnosti od distributora EG.D vzdálené termíny pro připojení svých zařízení do sítě, například na listopad letošního roku. Informaci zájemců o připojení ČTK potvrdil mluvčí EG.D Roman Šperňák. Doplnil, že distributor nasazuje další kapacity a vzdálené termíny bude přesouvat na bližší datum. Bez připojení do sítě spojeného s výměnou elektroměru majitelé elektráren nemohou například čerpat státní dotaci.
 

"Průměrná doba se značně liší v jednotlivých lokalitách. Nemáme ještě dostupné všechny plánované kapacity, postupně je nasazujeme a další budeme nasazovat i během jara, hned jak to bude možné. Listopadové termíny připojení, které někteří zákazníci mohli v tuhle chvíli kvůli nedostatečným kapacitám obdržet, lze chápat jako nejzazší možné. Až nasadíme další kapacity, dojde z naší strany k přeplánování na bližší termín. Proto v tuhle chvíli chceme poprosit zákazníky o trpělivost," uvedl Šperňák.

Situace podle něj vznikla na konci loňského roku, kdy EG.D zavedlo nový systém, aby vyřizování žádostí o připojení urychlilo. Systém ale neuměl pracovat s posílením kapacit, které distributor postupně zavádí. "Jakmile se objeví volná kapacita, budeme termíny přeplánovávat," dodal mluvčí.

To ČTK potvrdil i zájemce o připojení fotovoltaické elektrárny na rodinném domě z Brněnska Petr Svoboda. "O připojení do sítě jsem žádal v polovině loňského prosince. Na začátku ledna přišlo oznámení, že elektrárnu připojí na konci listopadu letošního roku. Volal jsem na infolinku, zda nejde o chybu a dozvěděl se, že nikoliv. O týden později mi přišel nový termín v únoru," popsal Svoboda.

Zájem o fotovoltaické elektrárny začal strmě stoupat v roce 2021 s rostoucí cenou elektřiny. EG.D na svém distribučním území ke konci loňského roku evidovala 37.000 žádostí o připojení, což je nárůst o 1400 procent ve srovnání s koncem roku 2020, kdy distributor evidoval 2600 žádostí za celý rok.

Mluvčí uvedl, že distributor na zvýšení kapacity sítě pracuje řadu let, investuje do inovace distribuční sítě i posílení soustavy. "Rezervovaný výkon připojených výroben na našem distribučním území je zhruba 2430 MW, u zasmluvněných výroben je to 1200 MW a v jednání je dalších 1100 MW, celkem jde tedy o 4730 MW rezervovaného výkonu. Například jen oblast rozvoden Otrokovice na Zlínsku a Sokolnice na Brněnsku má už teď výkon jako blok jaderné elektrárny," uvedl Šperňák.

Na distribučním území jsou v současnosti místa, kde je kapacita pro připojování obnovitelných zdrojů vyčerpaná. Tam EG.D připojuje pouze takzvané bezpřetokové fotovoltaické elektrárny s tím, že až se kapacita sítě zvýší, mohou zájemci požádat o připojení přetoků do sítě. Na jižní Moravě jde například o některé oblasti na Hodonínsku, ve Zlínském kraji v okolí Otrokovic.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist