https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/egyptskou-mangovou-urodu-tvrde-poznamenala-vedra
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Egyptskou mangovou úrodu tvrdě poznamenala vedra

13.8.2021 11:38 | Ismáílíja (Egypt) (ČTK)
Mango je v Egyptě oblíbenou letní pochoutkou. Plody zabarvené od zelené přes žlutou až do červené běžně plní stánky ovocnářů a prodavačů šťáv v ulicích hlavního města Káhiry.
Mango je v Egyptě oblíbenou letní pochoutkou. Plody zabarvené od zelené přes žlutou až do červené běžně plní stánky ovocnářů a prodavačů šťáv v ulicích hlavního města Káhiry.
Sady s mangovníky v egyptské provincii Ismáílija se běžně v červenci hemží sběrači. Nečekaná vlna veder však většinu letošní sklizně zničila, což poškozuje živobytí tamních zemědělců. Napsala o tom agentura Reuters.
 

Letošní úroda činí jen zlomek z normálních let, posteskl si farmář Ádil Dahšán oblečený v bílé džalábíje (tradiční volný oděv sahající ke kotníkům) se skvrnami od mangové šťávy.

Provincii Ismáílíja začátkem zimy zachvátila nečekaná vlna veder, což se opakovalo také v březnu. Na úrodě se tak podepsalo střídání horkých dnů a chladných nocí.

"V noci není teplo, je zima... to ovlivňuje růst květů a ovoce, říká Dahšán. Profesor environmentalistiky a zemědělství na káhirské univerzitě Ajn Šams, Ajman abú Hadíd, nepravidelné teploty připisuje globálním změnám klimatu.

Prudká fluktuace teplot, zvýšená vlhkost vzduchu a choroba, jež napadá mangovníky a prospívají jí horka, egyptskou produkci manga podle Hadída, který je bývalým ministrem zemědělství, letos snížily o 50 až 80 procent.

Farmář Jásir Dahšán pod skoro holým mangovníkem stáhl jednu z větví. Dříve zdravé zelené listy zahalil popelavý povlak, který rostlině blokuje přísun slunečního světla.

Dahšán, jehož sady byly silně zasaženy škůdci, řekl, že obyvatelé Ismaílíji, kteří se živí pěstováním manga, přišli o práci, jelikož se situace podepsala i na dalších zemědělských aktivitách. "Jak vidíte, manga nejsou," poznamenal. "Kdyby byla sklizeň dobrá, viděli byste, jak zde lidé tvrdě pracují, sbírají manga, dávají je do přepravek a nakládají do aut," dodal.

Mango je v Egyptě oblíbenou letní pochoutkou. Plody zabarvené od zelené přes žlutou až do červené běžně plní stánky ovocnářů a prodavačů šťáv v ulicích hlavního města Káhiry. Letošní slabá úroda se ale podepsala na ceně manga, což trápí prodavače i zákazníky.

Íd abú Alí, který v Ismáílíji vlastní stánek s ovocem, řekl, že letos za týden prodá tolik manga, co by v jiných letech prodal za tři nebo čtyři dny. "Kilogram manga kdysi stál dvacet egyptských liber (27 Kč), nyní je to 30 až 35 (41- 48 Kč) a lidé nejsou ochotni za to tolik zaplatit," dodal.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist